Roman Abramovič napokon zaradio, Chelsea iskazao dobit od simboličnih 1,7 mil. eura!

Petak, 09. studenog 2012. 23:54 Napisao/la  SC

Kakav dobitak za vlasnika Romana Abramoviča, koji je u proteklih devet i pol godina potrošio preko 2 milijarde eura

Bruce Buck obznanio je vijest koja će promijeniti odnose u engleskom nogometu, predsjednik Chelsea obznanio je da je klub fiskalnu godinu završio sa simboličnom dobiti od cca, 1,7 mil. eura! Kakav dobitak za vlasnika Romana Abramoviča, koji je u proteklih devet i pol godina potrošio preko 2 milijarde eura.

U odnosu na prošlu godinu kada je zabilježen gubitak od cca 100 mil. eura, svaki dobitak izgleda kao poslovno čudo. Riječ je zapravo o tome da se Chelsea pokušava pridržavati novih pravila financijskog fair-playa koja je nametnuo Michel Platini, predsjednik UEFA-e. Platini je jasno rekao da UEFA više neće tolerirati „financijski doping“, što znači da se klubovi moraju početi financirati od prihoda. UEFA pokušava ukinuti dotok špekulativnog kapitala budući da Abramovič i slični tipovi nemaju ama baš nikakve izravne poslovne koristi od toga što na nogomet troše milijarde. Očito imaju nekih drugih interesa koje UEFA želi udaljiti od nogometa koliko je to moguće. Da ne bi pretjerala UEFA je predvidjela prihvatljiva odstupanja od 45 mil. eura u razdoblju od tri godine.

Što se Chelsea tiče, klub je iskazao rekordni promet od oko 300 mil. eura čime je pretekao Arsenal i postao peti europski klub po prihodima. Očekuje se da će Arsenal ponovo zauzeti peto mjesto kada prikaže kompletnu dobit.

Najviše prihoda Chelsea je dobila od Lige prvaka, što je razumljivo budući da je klub aktualni europski prvak. Ljetni transferi Hazarda, Oscara i Mosesa nisu ukalkulirana u godišnji obračun koji je bitno rasterećen plaćama otišlih Anelke, Drogbe i Bosingwe. Ugovorima s Gazpromom, Sauberom, Deltom, Audijem i rekordnim prihodom ot televizijskih prava, Chelsea je uspio iskazati dobitak.

- Prvi put smo bili u mogućnosti ostvariti dobit zahvaljujući uspjehu na terenu, ali izvan terena. S novim sponzorskim ugovorima i transferima Chelsea će ostati konkurentan u zemlji i inozemstvu, rekao je izvršni direktor Ron Gourlay.

Ako slučajno negdje zaškripi, tu je uvijek Abramovič.

Tablice omogućuje Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.