ZAVRŠENA KUPOPRODAJA

Newcastle službeno postao najbogatiji

Četvrtak, 21. svibnja 2020. 09:00 Napisao/la  SC

Mohammed Bin Salman dobio dozvolu lige

Mohammed Bin Salman
Mohammed Bin Salman

Newcastle je službeno postao najbogatiji klub na svijetu!

Saudijska državna televizija objavila je vijest da je princ Mohammed Bin Salman postao vlasnik engleskog premijerligaša nakon što je vodstvo Premierlige dozvolilo promjenu vlasničke strukture.

Mohammed Bin Salman kupio je klub od Mikea Ashleyja za 335 mil. eura, proces preuizmanja završio je tek kada je vodstvo najbogatije lige odobrilo postupak, bilo je stanovitih otpora zbog toga je Saudijska Arabija nelegalno emitirala utakmice.

Sada više neće!

Mohammed Bin Salman ostvario je svoju ambiciju i postao član uglednog društva miljardera kojima pristoji u vlasničkom portfelju imati jedan engleski klub.

Htio je kupiti najskuplji klub, braća Glazer tražili za Manchester United oko 4 milijarde eura.

Na takvu cijenu saudijski princ nije htio pristati ne zato što nema toliko novca nego zato što je cijena bestidna.

Na kraju je postao vlasnik 80 posto Newcastlea, preostalih 20 posto u vlasništvu je braće Rueben koji su bili posrednici u kupovini.

Saudijski princ pripada jednoj od najbogatijih obitelji na svijetu, njegovo bogatstvo ni Forbes ne može točno procijeniti.

Vrijednost njegove privatne imovine mjeri se u milijardama, prije pet godina kupio je blizu Pariza imanje vrijedno oko 250 mil. eura.

Svjetski tabloidi puni su fotografija njegova renoviranog zamka iz doba Louisa XIV, raskošna građevina izgleda nestvarno (fotografija dolje).

Mohammed Bin Salman je formalno saudijski prijestolonasljednik.

U praksi je 33-godišnji princ počeo vladati Saudijskom Arabijom umjesto kralja Salmana (84) čim je zatvorio nekoliko istaknutih članova kraljevske obitelji, među njima bivšeg prijestolonasljednika Mohammeda bin Nayefa i kraljeva brata, 78-godišnjeg princa Ahmeda bin Abdulaziza.

Svi su optuženi za zavjeru, poruka ostalim članovima obitelji bila je jasna, pučisti su zatvoreni u luksuznim vilama gdje čekaju suđenje.

Državu vodi poredstvom Saudijskog kraljevskog vijeća osnovanog 2007. godine radi lakšega prijenosa vlasti, kralj Salman još uvijek je aktivan u državnom protkolu, u stvarnosti nema velike ovlasti.

Mohammeda Bin Salmana smatraju progresivnim vladarom, počeo je polako mijenjati konzervativnu strukturu Saudijske Arabije.

Uveo je nekoliko reformi zbog kojih je stekao naklonost medija na Zapadu da bi nakon zvjerskog ubojstva novinara Jamala Khashoggija u Istanbulu njegov međunarodni ugled postao kompromitiran.

Ne toliko da bi mu vodstvo Premierlige zabranilo da postane vlasnik Newcastlea, uskoro jednog od vodećih nogometnih klubova na svijetu.

Tablice omogućuje Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.