Rummenigge: Platini je htio uvesti Salary Cap, ali europska politika to nije dopuštala

Četvrtak, 31. kolovoza 2017. 13:48 Napisao/la  SC

Najbogatiji europski klubovi postali praonice ponajviše arapskog i kineskog novca, UEFA nema učinkoviti kontrolni mehanizam

Karl-Heinz Rummenigge
Karl-Heinz Rummenigge


Karl-Heinz Rummenigge predstavlja glas razuma u najvišim nogometnim krugovima, čelnik Bayerna personificira racionalni njemački model poslovanja i odgovornosti.

PSG je ove sezone u praktično dokazao besmisao Financijskog fair-playa kojim UEFA nastoji kontrolirati poslovanje klubova prema jednostavno principu: ne može trošiti više nego što zaradiš.

Budući da su najbogatiji europski klubovi postali praonice ponajviše arapskog i kineskog novca, pokazalo se da UEFA nema učinkoviti kontrolni mehanizam.

PSG je zaobišao pravila tako što je Neymar sam platio odštetu od 222 mil. eura, u istom prijelaznom roku PSG je kupio Mbappéa za 180 mil. eura.

Većina klubova više ne kupuje nego posuđuje igrače da bi mogla frizirati poslovne knjige.

Ukratko, Financijski fair-play ništa nije postigao:

 - Od početka je bilo jasno da financijski fair play nije dobro rješenje problema. Platini je htio uvesti Salary Cap kao što postoji u američkom sportu, ali europska politika to nije dopuštala. To je bila pogreška, tvrdi  Rummenigge.

 Predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin spreman je za promjene.
 
 U međuvremenu su se Real Madrid i Barcelona udružili protiv zajedničkog neprijatelja, španjolski velikani službeno su zatražili da UEFA provjeri PSG-ovo poslovanje.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.