ENGLESKO PRVENSTVO

Chelsea poražen od QPR-a, Jelavić asistent

Srijeda, 02. siječnja 2013. 23:52 Napisao/la  SC

Utakmice 21. kola: Newcastle – Everton 1:2, Chelsea – QPR 0:1, Liverpool – Sunderland 3:0

Premierliga – 21. kolo

NEWCASTLE – EVERTON 1:2

Stadion „St James Park“ Gledatelja: 49.391

Sudac: Martin Atkinson (Western Yorkshire)

Strijelci: 1:0 Cisse (2'), 1:1 Baines (43'), 1:2 Anichebe (60')

Žuti kartoni: Williamson, Cisse, Tiote (Newcastle), Heitinga, Pienaar (Everton)

NEWCASTLE: Krul, Perch (87' Ranger), Williamson, Coloccini, Santon, Obertan (66' Bigiurimana), Anita, Tiote (80' Sammy Ameobi), Marveaux, Shola Ameobi, Cisse.

EVERTON: Howard, Jagielka, Heitinga, Distin, Baines, Naismith (58' Anichebe), Neville, Osman, Pienaar, Fellaini, Jelavić (88' Oviedo).

U dvoboj na St James Parku suparnici su ušli sa potpuno oprečnim raspoloženjima. Domaće „svrake“ prve su iznad crte koja znači ostanak u premijerligaškom društvu dok se Jelavićev Everton želio vratiti na pobjedničku stazu nakon poraza od Chelseja i zadržati priključak sa momčadima koje hvataju Ligu prvaka.

I krenulo je sjajno za domaćine koji su se oprostili od najboljeg strijelca Dembe Ba, ali razveselio ih je Demba Papiss Cisse koji je pokupio sjajno ispucavanje Tima Krula i prebacio Howarda za vodstvo Newcastlea nakon samo 71 sekunde. Tek u 26. minuti Everton je izveo prvu opasniju akciju. Započeo ju je Nikica Jelavić koji je uposlio povratnika nakon suspenzije Marouanea Felainija, a ovaj je pak asistirao Pienaaru koji je dobro pucao ali je njegov pokušaj u posljednji trenutak blokirao Davide Santon. U 31. minuti moglo je biti sve riješeno, kada su domaćini u pitanju. Vurnon Anita sjajno je uposlio Simona Percha, ali je njegov udarac pogodio unutarnju stranu stative i odbio se u polje.

U 34. minuti Pienaar se našao „1 na 1“ sa Krulom, ali je Nizozemac na vratima Newcastela izašao kao pobjednik. U 40. minuti u kaznenom prostoru Evertona srušen je Shola Ameobi, ali je sudac Atkinson pokazao da se igra dalje. Niti nakon nekoliko ponovljenih snimaka nije bilo moguće utvrditi da li je bio u pravu. I onda pred kraj poluvremena u 43. minuti gosti stižu do poravnanja preko Bainesa, koji je fantastično izveo slobodnjak sa 30 metara i pogodio u rašlje Krulova gola.

U drugom poluvremenu u prvih pola sata nije se dogodilo gotovo ništa vrijedno spomena, a onda su u 76. minuti domaće centimetri dijelili od novoga vodstva. Sylvain Marveaux sjajno je uposlio Sholu Ameobija, no njegov je udarac prošao par centimetara pored desne stative. Kako to obično biva nakon velikih promašaja slijedi kazna. Victor Anichebe 90 sekundi nakon ulaska u igru postigao je pobjednički pogodak na asistenciju Nikice Jelavića s lijeve strane. U 86. minuti Cisse je imao dvije prigode za poravnanje, ali je najprije njegov udarac blokirao Heitinga, a odmah potom je pokušaj iz voleja ukrotio Howard. U završnici je zbog sebičnosti dobru prigodu za domaće upropastio Santon i slavlje gostiju moglo je početi.

 Victor Anichebe nakon ulaska u igru postigao je pobjednički pogodak na asistenciju Nikice Jelavića sa lijeve strane. U 86. minuti Cisse je imao dvije prigode za poravnanje, ali je najprije njegov udarac blokirao Heitinga, a odmah potom je pokušaj iz voleja ukrotio Howard. U završnici je zbog sebičnosti dobru prigodu za domaće upropastio Santon i slavlje gostiju moglo je početi.

CHELSEA – QPR 0:1

Stadion: „Stamford Bridge“. Gledatelja: 41.634

Sudac: Lee Mason (Lancashire)

Strijelac: 0:1 Wright-Phillips (78')

Žuti kartoni: Marin (Chelsea), Hill (QPR)

CHELSEA: Turnbull, Azpilicueta, Ivanović, Cahill, Bertrand, Luiz, Lampard (79' Ramires), Marin (60' Hazard), Oscar, Moses (75' Mata), Torres.

QPR: Julio Cesar, Onuoha, Nelsen, Hill, Da Silva, Mbia, Derry, Hoilett (15' Wright-Phillips), Granero (90' Park), Taarabt (90'+1 Dyer), Mackie.

Rafael Benitez pošteno je izmiješao karte u derbiju zapadnog Londona i to mu se osvetilo. Španjolski stručnjak na klupi još uvijek aktualnog europskog prvaka odlučio je u ovom susretu odmoriti nekolicinu prvotimaca. Prije svih Ramiresa Juana Matu i Edena Hazarda. Prvi puta u startnoj se postavi Chelsea tako našao njemački reprezentativac srpskih korijena Marko Marin, no osim žutoga kartona svoj jednosatni nastup neće pamtiti po nečemu bitnom.

Hazard je ušao u zadnjih pola sata da pokuša odvesti „penzionere“ na treće mjesto ispred Tottenhama iako im je i bod bio dovoljan. Posljednjeplasirani Rangersi moraju biti presretni i sa „mrvicama“ iako se njihova situacija čini poprilično bezizlaznom. Pa ipak kada se sve zbroji i oduzme bila je ovo utakmica potpunih promašaja Rafaela Beniteza, jer na kraju je u igru ubacio svu trojcu koje je namjeravao odmarati, ali niti to mu nije pomoglo da izbjegne poraz od posljednjeplasiranog QPR-a.

Chelsea je u prvome dijelu pokušavao, ali sastav koji nikada nije igrao zajedno nije niti mogao pružiti smislen nogomet. U 52. minuti najbolju prigodu na susretu propustio je Victor Moses nakon sjajnog proigravanja Marka Marina. Njegov udarac iz dobre pozicije otišao je pored gola. U 60. minuti oslobodio se i QPR i Esteban Granero pošteno je zagrijao Turnbulla na vratima „penzionera“. Osam minuta kasnije opet prijeti QPR no pokušaj McKieja u kaznenom prostoru u posljednji trenutak blokirao je Gary Cahill.

U 71. minuti Frank Lampard je postigao pogodak, no njegova je radost bila kratkog vijeka jer je pogodak poništen zbog zaleđa. No, u 78. minuti priznat je sjajan pogodak veterana Shauna Wrighta-Phillipsa, koji je s ruba kaznenog prostora pogodio desni donji kut Turnbullova gola i šokirao Stamford Bridge.

U trećoj minuti sudačke nadoknade prigodu za poravnanje propustio je Branislav Ivanović. Njegov udarac glavom otišao je za malo preko gola i senzacija je bila kreirana.

Utakmice 21. kola: Newcastle – Everton 1:2 (Cisse 2/Baines 43, Anichebe 60), Chelsea – QPR 0:1 (Wright-Phillips 78), Liverpool – Sunderland 3:0 (Sterling 19, Suarez 26, 53)

Tablice omogućuje Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.