SP: Moćni Elf slomio Selecao, Thomas Muller hat-trickom prezentirao Njemačku kao favorita

Ponedjeljak, 16. lipnja 2014. 19:15 Napisao/la  SC

Skupina G, 1. kolo: Njemačka - Portugal 4:0. Muller zabio hat-trick, Hummels upotpunio njemačko slavlje. Cristiano Ronaldo nevidljiv na terenu, Pepe isključen zbog udaranja glavom Mullera

Svjetsko prvenstvo - Skupina G, 1. kolo

NJEMAČKA - PORTUGAL 4:0

Arena Fonte Nova, Salvador. Gledatelja 45.000

Sudac: Milorad Mažić (Srbija)

Strijelci: 1:0 Muller (11-11m) 2:0 Hummels (32) 3:0 Muller (45+1) 4:0 Muller (78)

Žuti karton: Joao Pereira (Portugal)

Crveni karton: Pepe (37 - oštar start)

NJEMAČKA: Neuer - Howedes, Hummels (73 Mustafi), Mertesacker, Boateng - Lahm, Kroos, Khedira - Gotze, Muller (81 Podolski) - Ozil (62 Schurrle)

PORTUGAL: Patricio - Coentrao (65 Andre Almeida), Pepe, Bruno Alves, Pereira - Veloso (46 Ricardo Costa), Raul Meireles, Moutinho - Cristiano Ronaldo, Nani - Hugo Almeida (28 Eder)

Predvođeni opasnim Thomasom Mullerom koji se pokazao jednako dobar kao strijelac, ali i kao provokator kod crvenog kartona Portugalca Pepea, Njemci su na otvaranju skupine G slavili rezultatom 4:0. Portugal i dalje zbraja štetu, crveni je karton dobio Pepe, a zbog ozljeda su igru ranije morali napustiti Hugo Almeida i Fabio Coentrao. Točku na i nakon teškog prvog poluvremena trećim je pogotkom stavio Muller nakon odbijene lopte portugalskog vratara.

Joachim Low je u susret krenuo bez klasičnog napadača. Prvi je to puta da je utakmicu s klupe za pričuve na velikim natjecanjima počeo Miroslav Klose, najbolji njemački strijelac na velikim natjecanjima. Ulogu lažne devetke imao je Ozil, a s krila su nadirali Gotze i Muller. Tako je to barem izgledalo u taktičkim postavkama, no u naravi sva su trojica bili prijetnja po vrata Patricia. S druge strane momčad Paula Benta imala je svoju okosnicu u igri, no brzo se raspala po šavovima uz nedovoljno spremnog i upošljavanog Ronalda, slab odziv u sredini terena i njemačku efikasnost.

Portugalci su krenuli opasno, pokušavajući kontrama slomiti njemački obrambeni stroj. Jednu je takvu nakon pet minuta igre sa sredine terena povukao Ronaldo, poslao u for ka jedinom isturneom napadaču Almeidi, no njegov je udarac bio odveć preslab da bi značajnije ugrozio sigurnog Neuera. Tri minute kasnije najbolji igrač svijeta i osvajač Zlatne lopet ponovno je u naletu, prošao je tada iz drugog plana nakon što ga je uposlio Miguel Veloso. Njemci su prvi puta zaprijetili nekoliko sekundi kasnije, Khedira je pred sobom imao prazan gol na dvadest i pet metara nakon krivog ispucavanja Patricia, no otišlo je malo pored vrata. Kada se činilo da su Portugalci uspješno nadišli njemačke prijetnje s početka i da će se konsolidirati, dogido se nepromišljen potez njihovog desnog braniča.

Joao Pereira u kaznenom je prostoru srušio uposlenog Gotzea, nije to u gužvi promaklo srpskom sucu Mažiću pa je pokazao na bijelu točku a igraču Benfice dao žuti karton. S kreča ne griješi Muller za vodstvo nakon jedanaest minuta igre - 1:0. Selecao pod ravnanjem Paula Benta nije znao odgovoriti goropadnom Elfu. Sve što su u činili do odmora bilo je negativno uz tek sporadične pokušaje Nanija koji je u dva navrata mogao do pogotka (25, 40). Lopte iz faze obrane nisu prolazile prema naprijed, a Njemci su nakon što su poveli nastavili biti vrlo okomiti. Smjelost im se isplatila već u 32. minuti. Korner je s desne strane izveo Toni Kroos, a zaboravljen je na utrčavanju u sredinu ostao Hummels, i to je 2:0. Glava stopera dortmundske Borussije bila je na pravom mjestu, portugalska je obrana kolektivnim pogleom ispratila loptu u gol Patricia.

Pet minuta kasnije Portugalce snalaze novi problemi. Pepe je nervozno glavom udario Thomasa Mullera, Njemac ga je nakon pada vrlo vjerovatno isprovocirao pa je Pepe u svom stilu riječima uzvratio Mulleru. Mažić nije okolišao, bilo bi to vjerovatno samo za žuti karton, ali usmeni razgovor podebljao je kaznu pa je stoper madridskog Reala morao u svlačionicu u 37. minuti. Time je Portugal ostao s desetoricom, bez stožernog igrača na svojoj polovici i s dva gola hendikepa. Samo zakratko, jer je uoči odlaska na odmor Muller pogodio za 3:0. Sve je mirisalo na veliku portugalsku katastrofu u Salvadoru pred četrdesetak tisuća svojih navijača, a Bento je mijenjao već na poluvremenu.

Isključenje Pepea značilo je da će portugalski izbornik morati žrtvovati nekog kako bi uveo novog stopera. Bio je to zadnji vezni Miguel Veloso, odmjenio ga je Ricardo Costa. Nakon što su se igrači u crvenom konsolidirali u uvodnom dijelu nastavka Ozil je u prodoru na desnoj strani mogao u duelu s vratarom portugalske reprezentacije otkloniti sve dvojbe, no Patricio je nogom pbranio njegov prizeman udarac. U 60. minuti dobio je Cristiano Ronaldo prvu priliku iz slobodnog udarca, no niti to nije ugrozilo njemačka vrata. Dokaz je to portugalske nemoći, nešto će se morati promjeniti u sustavu igre ukoliko Selecao želi pored Gane i SAD-a proći u drugi krug. Probleme je uz crveni karton Pepea i ozljedu Huga Almeide donijela ozljeda zadnje lože koju je u 64. minuti zadobio Fabio Coentrao. Sve tri zamjene Paulo Bento morao je povući prisilno.

Ponovno su Njemci mogli do pogotka u 69. minuti. Brza akcija krenula je od Mullera, utrčavao je Schurrle u prazan prostor, uposlio ga je dvostruki strijelac a ova jprodužio do Gotzea. Uspio ga je zaustaviti Patricio, bila je to najbolja prilika Elfa u nastavku. Nakon dvije portugalske izmjene zbog ozlijede van je morao i njemački stoper Hummels. Njemački stoperski dvojac Hummels - Mertesacker izvrsno je surađivao, a do kraja susreta rolu je vrlo solidno odradio Mustafi iz talijanske Sampdorie, nominalno dvadeset i četvrti njemački igrač, pristigao u Brazil tek nakon ozljede Marca Reusa. Dvije minute kasnije nije Milorad Mažić ponovno pokazao na bijelu točku. Eder je pao u kaznenom prostoru no start Mertesackera nije okarakteriziran kao težak, pa se nastavilo igrati dalje.

Njemci su točku na i stavili dvanaest minuta prije kraja, hat-trick je postigao Thomas Muller. Schurle je u dugoj njemačkoj akciji pucao iskosa s desne strane, Patricio je odbio samo na nogu najraspoloženijeg njemačkog igrača koji iz blizine poentira za konačnih 4:0. Posljednju priliku u sudačkoj nadoknadi, ujedno i najbolju portugalsku na utakmici nije iskoristio Cristiano Ronado, pucao je iz slobodnog udarca po sredini Neuerovih vratiju, lagan je to posao bio za Bayernovog vratara.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.