Priština slavila prekid u Beogradu, albanski igrači dočekani u Tirani kao ratni heroji

Srijeda, 15. listopada 2014. 09:55 Napisao/la  SC

Ono što je najvažnije i što je za nas jako bitno je da smo željeli nastaviti utakmicu. U svakom trenutku bili smo uz reprezentativce Albanije, kaže Branislav Ivanović

Nakon što je utakmice između Srbije i Albanije u Beoigradu prekinuta u 42. minuti, u središtu Prištine počelo je slavlje. Nekoliko tisuća navijača dočekalo je u Tirani albanske reprezentativce po povratku iz Beograda kao ratne heroje. Vatromet i glazba, uzvikici "Albanija, Albanija" najbolje opisuju stanje albanskog duha uoči i nakon još jedne nogometne utakmice koja je zlorabljena u poltitičke svrhe. Nisu Albanci prvi koji su se toga dosjetili, niti su čelnici UEFA tako naivni da nisu mogli pretpostaviti da se ovako nešto moglo dogoditi.

Do prekida je došlo kada se nad stadionom Partizana pojavila letjelica s albanskom zastavom. Mapa velike Albanije u boji  s motivom albanske zastave, fotografija osnivača moderne albanske države i prvog premijera Ismaila Chemaljija, fotografija Ise Boljetinija, albanskog nacionaliste, nije mogla biti drugačije shvaćena nego kao provokacija. Kada je srpski igrač Stefan Mitrović pokušao ukloniti zastavu, došlo je sukoba igrača i stručnih stožera na terenu, te navijača na tribinama.

Albanski reprezentativac Bekim Belaj prvi je dotrčao da bi uzeo transparent od srpskih igrača:

- Svatko bi uradio isto za svoju zastavu, kazao je Belaj nakon utakmice.

Albanski igrači prijavili su napade navijača na terenu i službenih osoba u svlačionici. Četiri igrača prijavila su ozljede, u takvim okolnostima utakmicu nisu htjeli nastaviti igrati.

- Ono što je najvažnije i što je za nas jako bitno je da smo željeli nastaviti utakmicu. U svakom trenutku bili smo uz reprezentativce Albanije. Oni su odgovornim ljudima izjavili da nisu spremni nastaviti igrati i utakmica je prekinuta. Ostaje žal što nogomet nije bio u prvom planu, ali teško je sada pričati i iznositi utiske, rekao je kapetan srpske reprezentacije Branislav Ivanović.

Jedini svjetli primjer bili su neki srpski igrači predvođeni Aleksandrom Kolarovom, koji su branili albanske reprezentativce od nasrtaja navijača i zaštitara.

Olsi Rama, brat albanskog premijera, uhićen je nakon utakmice zbog sumnje da rukovodio cijelom akcijom. Ubrzo nakon utakmice pušten je na slobodu zajedno s ostalim članovima albanske delegacije.

Pogledajte doček u Tirani

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.