Premierliga u ugovore igrača uvodi stavku protiv rasizma; klubovi će osuđene igrače moći otpustiti

Petak, 25. svibnja 2012. 09:59 Napisao/la  SC

- Ovo praksa postala bi standardni dio ugovora svakog igrača gdje bi bilo naglašeno da se svako rasističko vrijeđanje, koje se dokaže, može kazniti raskidom ugovor, rekao je Gordon Taylor, izvršni direktor Udruge profesionalnih nogometaša 

Prema pisanju engleskog Guardiana klubovi u Premierligi imat će pravo raskinuti ugovor odnosno uručiti otkaz igraču kojem se dokaže da je na travnjaku rasistički vrijeđao druge igrače. Gordon Taylor, izvršni direktor Udruge profesionalnih nogometaša, potvrdio je da podržava ovu inicijativu i vjeruje da će se na ovaj način poslati jasna poruka svima da rasizmu u nogometu nema mjesta.

Taylor je istaknuo da će se od sada rasistički ispadi tretirati kao teška povreda pravila, iako će odluka o tome da li će otkazati suradnju s igračem i dalje biti na klubovima. S druge strane Taylor navodi da bi se klubovi koji ne kazne igrača koji je osuđen za rasizam, mogli naći pod optužbom da potiču rasističko ponašanje.

- Ovo praksa postala bi standardni dio ugovora svakog igrača gdje bi bilo naglašeno da se svako rasističko vrijeđanje, koje se dokaže, može kazniti raskidom ugovora. Važno je stati na kraj takvom ponašanju, ne želimo otvoriti mogućnost da se išta interpretira na drugačiji način odnosno da ostavimo mogućnost dvosmislenosti, istaknuo je Taylor.

Slučaj koji se našao prošle sezone u fokusu javnosti jest onaj u kojem je Luis Suarez rasistički vrijeđao Patricea Evru zbog čega je napadač Liverpoola kažnjen s osam utakmice zabrana nastupa. Johna Terryja, braniča Chelseaja, tek čeka ročište na kojem će morati odgovoriti na optužbe Antona Ferdinanda koji tvrdi da ga je engleski reprezentativac rasistički vrijeđao.

Tablice omogućuje Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.