Josip Rumac, brončani sa juniorskog SP-a: Giro mi je najdraža utrka, Contador najdraži biciklist

Petak, 28. rujna 2012. 11:39 Napisao  Marko Babić

Iduće sezone krećem u seniorske vode. Trebat će se najprije prilagoditi jer su u juniorskom uzrastu utrke do 130 kilometara, u seniorskoj konkurenciji idu i do 200 kilometara. Trebat će sve podignuti na jednu novu razinu, kaže Josip

Opatijac Josip Rumac donedavno je bio nepoznat javnosti, no brončana medalja na Svjetskom juniorskom prvenstvu u cestovnom biciklizmu bila je više nego dovoljna da osmanaestogodišnji biciklist skrene pozornost na sebe.

- Odmah sam imao onaj osjećaj da se nešto važno dogodilo. Sve je došlo pomalo neplanirano, kako vrijeme prolazi polako slažem dojmove. Ovo je i za mene bilo iznenađenje i jedno lijepo iskustvo, rekao je Josip Rumac sabirući dojmove nekoliko dana nakon velikog uspjeha..

- Utrka je bila veoma teška s dva uspona, uz jak vjetar tako da je bilo teško pobjeći. Favoriti su čekali do posljednjeg kruga, ja sam ih pratio. Zadnji kilometar je bio jako naporan zbog vjetra, mislio sam da neću stići do cilja koliko je puhalo direktno u prsa, ustvrdio je Josip koji je prošle sezone vozio za slovensku ekipu HIT Casino iz Nove Gorice.

Inače, mladi biciklist je u ovaj sport krenuo u jednoj drugoj disciplini.

- Počeo sam 2004. godine sa brdskim odnosno šumskim biciklizmom da ga tako nazovemo. Njime sam se bavio šest godina prije nego što sam prešao na cestovni. Prvo sam vozio za Kvarner, pa Tuškanac iz Zagreba. Imao sam dobre rezultate, nije bilo prave konkurencije. Jednu sezonu i to prošlu sam proveo u Loboriki, koja je bila najbolja hrvatska ekipe, a onda je došla ponuda iz Slovenije. Isplatio se odlazak, imao sam svog trenera i dobro se radilo, rekao je Josip koji će uskoro uploviti u seniorske vode.

- Giro d' Italija je moja najdraža utrka. Tour de France je nekako baš u sredini sezone, velika je konkurencija, dosta je vruće. Giro je u blizini, niže su temperature, ljepše su etape, Giro je dakle broj jedan, rekao je mladi biciklist koji je na pitanje tko mu je uzor u svjetskom biciklizmu ispalio.

- Alberto Contador! On je ipak klasa iznad svih ostalih, dodao je Josip koji bi za iduću sezonu mogao promijeniti momčad.

- Dobili smo ponude drugih ekipa, vidjet ćemo što će biti. Iduće sezone krećem u seniorske vode. Trebat će se najprije prilagoditi jer su u juniorskom uzrastu utrke do 130 kilometara, u seniorskoj konkurenciji idu i do 200 kilometara. Trebat će sve podignuti na jednu novu razinu, mijenja se puno stvari, zaključio je Josip Rumac.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.