ŠPANJOLSKA - NIZOZEMSKA (21) Van Gaalov pragmatizam ili nova pobjeda tiki-take?

Petak, 13. lipnja 2014. 13:54 Napisao  Patrik Mršnik

Spremali smo se za tu utakmicu, znamo da je najvažnija u grupnoj fazi za nas. Smatram da smo jaki i da ćemo to znati pokazati na terenu, rekao je nizozemski izbornik Louis Van Gaal

Od 21 sat u Salvadoru, mjestu gdje je hrvatska reprezentacija protiv Australije odradila generalnu probu uoči nastupa na Svjetskom prvenstvu nacionalne selekcije Španjolske i Nizozemske sukobit će se u prvom susretu skupine B. Prema očekivanjima, taj će susret mnogo toga odrediti, mogao bi to biti izravan dvoboj za prvo mjesto u skupini koja se križa sa skupinom A u kojoj su Vatreni. Poraženi iz večerašnjeg dvoboja mogao bi, u slučaju povoljnog raspleta nastavka natjecanja po hrvatsku reprezentaciju doći upravo na sraz s izabranicima Nike Kovača. Španjolci i Nizozemci u Johannesburu su prije četiri godine međusobno odigrali finalnu utakmicu prošlog Svjetskog prvenstva. Furija je, i tada predvođena izbornikom Vicenteom Del Bosqueom slavila 1:0 te naslovu europskog prvaka iz Austrije i Švicarske tada pridodala i prvu svjetsku krunu. Dominacija tiki-take, preslike Barcelonine igre donijela je kasnije Španjolskoj i novi naslov europskog prvaka iz Poljske i Ukrajine.

- Nećemo odustati od tiki-take, to je naš stil igre. Došli smo ovjde ponovno pokazati svijetu da smo najbolja reprezentacija na svijetu. U ovoj utakmici primjenit ćemo naš prepoznatljivi stil igre, rekao je veznjak Barcelone i najvažnija karika Furije u sredini terena Xavi. Niti jedna izbornik još nije odredio početni sastav za ogled u Salvadoru, Del Bosque ima otvorenih dvojbi oko postavljanja klasičnog napadača, budući da je na posljednjem europskom prvenstvu titulu osvojio bez 'devetke', igrajući s Fabregasom kao 'lažnim napadačem'. Sada mu slatke brige čini Atleticov Diego Costa, uz već standardan napadački dvojac Španjolaca, Fernanda Torresa i Davida Villu.

- Imam dvadeset i tri igrača na raspolaganju, želim da se svi izbore za svoje mjesto. Neću još komentirati ništa oko početnog sastava, objasnio je nekadašnji trener madridskog Reala i izbornik Španjolske. Njegov kolega s druge strane Louis Van Gaal će nakon Mundijala otići s mjesta izbornika i posvetiti se radu u Manchester Unitedu. Nizozemci znaju da u srazu sa slabašnima, Čileom i Australijom mogu do jednog od prva dva mjesta koje vodi u drugi krug natjecanja. Van Gaal je također skrivao prvi sastav, ali i opovrgnuo tvrdnje da će njegova momčad na Španjolce ići s petoricmom u zadnjoj liniji.

- Ne znam odakle vam te informacije, rekao je nizozemski strateg novinarima u Salvadoru. Igrat ćemo u našoj klasičnoj 4-2-3-1 formaciji, pokušat ćemo iz te utakmice izvući najbolje od nas. Spremali smo se za tu utakmicu, znamo da je najvažnija u grupnoj fazi za nas. Smatram da smo jaki i da ćemo to znati pokazati na terenu. Protiv Španjolaca se sigurno nećemo braniti, a bude li prilike, iskoristit ćemo njihove slabosti koje smo proučavali, rekao je Van Gaal.

U drugom susretu skupine B u Cuiabi sastat će se Čile i Australija, utakmica počinje u ponoć po hrvatskom vremenu.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.