Igor Budan: Najbolji hrvatski igrači su preskupi, Talijani su se okrenuli južnoameričkom tržištu

Ponedjeljak, 07. svibnja 2012. 12:39 Napisao  I. V.

Čini mi se da je presudna razlika između Juventusa i Milana bila upravo u psihofizičkoj stabilnosti Juventusa, kaže Igor Budan, jedini hrvatski igrač u Seriji A

Igor Budan u ponedjeljak je mislima već bio u domovini. U talijanskom prvenstvu igra se još jedno kolo, koje Palermu ništa bitno neće promijeniti.  Za napadača Palerma sezona je bila stresna, ali uspješna. Jedini Hrvat u Seriji A ima valjanih razloga biti zadovoljan kako je odigrao proteklih nekoliko mjeseci. Ali prije svega, zašto je Budan jedini Hrvat u Seriji A?

- Hrvatski igrači u Italiji su bili na cijeni u razdoblju od 1998. i Svjetskog prvenstva, od tada je prošlo petnaestak godina. Talijanska liga danas možda više nije onako jaka kao prije petnaest godina, ali su zahtjevi još uvijek veliki, nisu to velike razlike u odnosu na englesku ili njemačku ligu gdje igra dosta naših igrača. S druge strane mislim da je hrvatska liga stalno u padu,  ne radi se dovoljno kvalitetno s mladim igračima, a najbolji su hrvatski igrači postali preskupi što se najbolje vidi na cijenama igrača Dinama. Talijanski klubovi okrenuli su se uglavnom južnoameričkom tržištu, gdje se za relativno male novce mogu dobiti kvalitetni igrači na kojima se može zaraditi. Za otprilike godinu dana, kada Hrvatska postane članica EU-a,  vidjet ćemo koliko je danas problem što hrvatski igrači dolaze izvan granica EU-a. Eto, danas sam jedini Hrvat u Seriji A, što mi je malo žao, kaže Budan.

Unatoč očiglednim promjenama u načinu igre, talijanski stil igre još uvijek je jako težak napadačima?

- Istina, ovdje je jako važno steći iskustvo. Nije dovoljno imati kvalitetu, treba se znati prilagoditi načinu igre i života. U Italiji se nogomet živi svake minute, na terenu su ti stalno dvojica igrača na leđima, govori Budan.

Iako niste igrali početkom sezone, postignuli ste 6 pogodaka u presudnim trenucima za Palermo?

- Pratile su me ozljede, bilo je nesporazuma u klubu, konkurencija je proteklih sezona bila jaka. Nije bilo lako izboriti mjesto u momčadi pokraj jednog Cavanija, koji je u dresu Napolija dokazao kakav je igrač. Mogu slobodno reći da ovo što sam napravio ove sezone spada u malo čudo. Dugo tijekom sezone nismo mogli uhvatiti kontinuitet, promijenila su se trojica trenera, a mene nigdje nije bilo tri mjeseca da bih ključna dva mjeseca u sezoni odigrao na visokoj razini. Prema općem sudu, upravo su ta dva mjeseca bila ključna u borbi za ostanak, kaže Budan

{jb_blackbox-right}Drugi klupski strijelac
Igor Budan postigao je 6 pogodaka za Palermo, isto koliko i Hernandez. Na listi strijelaca kapetan Miccoli daleko je odmaknuo sa 16 pogodaka{/jb_blackbox-right}

Planovi za iduću sezonu?

- Razgovarao sam s predsjednikom Zamparinijem, koji mi je rekao da bi mu bilo drago da ostanem. U klubu me gledaju kao iskusnog igrača, koji u svakom trenutku može podignuti momčad, poglavito mlađe igrače. Smjestili su me negdje na poziciju 12. igrača koji radi razliku kad uđe u igru. Drago mi je da je tako nakon svega što sam prošao. Predsjednik mi je isto tako obećao da neće raditi probleme ako pronađem neko drugo rješenje. Sada mi je najvažnije da se dobro odmorim, vidjet ćemo što će biti, kaže Budan.

 Kolo prije kraja prvenstvo je završilo Juventusovim slavljem?

- Koliko je Juventus zasluženo osvojio titulu prvaka sve govori podatak da nisu izgubili ni jednu utakmicu u prvenstvu. Mislim da su posebno sretni stariji igrači, Buffon, Del Piero i bivši igrači u klubu poput Nedveda, koji su se vratili na vrh nakon svega što se s Juventusom događalo proteklih pet, šest sezona. Danas je Juventus  na najboljem putu da ponovo postane klub nekadašnjeg sjaja, promijenili su kompletnu upravu, struku, jako dobro rade na marketingu. Trener Conte dobro je vodio momčad, koja nije imala oscilacija tijekom prvenstva. Osovina Buffon, Pirlo i Vučinić održavala je kontinuitet, premda mi se čini da je Vučinić mogao i bolje.  Bili su izuzetno stabilni, psihički i fizički. Milan nije izdržao do kraja, moram  priznati da je Juventus zaslužio Scudetto iako sam više naklonjen Milanu budući da sam odrastao uz onu njihovu generaciju iz devedesetih. Milan je počeo padati od utakmice protiv Barcelone u Ligi prvaka, treba reći i to da u momčadi imaju dosta starijih igrača kojima nije lako držati ovakav ritam utakmica. Čini mi se da je presudna razlika između Juventusa i Milana bila upravo u psihofizičkoj stabilnosti Juventusa, koji povrh toga nije igrao Ligu prvaka, zaključuje Budan.   


 

Tablice omogućuje Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.