SP: Nizozemskoj raspucavanje protiv Kostarike, rezervni vratar Krul obranio dva jedanaesterca

Nedjelja, 06. srpnja 2014. 00:35 Napisao/la  SC

Četvrtfinale: Nizozemska - Kostarika 4:3 (11m). Louis Van Gaal u 120. minuti uveo rezervnog vratara TIma Krula, koji je obranio jedanaesterce Ruizu i Umanu te odveo Oranje u polufinale

Svjetsko prvenstvo - četvrtfinale

NIZOZEMSKA - KOSTARIKA 4:3 - 11m (0:0, 0:0)

Arena Fonte Nova, Salvador. Gledatelja 50.000

Sudac: Ravshan Irmatov (Uzbekistan)

Žuti kartoni: Martins (Nizozemska) Diaz, Umana, Gonzalez, Acosta (Kostarika)

NIZOZEMSKA: Cillessen (120 Krul) - Blind, Martins (106 Huntelaar), Vlaar, De Vrij, Kuyt - Sneijder, Wijnaldum - Depay (76 Lens), Robben - Van Persie

KOSTARIKA: Navas - Diaz, Umana, Gonzalez, Acosta, Gamboa (79 Myrie) - Borges, Tejeda (97 Cubero) - Bolanos, Ruiz - Campbell (66 Urena)

Jedanaesterci: Borges - 0:1, Van Persie - 1:1, Ruiz - Krul brani, Robben - 2:1, Gonzalez - 2:2, Sneijder - 3:2, Bolanos - 3:3, Kuyt - 4:3, Umana - Krul brani

Nizozemska je u polufinalu! Nakon puno muke u teško gledljivoj utakmici uspjeli su zahvaljujući rezervnom vrataru Timu Krulu proći nezgodnu i obrambeno nastrojenu Kostariku. Jasper Cillessen nije osobito vješt u branjenju kaznenih udaraca, pa je Louis Van Gaal u posljednjoj minuti produžetka uveo Krula, vratara Newcastlea koji je obranio dva penala, udarce Ruiza i Umane u drugoj odnosno petoj seriji. Nizozemski pucači bili su nepogrešivi, tako je izboreno polufinale za Oranje.

Oranje su izašle u potpuno izmjenjenom sastavu u odnosu na prijašnje utakmice na Svjetskom prvenstvu. Dirk Kuyt je završio na mjestu desnog beka umjesto Daryla Janmaata, Wijnaldum je zauzeo mjesto sa Sneijderom na mjestu središnjeg veznjaka umjesto De Guzmana, a upravo se Sneijder zbog izostanka De Jonga morao povući na igrača usmjerenog ka sredini terena. Priliku je na njegovu mjestu lijevoga krila dobio Memphis Depay. Kostarika je bila primorana napraviti jednu promjenu, Jorge Luis Pinotje kartoniranog Duartea odmjenio Johnyjem Acostom na stoperskoj poziciji. Igrali su Kostarikanci u klasičnoj 5-4-1 formaciji, pripremljenoj za Svjetsko prvenstvo, bili su organizirani u branjenju sa svih jedanaest igrača nerijetko iza lopte.

Prva opasnost pred vratima Kostarike dogodila se u 22. minuti. Van Persie je izbjegao zaleđe nakon proigravanja Robbena, obranio je Navas, kao i kasniji udarac Sneijdera. Uvod utakmice protekao je u mirnom tonu, zanimljivo je da su se igrači Kostarike jako malo trošili čuvajući glavne nizozemske igrače. Robben, Sneijder i Van Perisee nisu imali značajnijih izgleda pored gusto postavljene obrane, pokušavali su i Kostarikanci ponekim napadom, no nije Cillessen u početku utakmice bio ugrožavan od strane Campbella i društva. Pokušao je i Depay u 29. minuti novim pokušajem s lijeve strane, i tome je na kraj stao raspoloženi kostarikanski čuvar mreže.

U prvih pola sata Kostarika je napravila tek jedan prekršaj. Bila je to, ukupno gledano jedna od najkorektnijih utakmica ovog Svjetskog prvenstva. Osim nekoliko prilika Nizozemaca, vrata i jednih i drugih nisu doživjela ozbiljne prijetnje u prvom poluvremenu, pa se rezultat nije mijenjao. Dostatna količina gtrke i borbenosti na obje strane zamijenila je efikasnost. Moglo je, doduše, biti opasno pred nizozemskim golom kada je u gužvi Acosta probao pogoditi škaricama, no nije zahvatio nabačenu loptu. Pokušao je i Sneijder iz slobodnog udarca (39), dobro se Navas ispružio i izvadio loptu iz desnih rašlji.

Priliku iz slobodnog udarca prvi je u nastavku imao Bolanos (61), pucao je iz teške pozicije preko vrata. Obrane su funkcionirale na besprijekornoj razini s obje strane, Kostarika je uspješno namještala zamke zaleđa za Robina Van Persieja pa je Van Gaal sredinom nastavka morao na zagrijavanje poslati Klaasa-Jana Huntelaara, ali ga u regularnom dijelu susreta nije uvodio u igru. Opasno je bilo ponovno za Nizozemce kada je Gonazlez pokušao glavom (65) nakon ubačaja Bolanosa. I to nije našlo put do okvira gola Cillessena, probao je i kostarikanski izbornik Pinto s promjenom napadača, pa je Urena ušao umjesto Campbella.

Najbliže pogotku Nizozemska je bila u 82. minuti kada je Sneijder s lijeve strane potegnuo iz slobodnog udarca i zatresao stativu. Na odbijenoj lopti brži od Vlaara bili su kostarikanski braniči, ne bi je uspio obraniti Navas da ga vratnica nije spasila i odbila loptu u gužvu ispred njega. Mogao je zabiti i Van Persie minutu kasnije, ali ponovno je Navas bio priseban u reakciji. U drugoj minuti nadoknade Tejeda je izbio s crte loptu koju je Sneijder oštro uputi na peterac, prošla je dvojicu Nizozemaca, došla do Van Persieja no Tejeda uz pomoć grede loptu odnosi iz opasne zone. Bio je to posljednji napad regularnih devedeset minuta, uslijedili su produžeci, po šesti puta na ovom Svjetskom prvenstvu.

Prvu mogućnost u produžetku (94) nije iskoristio Vlaar, obranio je Navas, a u novom korneru Acosta je ponovno izbacio s crte, nakon što je kostarikanski vratar pri letu nezgodno doskočio na koljeno. Najbolji kostarikanski pojedinac na Svjetskom prvenstvu mrao je zakratko zatražiti lječničku pomoć. Ubrzo je ustao, a prilika u prvom produžetku više nije bilo. U drugi produžetak nizozemski izbornik Van Gaal ušao je konačno s Huntelaarom i promjenio sustav, pa su otraga ostala samo dva stopera uz dva izbočena beka. Ni četvorica veznjaka, s četvoricom naprijed nisu mogla postići pogodak u sto i dvadeset minuta. Skoro su ga i primili u 117. minuti kada je Urena istrčao sam pred Cillessena ali i pucao izravno u njega. Kostarika se ponovno spasila novom gredom Sneijdera iz približno iste pozicije na drugoj strani u odnosu na 82. minutu, utakmica je rasla u intenzivnosti što se bliže primicao kraj produžetaka, no odlučila je lutrija kaznenih udaraca.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.