ZLATNA LOPTA

Modrić i Rakitić neslužbeno nominirani

Petak, 02. listopada 2015. 10:07 Napisao/la  SC

Iznenađenje na popisu je svakako izostanak Gianluigija Buffona.

La Gazzetta dello Sport i Mundo Deportivo otkrili su neslužbeni popis za Zlatnu loptu, a identičan je i na oba je po pedeset i devet nogometaša pa je stoga gotovo sigurno autentičan. Dva hrvatska igrača su nominirana - Luka Modrić i Ivan Rakitić.

Rakitić je imao sjajnu sezonu s Barcelonom, osvojio je Ligu prvaka, La Ligu i Kup kralja. Luka Modrić imao je puno problema s ozljedama, ali je odigrao dovoljno utakmica i osvojio Europski superkup te Svjetsko klupsko prvenstvo.

Komisija FIFA-e bira pedesetak igrača, a potom još stručnija komisija s Peleom, Beckenbauerom i sličnim legendama bira skraćeni popis s dvadeset o tri imena. Zatim izbornici i kapetani reprezentacija te novinari diljem svijeta biraju pobjednika. Posljednje dvije osvojio je Cristiano Ronaldo, a ova će se dodijeliti 11. siječnja.

Najviše igrača, čak sedam ima Barcelona, a Europa ukupno dvadeset i osam naspram dvadeset i dva iz Južne Amerike.

Iznenađenje na popisu je svakako izostanak Buffona koji je 2006. godine bio drugi. Jedini golman koji je osvojio nagradu bio je Lav Jašin 1963. Bufon je osvojio skoro sve što je mogao s Juventusom, jedino je izgubio finale Lige prvaka. Potpuno zasluženo naa popisu su Courtois i Neuer, tu su još de Gea, Bravo i Ospina.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.