SP: Xherdan Shaqiri hat-trickom odveo Švicarsku u osminu finala, Ekvador i Francuska neodlučeno

Srijeda, 25. lipnja 2014. 23:47 Napisao/la  SC

Skupina E, 3. kolo: Ekvador - Francuska 0:0, Honduras - Švicarska 0:3. Momčad Ottmara Hitzfelda uvjerljivom pobjedom u Manausu vizirala drugi krug, Francuska i Ekvador odigrali zanimljiv susret bez pogodaka

Svjetsko prvenstvo - Skupina E, 3. kolo

EKVADOR - FRANCUSKA 0:0

Estadio do Maracana, Rio de Janeiro. Gledatelja 73.749

Sudac: Noumandiez Doue (Obala Bjelokosti)

Žuti karton: Erazo (Ekvador)

Crveni karton: A. Valencia (48 - oštar start)

EKVADOR: Dominguez - Ayovi, Erazo, Guagua, Paredes - Montero (63 Ibarra), Noboa (90 Caicedo), Minda, A. Valencia - E. Valencia, Arroyo (82 Achillier)

FRANCUSKA: Lloris - Digne, Sakho (61 Varane), Koscielny, Sagna - Schneiderlin, Matuidi (67 Giroud), Pogba - Sissoko, Griezmann (79 Remy) - Benzema

Francuski izbornik Deschamps odmarao je poneke igrače uoči nastavka natjecanja u osmini finala. Na lijevoj strani startao je Digne umjesto Evre, Schneiderlin je pokrio poziciju u sredini veznog reda umjesto kartoniranog Cabayea, dok je Sissoko krenuo na lijevom krilu umjesto dosad standardnog Valbuene. Ekvador je istrčao u najboljoj postavi osim što je napadača Caiceda odmjenio Arroyo. Nogometaši Reinalda Ruede nisu bili 'sigurni' na drugom mjestu ljestvice, trebalo je u Ekvadoru pratiti što se događa u Manausu na ogledu Švicarske i Hondurasa. Iako su Ekvadoricimali bolju gol-razliku uoči posljednjeg kola, nisu si mogli priuštiti poraz zbog pofređene uloge Hondurasa u duelu sa Švicarskom.

Skupina E, 3. kolo
Ekvador - Francuska 0:0
Honduras - Švicarska 0:3
Poredak: Francuska 7, Švicarska 6, Ekvador 4, Honduras bez bodova

Nije bilo prilika u uvodnih petnaest minuta susreta, Griezmann je uputio slab udarac u sedmoj minuti, Francuzi su polkušavali zagospodariti terenom, no Ekvador se postavio u formaciju 3-6-1 sa jdinim isturenim u liku Ennera Valencie, dosadašnjeg trostrukog strijelca na Svjetskom prvenstvu što ih je donekle onemogućilo u stvaranju kvalitetnijih akcija. Nisu Tricolori po svaku cijenu, no opasno je moglo biti u 27. minuti kada je Sagna prošao po desnoj strani, bila je blizu lopte glava Griezmanna, ali poslana je lopta Sagne otišla preko gola. Puno je problema Ekvadoru činila lijeva strana francuske formacije. Digne i Sissoko svojim ubacivanjima tražili su Benzemu u velikom broju navrata, nisu ga u prvom poluvremenu uspjeli naći. U 38. minuti ponovno je bilo opasno pred ekvadorskim golom, Griezmann je ubacio iz skraćenog kornera na glavu Pogbe, no odbio je Dominguez u korner.

Tri minute kasnije mogao je Ekvador do pogotka. Enner Valencia najviši je u obrani Francuza nakon jednog ubačaja Arroya, no Lloris mu uspijeva zatvoriti kut i odbiti loptu te tako onemogučiti najveću zvijezdu u redovima Ekvadora na Svjetskom prvenstvu u postizanju nnjegovog novog pogotka. Bila je to posljednja ozbiljnija prilika u prvom poluvremenu, nije bilo odveća zanimljivo za oči, ali je iz rakursa borbe za drugi krug nadmetanja i osminu finala.

Početak nastavka donio je udarac Griezmanna i veliku obranu Domingueza. Centaršut je uputio Sagna, bio je pravovremen Griezmann u utrčavanju, ali i Dominguez spreman za novu dobru obranu. Nedugo zatim, Antonio Valencia oborio je Dignea u 48. minuti i zaradio izravni crveni karton nakon konzultacija suca Douea sa svojim pomoćnikom. Put Ekvadora u drugi krug time je bio znatno otežan. Ipak, Noboa je propustio realizirati udarac iz 54. minute kada je Enner Valencia povukao akciju sa sredine terena i uposlio ga. S druge strane Ekvadorci su pokauali požrtvovnost i borbenost u fazi obrane. Pogba je tukao u 58. minuti, Noboa je ispred gola izblokirao njegov vrlo jak udarac.

Vratar Ekvadora Dominguez svojim reakcijama spada u junake susreta na Maracani. Obranio je vrlo lijep udarac Matuidija u solo-akciji. Sve su češće Francuzi boravili ispred ekvadorskog gola, no njihova je obrana bila utoliko organiziranija. Probao je Deschamps u posljednjih dvadeset minuta još ofanzivnije, postavljanjem Girouda u vrh francuskog napada. Benzema je probao u 78. minuti, završilo je pored gola, a udarce Benzeme (84) i Remyja (87) ponovno je obranio Dominguez. Drugo poluvrijeme pokazalo je veću količinu zanimljivosti na obje strane, Ekvadorci su prijetili preko kontranapada, sve francuske akcije riješavala je žuta obrana uz vratara Domingueza. Ekvador se solidnom predstavom oprostio od natjecanja u Brazilu, mjesto drugoplasirane ekipe u skupini trebalo je prepustiti protiv Hindurasa uvjerljivoj Švicarskoj na čelu koje je stajao Xherdan Shaqiri.


HONDURAS - ŠVICARSKA 0:3

Arena Amazonia, Manaus. Gledatelja 35.000

Sudac: Nestor Pitana (Argentina)

Strijelci: 0:1 Shaqiri (6) 0:2 Shaqiri (31) 0:3 Shaqiri (71)

Žuti karton: J. Palacios (Honduras)

HONDURAS: Valladares - J. Garcia, Figueroa, Bernardez, Beckeles - Espinoza (46 Chavez), Palacios, Claros, B. Garcia (77 Najar) - Costly (40 J. Palacios), Bengtson

ŠVICARSKA: Benaglio - Rodriguez, Schaer, Djourou, Lichtsteiner - Inler, Behrami - Mehmedi, Xhaka (77 Lang), Shaqiri (87 Dzemaili) - Drmić (74 Seferović)

Švicarci su od početka dali do znanja da žele prolazak u osminu finala, za što im je najbolji ishod bio - pobjeda. Krenuli su furiozno, već je u drugoj minuti susreta protiv Hondurasa Shaqiri imao priliku za pogodak, no Valladares je izvrsno obranio njegov udarac koji je išao po sredini vratiju. U novom dvoboju vratar Hondurasa nije imao šanse, Shaqiri je prošao po desnoj strani i namjestio se na udarac te neobranjivo pogodio za švicarsko vodstvo. Nije uspjelo Hondurasu sakriti loptu Švicarcima, bili su nakon prvoga pogotka još opasniji. Honduras je prvi opasniji udarac na vrata uputio u 22. minuti kada je Beckeles na odbijenoj lopti nakon kornera uputio presnažan udarac prema vratima Benaglia pa je otišlo visoko preko gola.

Xherdan Shaqiri u 31. minuti još je jednom matirao Valladaresa, ovoga puta na asistenciju Josipa Drmića. U završnici akcije bilo je nekoliko igrača Otmara Hitzfelda, Drmić je lijepo vidio natrčavanje Shaqirija iz drugog plana, a veznjak Bayerna ponovno je nepogrešiv za 0:2. Honduras je prije ogleda sa Švicarskom u slučaju pobjede imao mateičke izglede za prolazak skpine, no one su u potpunosti nestale nakon 'doppiette' Shaqirija. Šet minuta nakon pogotka probao je i Xhaka, dočekavši centrašut pucao je pored vratnice. Priliku je u 43. minuti imao i Drmić, u duelu s Valladaresom uspješniji je bio vratar Hondurasa.

Nastavak je donio nešto opasnije pokušaje Hondurasa. Bengtson (52) nalazi prostor za udarac, no Djourou u odsudnom trenutku blokira udarac i spriječava priključak momčadi Josea Luisa Suareza. Švicarcima se više nije žurilo, postali su svjesni da moraju čekat ishod utakmice u Rio De Janeiru kako bi saznali jesu li uspjeli proći dalje. Za svaki slučaj, Xherdan Shaqiri je stavio i treći pogodak, na ponovnu asistenciju Drmića. Ta je situacija značila da je Švicarska u boljoj gol-razlici i da Ekvadoru neće biti dosta niti enentualna pobjeda od jednog pogotka prednosti. Poptuno zasluženo Švicarska je nadigrala Honduras i osigurala plasman u osminu finala gdje je čeka Argentina sve boljeg i jačeg Lionela Messija.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.