SP: Amerikanci srušili Ganu, nova pobjeda defanzivnog nogometa nad afričkom kombinatorikom

Utorak, 17. lipnja 2014. 01:36 Napisao/la  SC

Skupina G, 1. kolo: Gana - SAD 1:2. Dempsey doveo Amerikance u vodstvo, Ayew izjednačio, a Brooks potopio sve afričke nade. Postignut peti najbrži pogodak u povijesti SP-a

Svjetsko prvenstvo - Skupina G, 1. kolo

GANA - SAD 1:2

Estadio Das Dunas, Natal. Gledatelja 39.000

Sudac: Jonas Eriksson (Švedska)

Strijelci: 0:1 Beasley (1) 1:1 A. Ayew (82) 1:2 Brooks (84)

Žuti kartoni: Rabiu, Muntari (Gana)

GANA: Kwarasey - Asamoah, Boye, Mensah, Opare - Muntari, Rabiu (71 Essien), A. Ayew, J. Ayew (59 Boateng) - Atsu (77 Adomah), Gyan

SAD: Howard - Beasley, Besler (46 Brooks), Cameron, Johnson - Jones, Beckerman, Bedoya (77 Zusi) - Bradley - Dempsey, Altidore (23 Johannsson)

Nogometna Sjeverna Amerika slavi mladog Johna Brooksa. 21-godišnji stoper berlinske Herthe donio je SAD-u pobjedu pogotkom pest minuta prije kraja nakon Zusijevog kornera. Samo dvije minute ranije Andre Ayew je nakon krasne akcije anulirao vodstvo iz prve minute za koje je zaslužan Clint Dempsey. Zabio je nakon dvadeset i osam sekundi, bio je to peti najbrži gol u povijesti svjetskih prvenstava.

Skupina G, 1. kolo
Njemačka - Portugal 4:0
Gana - SAD 1:2
Poredak: Njemačka i SAD 3, Gana i Portugal bez bodova

Najmlađa momčad dvadesetog Svjetskog prvenstva doživjela je kolektivni šok nakon dvadeset i osam sekundi igre. Toliko je bilo potrebno da iz prve akcije gol postigne nacionalni junak Clint Dempsey. U akciji velikana i kreativaca Beasley je izveo aut s lijeve strane, Jones je proigrao Dempseya koji se otarasio Johna Boyea i pospremiti loptu iza leđa Kwaraseya. Favoriti su tako ostali u pozadini, a Amerikancima se otvorilo preko strijelca koji je golove zabijao na tri različita Mundijala.

Ganski izbornik Appiah na klupi je ostavio očekivane prvotimce. Za Kevina Princea-Boatenga i Michaela Essiena nije bilo mjesta među jedanaest, priliku su dobila braća Ayew iza kojih je vrlo dobra sezona u francuskoj ligi. Umjesto Essiena, u paru zadnjih veznih sa Muntarijem zaigrao je Rabiu, jedini požutjeli igrač u prvom poluvremenu. Krenuli su u rombu naprijed sa isturenim Gyanom te Atsuom iza njegovih leđa. Očekivalo se puno više od Chelseajevog dragulja na posudbi u nizozemskom Vitesseu, malo je pokazao kao uostalom i reprezentcija koja je svojedobno igrala četvrtfinale Mundijala. S druge strane, Američki izbornik Jurgen Klinsmann na terne je posao udarnu postavu ali su ga vrlo brzo počele mučiti ozljede. U dvadesetoj minuti krivo je na desnu nogu stao Jozy Altidore, pa je po hitnom postupku morao s terena. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li Altidore, svojevremeno najveći mladi talent svijeta biti spreman za nastavak turnira ili će Klinsmann u svoje jato pozvati otpisanog Landona Donovana. Najbolji igrač i strijelac u povijesti sjevernoameričkog nogometa nije se našao u avionu za Natal, ali Klinsmann je javno rekao da će ga pozvati ukoliko mu se neka od napadačkkih opcija ozlijedi. Da stvar po njegovu momčad bude gora, desetak minuta kasnije neugodan udarac u nos dobio je i strijelac Dempsey, no nakon kraće stanke ipak je nastavio susret.

Amerikance nisu previše brinuli pokušaji Ganaca kojih, istini za volju, nije bilo previše u prvom dijelu. Više su problema imali s brzim kretnjama igrača u žutome, mijenjali su mjesta i bokovi i dva napadača - čas je bio isturen Atsu, čas Gyan, pa je SAD-ovoj obrambenoj liniji bilo teško obuzdati fizički dobro pripremljene igrače Gane. U takvom sustavu igrači Jurgena Klinsmanna došli su do prve prigode za povećanje vodstva u devetnaestoj minuti. Brzu je akciju sa svoje polovice povukao Bradley, Johnson je ubacio s lijeve strane za samoga Altidorea. no u posljednjem se trenutku ispriječio Mensah. Gana je svoj prvi pokušaj imala u 32. minuti. S poludistance je povukao Gyan nakon pto se sam u vrevi američkih braniča izborio za udarac. Bilo je dobro i precizno, no Howard je bio na razini. Krajem prvoga dijela mogli su izjednačiti Appiahovi momci, kada je Atsu savršeno uposlio Jordana Ayewa, a ovaj nije dobro zahvatio loptu u punom sprintu. Teško bi to zaustavio Evertonov vratar, no SAD je ostao na minimalnoj prednosti.

Početkom nastavka Gana nije jurnula po izjednačenje već je nastavila sa strpljivom igrom, s kojom se momčad SAD-a nosila bez većih poteškoća. Imali su Amerikanci dovoljno mjesta za razvijanje kontranapada, imali su i više vremena loptu u svome posjedu. Ganci su prvi puta zapucali prema vratima Howarda u 55. minuti, potegao je iz daljine Muntari. Isti je igrač u sljedećm napadu idealno ubacio za Gyana, no napadač je glavom s vrha peterca pucao previsoko. Treća vezana opasnost dogodila se u 58. minuti, ponovno je pucao Gyan nakon ubačaja Atsua, Howard je još jednom izvrsno reagirao. Appiah se u zadnjih pola sata s klupe ipak odlučio napasti uvevši Boatenga umjesto relativno nevidljivog Jordana Ayewa.

Seriju sve ozbiljnijih pokušaja Gane nastavio je Atsu (63), trebalo je samo precizno uštimati nišanske sprave, prostor na dvadeset metara od gola Amerikanci su ionako sve češće puštali oslobođenog. Tada su prvi puta zaprijetili i oni, preko Jonesa, pa ponovno Gana preko Boatenga, drugo je poluvrijeme u svojoj središnjoj fazi ponudilo otvoreniji gard kod obje momčadi, otud i toliko izrađenih akcija na obje strane. Posljednjih dvadeset minuta dobio je i Essien, upravo umjesto njegove alternacije Rabiua. Amerikanci su se tada posvetili obrani svoga gola i čuvanju rezultata, što im je na kraju pošlo za rukom, ali tek nakon serije pogodaka.

Igrala se 82. minuta, Essien je u visini centra izvrsno uposlio Gyana na lijevoj strani, napadač je petom vratio do Andrea Ayewa, a ovaj pogodio u bliži kut i uhvatio Howarda u raskoraku. U posljednjim minutama krenula je opsada američkog gola, no vodstvo je kratko trajalo. Pogodak odluke iskreirali su rezervni igrači. Zusi je nabacio iz kornera, a glavom je pogodio Brooks na izrazito loše postavljenu gansku obranu na skoku. Brooks je na poluvremenu ušao umjesto ozljeđenog Beslera, 21-godišnji stoper donio je radost Jurgenu Klinsmannu i SAD vinuo uz bok Njemcima na prvom mjestu skupine G. Gani je poraz na kraju pao jako teško, a u sljedećm kolu moraju na noge goropadnom Elfu, dok će SAD tražiti nove bodove u duelu s prizemljenim Portugalom.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.