SP: Završen prvi krug natjecanja, golovi i pregršt iznenađenja zasjenili organizacijske probleme

Petak, 27. lipnja 2014. 17:04 Napisao  Patrik Mršnik

Prostora za iznenađenja još uvijek ima. Ipak, favoriti koji su još uvijek u turniru (Brazil, Argentina, Francuska, Njemačka) mogu se otvoreno nadati mjestu u finalu.

Dvadeseto Svjetsko prvenstvo kraju je privelo svoju grupnu fazu. Četrdeset i osam ogleda iznjedrilo je 137 pogodaka, što daje iznimno visok prosjek postignutih zgoditaka po utakmici (2.85). Efikasni strijelci, lijepe akcije i sve manje kalkulacija u posljednjem kolu natjecanja po skupinama sukus su svega što se moglo vidjeti na stadionima u zemlji sambe i karnevala.

Nakon što je bilo upitno hoće li SP uopće započeti na vrijeme zbog masovnih kašnjenja, štrajkova radnika i ostalih problema kod izgradnje stadiona i ostale potrebne infrastrukture, Brazilci su se još jednom pokazali kao majstori improvizacije. Sve je, barem kako se čini pokrpano na vrijeme, a nesumnjivo je da će se nastaviti gradtiti i nakon završetka turnira. Krovna svjetska nogometna organizacija (FIFA) mudro šuti o svim problemima, prosvjedima čak trećine brazilskih građana, pa turnir barem za oči televizijskih gledatelja izgleda pristojno.

Više nije novost da svjetski prvak napušta Svjetsko prvenstvo nakon natjecanja po skupinama. Talijani su nakon osvajanja krune u Njemačkoj, prije četiri godine ispali u Južnoafričkoj republici. I sada je Azzurre snašla ista sudbina, kao i Španjolce. Furija je izgubila od Nizozemske s visokih 1:5, a nadigrao ju je i Čile (0:2). Po prikazanom u prva dva susreta nisu zaslužili prolazak, a iskaljivanje na Australiji nije donjelo apsolutno ništa momčadi Vicentea Del Bosquea. Italija je ispisala stranice iste priče, pobjeda nad Engleskom i početni zanos ostali su u sjeni poraza od Urugvaja i Kostarike pa je glavom platio Cesare Prandelli, čovjek koji ih je doveo do europskog finala prije dvije godine.

U rubriku iznenađenja spadaju selekcije Kostarike i Grčke, onih koji čine jedan od osam parova početne faze drugoga kruga. Autsajderi iz srednje Amerike osvojili su prvo mjesto u skupini s tri bivša svjetska prvaka (Urugvaj, Engleska, Italija) i na taj način pokazali snagu zajedništva jedne reprezentacije. Iako su prema vrijednosti najjeftinija momčad turnira, mnogi igrači su na temelju predstava u prvom krugu već pronašli nove klubove. Grci su se kroz skupinu s Japanom, Obalom Bjelokosti i Kolumbiju provukli u sudačkoj nadoknadi trećega kola.

Ispadanje europskih sila poput Engleske, Rusije i Portugala također spada u red iznenađenja, ali ne u onolikoj mjeri kao svjetskih prvaka ili europskih viceprvaka. U tu rubriku spada i izvrsna igra Francuske, koja je nakon osam godina i svjetskoga srebra iz Njemačke pod vodstvom Didiera Deschampsa ponovno stala na noge. Nemiri koji su ih pratili na zadnja dva velika natjecanja očito su iza njih, što je dobro za imidž Tricolora, opasno poljuljan nemilim incidentima.

Za incidente je u dosadašnjem tijeku turnira bio zaslužan Kamerun, čiji su se igrači na utakmici drugoga kola u Manausu protiv naše reprezentacije umalo potukli na travnjaku. Luis Suarez je nakon ugriza Giorgija Chiellinija dobio zasluženu kaznu, a predstavnici Balkana žale za susretima protiv Meksika i Nigerije u kojima su propustili ispuniti svoja očekivanja - ništa novo.

Prostora za iznenađenja još uvijek ima. Ipak, favoriti koji su još uvijek u turniru (Brazil, Argentina, Francuska, Njemačka) mogu se otvoreno nadati mjestu u finalu.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.