SP: Selecao u polufinalu, domaćin u Fortalezi svladao Kolumbiju golovima stopera

Petak, 04. srpnja 2014. 23:40 Napisao/la  SC

Četvrtfinale: Brazil - Kolumbija 2:1. Thiago SIlva i David Luiz pogodili za Brazil, James Rodriguez smanjio deset minuta prije kraja pogotkom s bijele točke

Svjetsko prvenstvo - četvrtfinale

BRAZIL - KOLUMBIJA 2:1

Estadio Castelao, Fortaleza. Gledatelja 60.000

Sudac: Carlos Velasco Carballo (Španjolska)

Strijelci: 1:0 Thiago Silva (7) 2:0 David Luiz (69) 2:1 Rodriguez (80-11m)

Žuti kartoni: Thiago Silva, Julio Cesar (Brazil) Rodriguez, Yepes (Kolumbija)

BRAZIL: Julio Cesar - Marcelo, David Luiz, Thiago Silva, Maicon - Paulinho (86 Hernanes), Fernandinho - Neymar (88 Henrique), Oscar, Hulk (83 Ramires) - Fred

KOLUMBIJA: Ospina - Armero, Yepes, Zapata, Zuniga - Ibarbo (46 Ramos), Sanchez, Guarin, Cuadrado (81 Quintero) - Rodriguez, Gutierrez (70 Bacca)

U dvoboju dva najbolja igrača Svjetskog prvenstva uspješniji je bio onaj iz redova domaćina. Iako ni Neymar, a ni James Rodriguez nisu pokazali ono zbog čega su se punili novinski stupci posljednjih dana, Selecao se probio do polufinala u kojem će odmjeriti snage s Njemačkom. Golove za prolaz zabili su stoperi. a nakon smanjenja Rodrigueza s bijele toče uslijedila je panika u posljednjih deset minuta susreta.

Izabranici Liza Felipea Scolarija poveli su nakon sedam minuta igre. Neymar je izveo korner, lopta prelijeće sve u kaznenom prostoru, odskače ispred Thiaga Silva a brazilski kapetan koljenom zabija loptu u mrežu. Veliko slavlje na tribinama u Fortalezi, na posljednjem susretu Mundijala na tom stadionu. Pogodak je u velikoj mjeri usmjerio tijek događanja u prvom poluvremenu, Brazilci su u manjoj ili većoj mjeri kontrolirali tijek prvih četrdeset i pet minuta, stvorivši prtom nekoliko prilika. Opasno je bilo u 17. minuti, Hulk je probao iz gužve, nakon što Kolumbijci nisu uspjeli rasčistiti iz kaznenog prostora nakon novog kornera. Kolumbijski vratar Ospina iskazao se tri minute kasnije kada su Marcelo i Hulk kombinirali po lijevoj strani, Hulk je pucao ali je Ospina obranio.

Zadnjih dvadeset minuta prvog dijela i prvih dvadeset u nastavku ponudile su realtivno statičnu igru u odnosu na ostatak susreta. Šteta je, iz pogleda zanimljivosti utakmice što se izabranici Josea Pekermana nisu ranije odlučili na nešto otvoreniju igru, jer kada su počeli igrati otvorenije, Brazil je pao, bio nervozan i činio pogreške. Povećanje vodstva domaćina dvadesetog Svjetskog prvenstva dogodilo se u 69. minuti.

Loptu je na tridesetak metara od vrata Ospine na slobodan udarac namjestio David Luiz. U tri navrata, iz bližih pozicja prije njega slobodnjake je izvodio Neymar, redovito preko živog zida ali i izvan okvira vrata. David Luiz pogodio je lijeve Ospinine rašlje, pucao neobranjivo za bilo kojeg svjetskog vratara i brazilskih 2:0. Bilo je opasno i u 73. minuti kada je Neymar pucao kraj gola, a pet minuta kasnije Bacca pada u kaznenom prostoru Brazila, rušen od strane Julia Cesara, što je ilo dovoljno za kazneni udarac. Nepogrešiv realizator je James Rodriguez za konačnih 2:1.

Igrač Monaca i zasada najbolji strijelac SP-a u suzama je nakon utakmice napustio teren. Brazil možda jest odigrao svoju najbolju utakmicu na turniru, ali dojam je da to još uvijek nije momčad koja zavrjeđuje naslov prvaka. Njemačka će u Belo Horizonteu za četiri dana biti pravi test, bit će to epski klasik, finale prije finala.