ODLAZAK LEGENDE

Eusebio preminuo u 72. godini

Nedjelja, 05. siječnja 2014. 11:32 Napisao/la  SC

Vodio je reprezentaciju Portugala do trećeg mjesta na SP-u 1966., a s Benficom je osvojio Ligu prvaka (1961./1962.)

Legendarni portugalski nogometaš Eusebio preminuo je u 72. godini. Portugalski mediji objavili su da je Eusebio preminuo od zatajenja srca.

Eusebio je rođen u Mozambiku 1942. godine u vrijeme kada je ta država još bila portugalska kolonija. Vodio je reprezentaciju Portugala do trećeg mjesta na Svjetskom prvenstvu 1966. godine i ujedno je bio najbolji strijelac turnira. U sezoni 1961./1962. odveo je Benficu do naslova u Kupu prvaka.

Osvojio je Zlatnu loptu 1965. godine i od 22 godine karijere 15 je proveo u dresu Benfice gdje je sedam godina zaredom bio najbolji strijelac portugalskog prvenstva.

Poznat pod nadimkom Crna pantera odnosno crni biser, Eusebio je bio najprepoznatljiviji po sjajnoj tehnici i nevjerojatnoj brzini. U gotovo svim izborima za najbolje igrače 20. stoljeća Eusebio se redovito nađe u prvih deset.

Statistika govori da je u profesionalnoj karijeri u 745 utakmica postigao 733 gola.

O tome koliko je značio za svjetski, a posebno portuglski nogomet svjedoči i kip Eusebia podignut njemu u čast ispred stadiona Benfice.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.