Njemačka - Portugal (18): Novi susret starih znanaca s velikih natjecanja u Salvadoru

Ponedjeljak, 16. lipnja 2014. 03:07 Napisao  Patrik Mršnik

Iako smo imali dosta problema s ozljedama moram reći da je u posljednje vrijeme taj dio iza nas. Svi su igrači spremni, svi treniraju u punom intenzitetu te se nadam da će pružiti dobru reakciju na terenu, kaže njemački izbornik

Salvador je na početku Svjetskog prvenstva namijenjen okršajima velikih nogometnih momčadi. Nakon što su Nizozemci već drugoga dana smotre najboljih šokirali svijet visokom pobjedom protiv Španjolske, sve je spremno za novi sudar europskih divova. Portugal i Njemačka iza sebe imaju veliku tradiciju međusobnih dvoboja koji su uvijek plijenili atraktivnošću, ali i golovima. Iako je Elf, najprije pod vodstvom Jurgena Klinsmanna, pa onda i aktualnog izbornika Joachima Lowa u zadnja tri dvoboja bio bolji, tim je veći razlog u ekipe Paula Benta za veliku osvetu. Jer, nakon što su Njemci na svom terenu prije osam godina u 'malom finalu' Mundijala uzeli broncu ispred nosa Portugalu, izbacili su ih i dvije godine kasnije, tada iz utrke za europski naslov u Poljskoj i Ukrajini. Nakon velike borbe Elf je slavio 3:2, a ponovili su uspjeh i na prošlom Euru kada su u trećem kolu nadmetanja po skupinama pogotkom otpisanog Marija Gomeza slavili 1:0. Tada za Prtuglac nije bilo štete, budući su obje momčadi slavile u prva dva kola te tako osigurale prolazak dalje. Statistika je međutim jedno, a poimanje nogometa na Svjetskom prvenstvu u Brazilu nešto sasvim drugo. Iako eventualno portugalsko slavlje ne bi moglo biti svrstano u red iznenađenja, Njemci su favoriti toga susreta.

Dolazi i kancelarka Merkel
Na poziv brazilske predsjednice Dilme Rousseff utakmici Njemačke i Portugala nazočit će kancelarka Angela Merkel. Nakon svečane večere i radnog doručka u njemačkom veleposlanstvu u Brasiliji Merkel će odletjeti na premijerni nastup Elfa u Salvador. Iz tabora Joachima Lowa poručuju da im prisutstvo kancelarke donosi sreću. Bila je na tribinama i kada je Njemačka u Cape Townu svladala Argentinu u četvrtzavršnici, kao i u Gdanjsku na posljednjoj Europskoj smotri kada je Elf prošao Grčku, također u četvrtfinalu.

- Spremni smo za novo veliko natjecanje, spremni da našu naciju ponovno učinimo ponosnom. Iako smo imali dosta problema s ozljedama moram reći da je u posljednje vrijeme taj dio iza nas. Svi su igrači spremni, svi treniraju u punom intenzitetu te se nadam da će pružiti dobru reakciju na terenu. Priviknuli smo se i na klimatske razlike između Salvadora i našeg kampa u Santo Andreu, ništa nismo htjeli prepustiti slučaju, kazao je strateg Njemačke Joachim Low uoči prvog nastupa svoje momčadi u Brazilu.

Osim spomenutog Gomeza koji se poslje prelaska u Fiorentinu izgubio s radara nacionalnog izbornika, u odnosu na početnu postavu na utakmici u grupnoj fazi minulog Europskog prvenstva zbog ozljede nema Holgera Badstubera. Stup obrane minhenskog Bayerna zamjenjen je Schalkeovim kapetanom Howedesom, a uz standardnog Klosea u špici napada Low se odlučio pozvati tek Lukasa Podolskog kao drugo napadačko rješenje. S druge strane, Benta su poštedjeli problemi s ozljedama, pa je mogao zadržati sve svoje glavne igrače s prošlog vlikog natjecanja. Umjesto veterana, Quaresme i Huga Viane u postavi su vrlo opasni Vieirinha iz bundesligaša Wolfsburga, odnosno napadač Brage Eder. Prvospomenuti je vrlo dobro odmjenio Cristiana Ronalda u pripremnom periodu, kada ga je Paulo Bento odlučio odmoriti.

Oko Cristiana Ronalda brine se konzilij fizioterapeuta, lječnika i pratećeg medicinskog osoblja. Čini se sve kako bi najbolji nogometaš svijeta bio maksimalno spreman za prvu utakmicu Ipak, Paulo Bento je na zadnjem obraćanju novinarima skrenuo pozornost na dosege cjelokupne portugalske vrste, ne samo pojedinca, u ovom slučaju Cristiana Ronalda.

- To što u našim redovima imamo najboljeg igrača svijeta ne znači da imamo bilo kakav imperativ pred nama. Što se tiče Ronalda, svi znamo da nam je važan zbog svog utjecaja na igru cijele momčadi. To zna i on i ostatak kolektiva. Moramo se usredotočiti na našu igru, naš je primarni cilj proći ovu vrlo nezgodnu skupinu koju djelimo s opasnom Ganom i nepredvidljivim Amerikancima. Moramo ići korak po korak, neovisno o stanju našeg najboljeg igrača, rekao je Paulo Bento.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.