Marca prozvala City zbog kršenja financijskog fair playa, trn u oku transferi Gvardiola i Kovačića

Četvrtak, 22. veljače 2024. 14:01 Napisao/la  SC
Joško Gvardiol
Joško Gvardiol

Španjolska Marca prozvala je Manchester City zbog financijskog fair playa te posvetila pažnju transferima, posebno dvojici hrvatskih igrača dovedenih prošlog ljeta.

City se tereti da je 115 puta prekršio pravila financijskog fair playa, a to neminovno stavlja pod lupu dovođenje četvorice igrača prošlog ljeta za koje su izdvojili 241 milijun eura.

Dovedeni su Matheus Nunes za 62 milijuna eura, Jeremy Doku za 60 milijuna eura te dvojica Hrvata Joško Gvardiol za 90 i Mateo Kovačić za 29,1 milijun eura.

Upravo su Gvardiol i Kovačić oni koje Španjolci najviše ističu obzirom da ih Pep Guardiola još uvijek nije uspio uklopiti u momčad, a niti su se oni sam uspjeli nametnuti.

"City je Gvardiola učinio najskupljim braničem u povijesti. Od novih igrača on ima najveću minutažu. Odigrao je 2144 minuta, odnosno 60 posto vremena. Igrao je 27 utakmica u kojima je 23 puta bio u prvih 11, nekada kao stoper, a nekada kao lažni lijevi bek, ovisno o Pepovoj taktici. Iako je Gvardiol među 11 igrača koje je Guardiola najviše koristio, Hrvat se nije uspio nametnuti kao igrač koji doprinosi igri Cityja. Niti u obrani, niti u iznošenju lopte ne pokazuje da je bolji od Stonesa, Walkera, Akanjija, Akea ili Rubena Diasa. Štoviše, na boku pati protiv brzih krila. Podsjetimo se samo što je o njemu pisao Goal nakon remija 4:4 s Chelseajem: Uopće ne izgleda kao najskuplji branič svijeta", piše Marca o hrvatskom braniču.

Ni Kovačića španjolski medij nije poštedio.

"Činilo se da se Kovačić daleko najbolje uspio prilagoditi zahtjevima Cityja. Bio je u prvih 11 na prve četiri prvenstvene utakmice, kao i u engleskom i europskom Superkupu. Usprkos tome što nije kalibar igrača kakve Guardiola želi, činilo se da je uspio uvjeriti trenera da je on taj, ali nakon toga je potonuo. Trenutno je 12. igrač Cityja po minutaži. Na terenu je bio 1615 minuta, odnosno 45 posto vremena. Nakon lakše ozljede mišića skoro je potpuno nestao. To najbolje pokazuje ovaj podatak: Kovačić je u veljači, koja je pri kraju, odigrao samo pet minuta", napisala je Marca.

Tablice omogućuje Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.