SP 2018

Danci uvjereni da su bolji od Hrvatske

Ponedjeljak, 02. srpnja 2018. 11:05 Napisao/la  Igor Vranić

Danci, Islanđani i Nigerijci isto reagirali

Danci uvjereni da su bolji od Hrvatske

 

Hrvatska nogometna reprezentacija plasirala se u četvrtfinale Svjetskog prvenstva nakon boljega izvođenja jedanaestaraca (4:3) u utakmici protiv Danske.

U četvttfinalu 7. srpnja Hrvatska igra protiv Rusije. Pobjednik u polufinalu 11. srpnja igra protiv Švedske, Švicarske, Kolumbije ili Engleske.

Ždrijeb je izuzetno povoljan. Nakon što je Rusija eliminirala Španjolsku, ni jedan eventualni protivnik u polufinalu ne spada u vrh svjetskog nogometa.

Hrvatska reprezentacija eliminirala je Dansku u utakmici koja je pokazala poznate kvalitete momčadi.

Na prvom mjestu je mentalna stabilnost momčadi u kriznim razdobljim igre tijekom kojih je danska momčad djelovala bolje u većini bazičnih elemenata.

Ni po čemu se bitnom utakmica protiv Danske nije razlikovala od utakmica protiv Nigerije i Islanda.

Utamica protiv Argentine bila je sasvim drugačija pripremljena i odigrana, zbog naglašenih tenzija ponašanje u utakmici protiv Argentine bilo je izuzetak od pravila ponašanja momčadi u ostalim utakmicama.

Ukratko, sportske strasti u povijesnoj utakmici protiv Argentine nije moguće reproducirati ni u jednoj drugoj utakmici.

U utakmicama protiv Nigerije, Islanda i Danske hrvatska reprezentacija iskazala je iste mane i vrline.

U pojedinim razdobljima triju utakmica protivničke momčadi izgledale su dominantno, ali ne toliko da bi ijedan protivnik poremetio poredak u defenzivnom bloku.

Dok se u Hrvatskoj slavi nakon utakmice protiv Danske, relevantni komentatori diljem svijeta naglašavaju slabosti igre hrvatske momčadi.

Opći je dojam da je u četvrtfinalu ispala momčad koja je ostavila bolji dojam, komentatori BBC-a likovali su kada je Schmeichel u 116. minuti obranio Modriću kazneni udarac.

Sportska pravda je bila zadovoljena, Hrvatska nije zaslužila pobjedu, glasio je opći zaključak prije izvođenja jedanaestaraca.

Od dojma se u vrhunskom nogometu odavno ne živi!

Nakon utakmice protiv Danske ponovo treba istaknuti da se hrvatski igrači od prve utakmice na Svjetskom prvenstvu ponašaju kao izrazito natjecateljska momčad.

U praksi to znači da Nigerija nije praktično zapucala prema Subašiću, te da su Islanđani i Danci brojkom odigrali dvije (Bjarnasson 73, Braithwait 26) osmišljene akcije kojima su poremetili raspored hrvatske obrane.

Ne toliko da bi mogli žaliti za neiskorištenim prilikama: Bjarnasson je zakasnio i promašio okvir vratiju, Braithwaitov udarac iz zatvorene pozicije Subašić je obranio!

Dva pogotka hrvatska obrana na Svjetskom prvenstvu primila je nakon prekida.

Jednog (Island) iz kaznenog udarca, jednog (Danska) nakon ubačaja rukama iz auta i meteža kojega je stvorilo 14 igrača (8 hrvatskih, 6 danskih) na površini dnevnog boravka u malo većem stanu.

Utakmica protiv Danske potvrdila je da hrvatska momčad igra sterilno u zadnjoj trećini unatoč tome što je postignula čak 8 pogodaka u četiri utakmice.

Od osam pogodaka dva su (Rakitić, Perišić) posljedica osmišljene završnice, svi su ostali više posljedica spleta nepredvidljivih okolnosti poput Mandžukićeva pogotka protiv Danske.

Ne događa se ništa što se nije moglo očekivati prije početka Svjetskog prvenstva budući da su najbolji hrvatski napadači (Mandžukić, Perišić i potjerani Kalinić) odigrali slabe sezone u svojim klubovima.

Nepravedno je krivicu za sterilnu igru protiv Danske prebacivati na vezni red, ne mogu stožerni igrači u pripremi napada odrađivati posao napadača u završnici.

Hrvatska reprezentacija izgleda opasno u završnici jedino kada loptu primi Rebić koji nije gol-igrač.

Da jest, postigao bi u 115. minuti utakmice protiv Danske pogodak prije nego što je Jorgensen uklizao i napravio prekršaj za kazneni udarac koji je Schmeichel obranio.

Lista strijelaca (Modrić 2, Rakitić, Badelj, Rebić, Perišić, Mandžukić, autogol Etebo) ukazuje da uspjesi hrvatske reprezentacije počivaju na drugačijoj strukturi momčadi nego što se očekivalo prije Svjetskog prvenstva.

Danci, Islanđani i Nigerijci isto su reagirali nakon poraza od Hrvatske.

Otišli su kućama uvjereni su da su ostavili bolji dojam od Hrvatske koja u četvrtfinalu igra protiv Rusije.

Budući da Rusija igra kod kuće dojam nakon utakmice u Sočiju sigurno će biti drugačiji.

 

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.