EURO 2016

Luka Modrić efektno pogodio za prvu pobjedu

Nedjelja, 12. lipnja 2016. 14:18 Napisao/la  SC

Utakmica 1. kola Skupine D: Turska - Hrvatska 0:1

Hrvatska reprezentacija osvtvarila je prvu pobjedu na EURO-u, pogotkom Luke Modrića u 41. minuti ostvarena je pobjeda (1:0) protiv Turske.

Prema prikazanom u drugom dijelu, pobjeda je mogla biti izraženija. U prvom dijelu utakmice hrvatska reprezentacija nije stekla očekivanu prevagu u posjedu lopte kao što se očekivalo.

Turska momčad stajala je dovoljno visoko da bi u začetku osujetila većinu pokušaja organiziranog izlaska naše reprezentacije.

Nekoliko kraćih razdoblja organiziranih napada i ubačaji s poludistance nisu djelovali opasno za tursku obranu, koja je staloženo kontrolirala prostor ispred vratara Babacana

Hrvatska je samo jednom u početnom razdoblju izgledala opasno, Rakitić je u 2. minuti zamalo zakasnio na Srnin karakterističan ubačaj zdesna.

Hrvatska obrana do odmora praktično nije imala ozbiljnog posla, ali je u 29. minuti turska momčad prvi put je naslutila slabosti uže obrane.

Vida je zakasnio na ubačaj zdesna, Tufan je ostao sam na 6 metara od Subašića, koji je loptu s(p)retno uhvatio na gol-crti. Bila je to najbolja prilika u prvom poluvremenu.

Od 31. minute Ćorluka je morao igrati s povezom na glavi, koja je stradala od Tosunova lakta.

U 41. minuti ništa nije slutilo da će Modrić razgaliti srca hrvatskih navijača.

Lopta se u visokom luku odbila na 25 metara, Modrić je iz voleja tako zahvatio loptu da vratar  Babacan nije uspio reagirati, kada se lopta odbila pred njim i završila u mreži - 0:1. 

Odmah nakon odmora Srna je umalo pogodio mrežu iz slobodnog udarca, u 52. minuti kapetan reprezentacije prebacio je "živi zid" i pogodio gredu pokraj ukopanog Babacana.

U 54. minuti Srna je ponovo propustio priliku. Perišić je ubacio slijeva, Babacan odbio loptu natrčalom Srni, koji nije dobro zahvatio loptu u otvorenoj poziciji za udarac s 13 metara.

Već su prve minute drugoga dijela naslutile da je hrvatska momčad nakon odmora dugačije ušla u utakmicu.

Bržim protokom lopte i agresivnijim ulascima u duele, hrvatski igrači počeli su dominirati u središnjici gdje je Modrić autoritativno diktirao ritam igre. Zaredale su prilike pred turskim vratarom.

U 67. minuti Brozović je primio loptu na prsa i udarcem iz prve efektno promašio vrata u obećavajućoj poziciji. 

U 72. minuti opet se zatresla prečka iznad glave turskog vratara. Mandžukić je ubacio zdesna, Perišić glavom loptu skrenuo u gredu.

U 79. minuti Brozović je udarcem glavom loptu u luku poslao pod prečku, Babacan je uspio u padu dohvatiti loptu.

U 83. minuti Rakitić je loptom gurnuo Perišića desnom stranom kaznenog prostora, Babacan je uspio pravodobno ući u udarac.

Pri kraju utakmice Turci su stvorili pritisak iz kojega se pogodak mogao dogoditi samo slučajno.

Ante Čačić odredio je početni sastav prema očekivanju. Strinić je igrao na lijevom boku, defenzivni Badelj zatvarao je središnji trokut s Modrićem i Rakitićem, Brozović je igrao na boku i pazio na Arda Turana.

Očekivana postava jedino nije odgovarala Rakitiću, koji u Barceloni igra nešto povučenije nego u reprezentaciji.

Čačićeve očigledna namjera je da se igra podredi Modrićevoj intuiciji, te da na bokovima igraju dva fizički i tehnički izuzetno potentna igrača (Brozović, Perišić), koji mogu donijeti prevagu u oba smjera.

Utakmicu je sudio Šveđanin Jonas Eriksson.

TURSKA: Babacan - Gonul, Balta, Topal, Erkin - Inan, Tufan, Ozyakup (46 Sen) - Calhanoglu, Turan (65 Yilmaz) - Tosun (69 Mor)

HRVATSKA: Subašić - Srna, Vida, Ćorluka, Strinić - Badelj, Modrić, Rakitić (89 Schildenfeld) - Brozović, Perišić (86 Kramarić) - Mandžukić (90+3 Pjaca)

Utakmica 1. kola Skupine D: Turska - Hrvatska 0:1 (Modrić 41)

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.