REKORDNA KAZNA

Skenderbeu prijeti desetogodišnja kazna

Petak, 16. veljače 2018. 08:09 Napisao/la  SC

Skenderbeu namjestio i utakmicu protiv Dinama

Sporna utakmica u Zagrebu
Sporna utakmica u Zagrebu

Albanski Skenderbeu treba dobiti najveću kaznu u povijesti nogometa, UEFA ga namjerava izbaciti iz europskih natjecanja na deset godina i mora platiti milijun eura!

Albanski klub još ima pravo na žalbu.

Skenderbeu je bio pod sumnjom da je u sezoni 2015/16 namještao utakmice u albanskom prvenstvu i u Europi.

Zbog toga je već bio izbačen iz europskih natjecanja u sezoni 2016/17.

Nakon proširene istrage, 7. veljače ove godine donesena je nezapamćena kazna u povijesti UEFA-e.

Albanski mediji otkrivaju i imena europskih klubova protiv kojih je Skenderbeu namještao susrete, to su Crusaders, Sporting, Lokomotiv Moskva i Dinamo Zagreb.

U kolovozu 2015. Dinamo je pobijedio Skenderbeu rezultatom 4:1 u 4. pretkolu Lige prvaka.

Igrači Skenderbeua namjestili su rezultat utakmice bez aktivne uloge igrača Dinama, koji je u prvoj utakmici u Albaniji pobijedio 2:1.

Dinamo je u uzvratu vodio 3:1, imao je igrača manje, kada su na azijskom tržištu počele uplate da će Skenderbeu primiti četvrti gol.

Nakon što se četvrti pogodak dogodio, kladioničari su zaradili 15 milijuna eura.

Istragu je 2016. godine vodila neprofitna organizacija Federbet, koji u borbi protiv namještanja sportskih rezultata svoja izvješća podnosi Europskom parlamentu.

U suradnji sa Sveučilištem u Luganu, Federbet je napravio algoritam prema kojem je mogućnost da se nešto takvo dogodi u jednoj utakmici iznimno mala.

- To je isto kao da se netko kladio da će dvije osobe u razdoblju od Velikog praska do danas reći istu rečenicu točno na određeni datum, sat i minutu, rekao je tada glavni tajnik Federbeta Francesco Baranca.

Federbet nije imao indicija zbog kojih bi pokrenuo istragu protiv Dinama:

- Možda su oni žrtve, Skenderbeu je vjerojatno samostalno namjestio rezultat, rekao je Baranca.

Zanimljivo, Federbet je u izvještaju 2016. godine obavjestio Hrvatski odbojkaški savez da je sumnjiva bila utakmica između Murse iz Osijeka i Rovinja, odigrana u veljači 2016. godine.

Hrvatski odbojkaški savez zatražio pet tisuća eura od Ferbeta da istraži slučaj.

Prema izvještaju Federbeta iz iste godine, sumnjiva je bila i utakmica Prve HNL između Slavena Belupa i Lokomotive odigrana u rujnu 2015. godine.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.