SP: Argentina pogotkom Higuaina svladala Belgiju i plasirala se u polufinale

Subota, 05. srpnja 2014. 19:43 Napisao/la  SC

Četvrtfinale: Argentina - Belgija 1:0. Odlučio trenutak inspiracije i golgeterskog instinkta napadača Napolija, poraz nedorečene Belgije promovirao Gaučose u polufinale

Svjetsko prvenstvo - četvrtfinale

ARGENTINA - BELGIJA 1:0

Estadio Nacional, Brasilia. Gledatelja 70.000

Sudac: Nicola Rizzoli (Italija)

Strijelac: 1:0 Higuain (8)

Žuti kartoni: Biglia (Argentina) Hazard, Alderweireld (Belgija)

ARGENTINA: Romero - Basanta, Garay, Demichelis, Zabaleta - Mascherano, Biglia - Di Maria (33 Perez), Lavezzi (71 Palacio) - Higuain (81 Gago), Messi

BELGIJA: Courtois - Vertonghen, Kompany, Van Buyten, Alderweireld - Fellaini, Witsel - Hazard (75 Chadli), De Bruyne, Mirallas (59 Mertens) - Origi (59 Lukaku)

Gaučosi su u polufinalu Svjetskog prvenstva. Nakon Brazila i Njemačke, Argentina je upotpunila drugo južnoameričko mjesto među četiri najbolje momčadi svijeta. Pogodak odluke pao je već u osmoj minuti, Belgija je ostala poražena, ali i ostavila dojam trome momčadi, momčadi koja je mogla dati još malo više na planu voljnog momenta kada je trebalo uhvatiti vodstvo Argentine. Nekoliko prilika jest bilo, stihijski se pokušavalo, ali nije uspjela Belgija izjednačiti.

Argentinski izbornik Sabella u početni sastav uvrstio je čak četiri nova igrača. Umjesto Marcosa Roja na mjestu lijevog braniča priliku je dobio Jose Basanta, dok je u paru zadnjih veznih s Mascheranom startao Lucas Biglia umjesto Fernanda Gaga. Na klupi je ostao i standardni stoper Federico Fernandez, a uskočio je iskusni Martin Demichelis, prednost u vrhu napada u odnosu na Aguera dobio je Higuain. S druge je strane, Marc Wilmots ponovno u vrhu napada priliku odlučio dati Origiju, na klupi je ostao Romelu Lukaku.

Utakmica je krenula u otvorenom gardu. Već u trećoj minuti Messi je povukao akciju s centra, proigrao Lavezzija, ovaj zavrnuo s lijeve strane ali je uspio očistiti Demichelis. Nisu se Berlgijanci postavili obrambeno, nisu to ni najavljivali uoči utakmice, pa je kroz sredinu terena bilo relativno lako proći do jednog ili drugog kaznenog prostora. Tako je Argentina povela već nakon osam minuta igre. Kompany je pogrešno u prostoru središnjeg kruga dodao loptu Messiju, ovaj prosljeđuje do Di Marie poludesno, lopta se na putu prema Higuainu odbila od Van Buytena, a napadač Napolija lijepo je pogodio za argentinsko vodstvo. Courtoisu na belgijskim vratima u prvom dijelu nije bilo lagano, smetalo je sunce, a u akciji koja je prethodila pogotku njegova obrana nije najbolje reagirala.

Belgijanci su pokušali odgovoriti na kraju 13. minute, ali udarac De Bruynea upućen iz velike udaljenosti odlazi kraj gola Sergia Romera. Trebalo je momčadi Marca Wilmotsa puno vremena da se konsolidira nakon primljenog pogotka, posebice se to odnosili na njihove ofanzivne snage koje su ostale u sjeni dobro organizirane argentinske obrane. U 26. minuti dobro je pokušao De Bruyne s dvadesetak metara, samo je zagrijao rukavice Romera. Problemi za Argentinu nastupili su u 33. minuti kada je zbog ozljede bio primoran izaći Angel Di Maria, asistent strijelcu Higuainu. Argentina je mogla povećati vodstvo da je Messi u 40. minuti bio precizniji iz slobodnog udarca, a Belgija izjednačiti da je Mirallas uspio pogditi glavom, dvije minute nakon.

Prvu priliku u nastavku imao je Higuain (51), moglo je biti opasno po belgijska vrata, no Van Buyten je uspješno blokirao loptu i odbio u korner. Argentina je počela znatno otvorenije u drugom dijelu, stvorila nekoliko prilika u njegovim prvim minutama. Najbliže je golu bila u 55. minuti kada je u solo-prodoru sam pred Courtoisa izbio strijelac Higuain. Njegov jak udarac završio je na gredi, mogla je argentinska reprezentacija već tada riješiti pitanje pobjednika, budući da se Belgija početkom nastavka ponašala dosta rezervirano na travnjaku. Pokušao je to promijeniti Marc Wilmots uvođenjem Lukakua i Mertensa u posljednjih pola sata.

Krenulo je dobro, u 61. minuti Fellaini je na oštar ubačaj Vertonghena visoko skočio i glavom pucao preko gola. U prvom dijelu dosta samozatajni Hazard mijenjao je mjesta s Mirallasom i De Bruyneom na pozcijama ofanzivnih veznjaka, uneseno je dosta živosti ulascima dvojice belgijanskih ofanzivaca. U posljednjih petnaest minuta nije nastupio Eden Hazard, odmjenio ga je Chadli, ponovno se Hazard nije naigrao. Nije, poput njegove Belgije koja se časno oprostila od Svjetskog prvenstva. U sudačkoj nadoknadi Messi je mogao u izravnom dvoboju sa Courtoisom zabiti za 2:0, a Lukaku s druge strane nije iskoristio prigodu za Belgiju. Tako do izjednačujućeg pogotka nije došlo, pa su Gaučosi zgoditkom Higuaina zakaparirali polufinale.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.