Gasperinijeva igra mora biti frustrirajuća za trenere bogatijih europskih klubova

Nedjelja, 12. srpnja 2020. 16:08 Napisao/la  Igor Vranić

Ni jedan od šestorice napadača Atalante ne bi igrao u početnoj postavi Juventusa, koji je oba pogotka postigao iz kaznenih udaraca

Gian Piero Gasperini
Gian Piero Gasperini

Gian Piero Gasperini postao je trener Atalante u lipnju 2016. godine, prije točno četiri godine počeo je slagati momčad prema svojem viđenju nogometne igre.

Atalanta je prema geometriji igre izgledala puno bolje od Juventusa u derbiju 32. kola Serie A, momčad iz Bergama potvrdila je da prema sadržaju igra najbolji nogomet u talijanskoj ligi.

U čemu je tajna uspjeha Gian Piera Gasperinija, koji je već na klupi Genoe slovio kao jedan od najboljih talijanskih trenera?

U novcu sigurno nije!

Prema transfermarktu momčad Atalante vrijedi 265,5 mil. eura, najskuplji igrač (Zapata) vrijedi 35 mil. eura!

Juventusova momčad vrijedi 620,7 mil. eura, najskuplji igrač (Dybala) vrijedi 72 mil. eura! Ovdje treba dodati da je najvažniji igrač Juventusa još uvijek Ronaldo, najbolji strijelac svih vremena.

Tajna uspjeha nije ni u pojedinačnoj kvaliteti!

Gasperini je tijekom utakmice protiv Juventusa hokejaški promijenio napadačku trojku: umjesto Zapate, Gomeza i Iličiča u završnici utakmice igrali su Muriel, Malinovsky i Pašalić.

Obje su napadačke postave osmišljeno postignule po jedan pogodak (Zapata/Gomez asistent, Malinovsky/Muriel asistent).

Ni jedan od šestorice napadača Atalante ne bi igrao u početnoj postavi Juventusa, koji je oba pogotka postigao iz kaznenih udaraca (Ronaldo).

Ne igra Atalanta kvalitetno samo u Seriji A, ove sezone debitirala je u Ligi prvaka.

Atalanta se nije odmah uspjela prilagoditi drugačijem intezitetu nogometa, na početku je doživjela tri uzastopna poraza (Dinamo 0:4, Šahtar 1:2, Manchester City 1:5).

Nakon toga više nije izgubila utakmicu!

U četvrtoj utakmici Atalanta je igrala (1:1) protiv Manchester Cityja momčad kojega vodi Pep Guardiola, koji je postao sinonim za pas-igru u modernom nogometu.

Najskuplja momčad na svijetu (1,1 milijardi eura) ostvarila je veći posjed lopte (58 posto) uz nešto veći postotak (88 prema 81 posto) preciznosti u pas-igri.

U četiri godine rada Gasperini se u preciznosti pas-igre uspio toliko približiti Pepu Guardioli da se razlika u pojedinačnoj kvaliteti igrača tijekom utakmice uopće nije primjećivala.

Naprotiv, u pojedinim razdobljima utakmice Atalanta je bila dominantnija od Manchester Cityja u posjedu lopte.

Atalanta u završnici Lige prvaka igra protiv PSG-a, basnoslovno bogati pariški klub nije izraziti favorit što god tko mislio o Mbappeu ili Neymaru!

Gasperinijeva tajna uspjeha su automatizmi kojima momčad kompenzira manjak individualne kvalitete u utakmicama protiv individualno kvalitenijih momčadi.

Nije presudno da Gasperini igra s trojicom stopera, bitno je da svaki igrač Atalante zna točno gdje mora biti u svakom trenutku kontinuiranog napada.

Lakoća kojom je Atalanta stvarala višak igrača kroz posjed lopte u prvom dijelu utakmice protiv Juventusa mora biti frustrirajuća za  trenere tridesetak bogatijih europskih klubova od Atalante.

Većina njih ima puno bolje igrače od Gasperinija, mnogi su puno uspješniji od Gasperinija, ali ni jedan od njih ove sezone ne igra kvalitetniji nogomet od Gasperinija!

Tablice omogućuje Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.