SP: Slavlje Argentine u golijadi protiv Nigerije, BiH se pobjedom protiv Irana oprostila od Mundijala

Srijeda, 25. lipnja 2014. 19:50 Napisao/la  SC

Skupina F, 3. kolo: Nigerija - Argentina 2:3, BiH - Iran 3:1. Messi zabio dvaput za izjednačenje s Neymarom na vrhu ljestvice strijelaca, Zmajevi se oprostili dobrom partijom protiv Irana

Svjetsko prvenstvo - Skupina F, 3. kolo

NIGERIJA - ARGENTINA 2:3

Estadio Beira-Rio, Porto Alegre. Gledatelja 43.000

Sudac: Nicola Rizzoli (Italija)

Strijelci: 0:1 Messi (3) 1:1 Musa (4) 1:2 Messi (45+1) 2:2 Musa (47) 2:3 Rojo (50)

Žuti kartoni: Omeruo, Oshaniwa (Nigerija)

NIGERIJA: Eneyama - Omeruo, Oshaniwa, Yobo, Amrose - Babatunde (65 Uchebo), Mikel, Onazi, Musa - Odemwingie (80 Nwofor), Emenike

ARGENTINA: Romero - Rojo, Garay, Fernandez, Zabaleta - Mascherano, Di Maria, Gago - Messi (63 Alvarez) - Aguero (38 Lavezzi), Higuain (90 Biglia)

Atraktivnu utakmicu s puno pogodaka i lijepih poteza odigrali su Argentina i Nigerija u Porto Alegreu u susretu trećeg kola skupine F. Završilo je 2:3, kao i u prijašnjem dvoboju na tom stadionu kada je Nizozemska svladala Australiju. Utakmicu su s po dva pogotka obilježili Leo Messi i Ahmed Musa, dvije najveće zvijezde u svojim reprezentacijama, a odlučio je vrlo sretnim i spretnim pogotkom Rojo nakon kornera.

Skupina F, 3. kolo
Nigerija - Argentina 2:3
BiH - Iran 3:1
Poredak: Argentina 9, Nigerija 4, BiH 3, Iran 1 bod

Gaučosi su poveli već nakon tri minute igre. Zabio je Lionel Messi, bio je to treći pogodak čarobnjaka iz Rosaria na Mundijalu. Mascherano je dijagonalom sa sredine terena proigrao Di Mariju, pucao je potom veznjak madridskog Reala, lopta se od vratnice i Eneyaminih leđa odbila na vrh kaznenog prostora. Messi u punom sprintu natrčava i zabija pod gredu. Vodstvo Argentine nije trajalo niti minutu. Pošto su krenuli s centra, povukli su Nigerijci akciju preko Babatundea. Vidio je na lijevoj strani Babatunde samoga Musu, koji s poludistance izvrsno gađa suprotan kut Romerovih vrata. Između Zabalete i Fernandeza ostalo je previše mjesta, iskoristio je to Musa sjajnim udarcem, prošla je lopta vrataru Romeru kroz ruke.

Argentincima je pobjeda trebala u svrhu očuvanja prvog mjesta u skupini i izbjegavanja mogućeg sraza protiv Francuske u osmini finala. Nigerija nije imala garantiran prolaz, ovisili su o eventualnoj pobjedi Irana protiv Bosne i Hercegovine, u slučaju koje bi odlučivala gol-razlika o drugom putniku u osminu finala. Nastavili su stoga i jedni i drugi prijetiti, pa su ponovno bili oasni Di Maria (8), udarcem iz daljine kojeg je odboksao Eneyama, odnosno Higuain minutu kasnije na proigravanje Messija. Nakon furioznih uvodnih deset minuta momci izbornika Sabelle uspjeli su uspostaviti terensku inicijativu sastavljenu u posjedu lopte koji je kontinuitetu bio na njihovoj strani. Do Messijevog drugog pogotka Argentinci su stvorili još nekoliko prilika, stvarali su višak u vrlo zgusnutoj nigerijskoj obrambenoj formaciji. Di Maria je dobro pucao (30), Messi je u kontinuitetu imao odlična proigravanja za obojicu napadača, na poziciji polušpice izvrsnu je utakmicu odigrao Barcelonin veznjak. Tek još jedan udarac prema golu nakon pogotka Muse imala je Nigerija, dovoljno to govori o dominaciji Argentinaca u prvom dijelu. Probao je i dva puta Messi iz slobodnog udarca, efektno je u korner odbio Eneyama prvi put, no kod drugog nije imao šanse. Messi je Argentinu na predah odveo sa zasluženim vodstvom.

Kada se očekivao nastavak argentinske dominacije Musa je zabio svoj drugi poogodak Odigrali su ponovno Musa i Emenike krasnu akciju, navukao je dvojicu igrača na sebe Emenike i uposlio Musu koji je u trku prevario oboje nigerijskih stopera i zabio pored Romera za 2:2. Niti taj rezultat nije dugo potrajao. Di Marijin udarac dvije minute kasnije Eneyama odbija u korner a lopta od Rojovog koljena na drugoj vratnici ulazi iza leđa nigerijskog vratara. Rezultat se ponovno dvaput promjenio u tri minute, no Gaučosima je bilo najvažnije kontrolirati utakmicu, što su i uspijevali unatoč svoj sili nigerijskih prijetnji. Ubojiti su bili Di Maria i Lavezzi prema naprijed, veznjak PSG-a u kratkom je vremenu početkom nastavka iznudio dva nigerijska žuta kartona, Di Maria je pak imao niz opasnih udaraca prema njihovim vratima.

Messi je do trenutka njegove izmjene u 63. minuti mogao postići hat-trick. Ubacio je DI Maria za njega u sredinu s lijeve strane (60), no on se u padu nije uspio najbolje snaći. Sačuvao ga je izbornik Sabella za osminu finala izvadivši ga u trenucima kada je sve bilo gotovo. Do kraja utakmice tempo je blago posustao, Di Maria je mogao zabiti u 77, 80 i 85.. minuti iz teške situacije, kao i Musa svoj hat-trick s druge strane nakon kontre (81). Ostalo je 3:2 za Argentinu, pa će s devet bodova i oni u osminu finala. Prošla je i Nigerija zbog poraza Irana, njih u drugom krugu već čeka Francuska.

BiH - IRAN 3:1

Arena Fonte Nova, Salvador. Gledatelja 30.000

Sudac: Carlos Velasco Carballo (Španjolska)

Strijelci: 1:0 Džeko (23) 2:0 Pjanić (59) 2:1 Ghoochannejad (82) 3:1 Vršajević (83)

Žuti kartoni: Bešić (BiH) Ansarifard (Iran)

BiH: Begović - Kolašinac, Spahić, Šunjić, Vršajević - Sušić (79 Salihović), Bešić, Pjanić, Hadžić (61 Vranješ) - Ibišević, Džeko (85 Višća)

IRAN: Haghighi - Pooladi, Montazeri, Sadeghi, Hosseini - Nekouman, Teymourian - Haji Safi (63 Jahanbaksh), Shojaei (46 Heydari), Dejagah (68 Ansarifard) - Ghoochannejad

Nogometaši Bosne i Hercegovine pobjedom su se oprostili od Svjetskog prvenstva. Iran je svladan rezultatom 3:1 uz odličnu igru u Salvadoru. Džeko je pogodio u 23. minuti izvan kaznenog prostora, povisio je Pjanić nakon četrnaest minuta igre u nastavku. U posljednjih deset minuta Iran je zabio preko Reze Ghoochannejada, a Hajdukov branič Avdija Vršajević iz krasne je akcije u duelu s vratarom Haghighijem postavio konačnih 3:1. BiH je ovom pobjedom osigurala treće mjesto u skupini, dalje su u sljedeći krug prošli Argentina i Nigerija. Častan oproštaj Zmajeva od Mundijala uz tri pogotka mogao bi donijeti malo mira u svlačionicu Safeta Sušića.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.