Manchester City izbačen iz Lige prvaka na dvije godine, UEFA kaznila engleski klub

Subota, 15. veljače 2020. 00:43 Napisao/la  SC

Bildanje sponzorskih ugovora više sliči pranju novca nego ulaganju čemu UEFA želi stati na kraj

Manchester City izbačen  iz Lige prvaka na dvije godine, UEFA kaznila engleski klub

Manchester City izbačen je iz Lige prvaka na dvije godine, aktualni engleski prvak mora platiti 30 mil. eura zbog kršenja Financijskog Fair Playa (FFP).

UEFA je u petak objavila vijest koja nije šokirala samo navijače Manchester Cityja nego i cijelu sportsku javnost, nikada se nije dogodilo da UEFA tako drastično kazni neki klub iz kruga TOP-20.

City je kažnjen jer je zaobilazio pravila u poslovanju sa sponzorima povezanim s vlasnicima kluba.

Za one koji detaljnije prate istrage,  nije se  otkrilo ništa novo budući da je godinama poznato da City namiče ogromna sredstva zahvaljujući ulaganju investicijskog fonda iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Problem je da ulaganje nisu bila tržišno opravdana i da bildanje sponzorskih ugovora više sliči pranju novca nego ulaganju čemu UEFA želi stati na kraj.

UEFA godinama obavlja reviziju poslovanja Manchester cityja i još nekoliko klubova u arapskom vlasništvu među kojima je na prvom mjestu PSG.

Poslovanjem Manchester Cityja detaljno se bavio istraživački tim njemačkog tjednika Der Spiegel, Football Leaks je objavio dokumente iz kojih je razvidno da poslovanje Manchester Cityja nema veze s tržišnom logikom.

Primjerice, Der Spiegel je objavio tekst u kojemu opisuje financijsku transakciju kojom su sponzori pokrili minus na računu od 10 mil. funti koliko je iznosila odšteta treneru Robertu Manciniju

Dio je (1,5 mil.) je platio glavni sponzor Etihad, 5,5 mil. funti je platila turistička zajednica Abu Dhabija, a 0,5 mil. funti investicijski fond Aabar.

Povrh toga, objavljeni su dokazi da su ugovori bili antidatirani čime su se poslovne knjige uskladile s odredbama UEFA-e.

Sličnih transakcija u poslovanju jednog od najbogatijih klubova na svijetu ima napretek, smatraju neovisni stručnjaci.

Manchester City ima pravo žalbe pred Međunarodnim sudom za sport.

Tablice omogućuje Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.