SPEZIA PRVOLIGAŠ

Gabriele Volpi nakon 12 godina ušao u Seriju A

Petak, 21. kolovoza 2020. 00:02 Napisao/la  Igor Vranić

Raznovrsne su Volpijeve nogometne aktivnosti i ulaganja, nigdje do sada nije imao velikog uspjeha osim u Rijeci koju je od 2012. do 2018. godine vodio Damir Mišković

Gabrele Volpi
Gabrele Volpi

Spezia je prvi put u 114 godina dugoj klupskoj povijesti postala prvoligaš, Gabriele Volpi ostvario je cilj nakon 12 godina.

U uzvratnoj utakmici finala doigravanja za plasman u Seriju A, Spezia je na domaćem terenu doživjela poraz (0:1) od Frosinonea, strijelac jedinog pogotka bio je Rohden (61).

Spezia je pobijedila u prvoj utakmici kao gost istim rezultatom zahvaljujući pogotku Gyasija (21), pa je u Seriju A ušla zbog boljega plasmana u sezoni.

Spezia je sezonu završila na 3., a Frosinone na 8. mjestu.

Inače, Frosinone je bolje izgledao u uzvratnoj utakmici, momčad Alessandra Neste, nekoć vrhunskog stopera Lazija i Milana, nije uspjela materijalizirati terensku nadmoć.

Gabriele Volpi u Speziju je počeo ulagati 2008. godine, klub iz njegovog rodnog kraja brzo je postao stabilan drugoligaš koji godinama nije mogao ili znao realizirati prvoligaške ambicije.

Od 2012. godine Spezia i Rijeka postali su sestrinski klubovi, Gabriele Volpi postao je prvi vlasnik Rijeke u klupskoj povijesti.

Raznovrsne su Volpijeve nogometne aktivnosti i ulaganja, između ostalog još uvijek je vlasnik kampa na Rujevici na kojemu nikada u životu nije bio.

Od ulaganja u školu nogometa u Abuji iz koje su najbolji igrači prodani Romi (Sadiq Umar i Abdullahi Nura), Interu (Theophilus Awua), Bruggeu (David Okereke) za ukupno cca. 15 mil. eura, nedozvoljene trgovine igračima preko off-shore firme (Juan Iturbe iz Verone u Romu), suspektnih ulaganja u druge klubove (nepravomoćnom presudom iz 2019. godine vlasnik Verone Setti mora Volpiju vratiti 18 mil. eura) do zadnjih ulaganja u četvrtoligaša (Academia Arzachena Costa Smeralda Società Sportiva Dilettantistica), Volpi nigdje do sada nije imao velikog uspjeha osim u Rijeci koju je od 2012. do 2018. godine vodio Damir Mišković.

Vodio je Mišković u kratkom razdoblju istodobno Speziju i Rijeku, trener je bio Nenad Bjelica, fluktuacija igrača između Rijeke i Spezije nije ostvarila prvoligašku ambiciju.

Danas je jedina veza s Rijekom branič Martin Erlić, 22-godišnji Zadranin bio je dvije godine u školi nogometa HNK-a Rijeka prije nego što je kao 16-godišnjak otišao u Parmu.

SPEZIA: Scuffet, Ferrer, Erlić, Terzi, Vitale, Bartolomei, Matteo Ricci, Maggiore (78 Mora), Nzola, Galabinov, Gyasi (73 Mastinu)

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.