Portugalci postali europski prvaci bez Ronalda, Eder odlučio pobjednika u produžecima

Nedjelja, 10. srpnja 2016. 23:35 Napisao/la  SC

Finale EP-a: Francuska - Portugal 0:1. Eder postigao jedini pogodak u 109. minuti, Ronaldo izašao u 25. minuti zbog ozljede


U 109. minuti Eder je ostao u otvorenoj poziciji za udarac sa skoro 30 metara, snažno upućena lopta bila je neuhvatliva za Llorisa - 0:1.

Joker s klupe Fernanda Santosa donio je najveće slavlje u portugalskoj povijesti!

Portugalci su europski prvaci postali bez najboljega igrača, Cristiano Ronaldo izašao je već u 25. minuti.

U 8. minuti Payet je neoprezno naletio na Ronalda, koji je dobio neugodan udarac u koljeno i ostao ležati na travnjau. Sudac Mark Clattenburg nije ni prekršaj dosudio!

Od toga trenutka počela je Ronaldova agonija, koja je trajala do 25. minute, kada je najbolji portugalski igrač u nosilima napustio teren uz pljesak cijeloga stadiona.

Sjeo je Ronaldo prvi put na travnjak u 17. minuti, u suzama je tražio pomoć... Bandaža na koljenu nije pomogla.... Kada je drugi put sjeo na travnjak, više se nije dignuo...

U igru je ušao Quaresma, Renato Sanches ušao je s boka u sredinu veznog reda...

Portugal je izgubio Ronalda, ali je sa Renatom Sanchesom u sredini terena dobio na boljem protoku lopte i sadržaju igre.

Francuska prevlast u posjedu lopte odmah je počela padati, do odmora se spustila sa 60 na 55 posto.

Očekivano, Francuska je utakmicu počela euforično, snažnim i agresivnim pritiskom u čemu su prednjačili Sissoko i Matuidi. Međutim, prvu šansu imali su Portugalci.

Nani je u 4. minuti primio loptu u otvorenoj poziciji za udarac s 15 metara, ali je bio neprecizan.

Najbolju priliku za Francusku propustio je realizirati Griezmann, koji je u 10. minuti udarcem glavom pokušao prebaciti Ruija Patricija, ali je portugalski vratar pravodobno poletio zrakom.

U 34. minuti Rui Patricio obranio je snažni Sissokov udarac, što je bila druga izravna francuska prijetnja do odmora. Sve ostalo što je bilo opasnije za vratare spada u rubriku lijepih želja.

U drugom dijelu Francuska je bila najbliža tituli prvaka u 92. minuti, kada se Gignac u primanju oslobodio Pepea i tik uz najboljega portugalskoga igrača, vratara Ruia Patricija, loptu poslao u bližu vratnicu.

U 57. minuti Didier Deschamps poslao je na klupu Payeta, što nije naišlo na odobravanje gledatelja.

U igru je ušao mladi Coman, koji je opravdao povjerenje. Francuska je postala nešto okomitija i opasnija.

U 66. minuti Coman je idealno ubacio slijeva, nevidljivi Griezmann pravodobno je utrčao u priliku utakmice, ali udarac glavom iz blizine nije bio precizan.

U 75. minuti pokušao je Giroud nakon Comanova proigravanja, u 84. minuti Sissoko je s 30 metara silovito poslao loptu koju je Rui Patricio stigao odbiti.

Portugal je igrao utakmicu u prepoznatljivom stilu, što znači da je jedino bilo važno sačuvati vlastitu mrežu, a sve ostalo prepušteno je očigledno naklonjenoj sudbini.

U 80. minuti Nani je uputio prvi izravni udarac u francuska vrata, pokušaj ubačaja zdesna natjerao je Llorisa na jedinu intervenciju u 90 minuta.

Vratio se Ronaldo na teren prije produžetaka, s povezom na koljenu ohrabrio je suigrače i prvo sjeo na klupu da bi kraj utakmice dočekao u trenerskom prostoru uz Santosa.

U produžecima je Francuska psihološki pala, što su Portugalci iskoristili kao u većini utakmica do finala, uključujući utakmicu protiv Hrvatske.

Zato su i najbolji!

FRANCUSKA: Lloris, Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra, Pogba, Matuidi, Sissoko (110 Martial), Griezmann, Payet (57 Coman), Giroud (78 Gignac)

PORTUGAL: Rui Patricio, Cedric, Pepe, Fonte, Guerreiro, William Carvalho, Renato Sanches (78 Eder), Adrien Silva (66 Moutinho), Joao Mario, Nani, Ronaldo (25 Quaresma)

Finale EP-a: Francuska - Portugal 0:1 (0:0, 0:0) (Eder 109)

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.