Javier Tebas: Većina engleskih klubova je financijski dopingirana!

Srijeda, 01. veljače 2023. 11:48 Napisao/la  SC
Javier Tebas
Javier Tebas

Premierliga je odavno postala najjača i najskuplja liga na svijetu.

U praksi to znači da financijski najmoćniji klubovi na svijetu igraju fizički najmoćniju ligu na svijetu.

To ne znači da premijerligaški klubovi igraju najbolji nogomet na svijetu, u LaLigi igraju Real Madrid i Barcelona, koji su zadnjih dvadesetak godina daleko uspješnji u europskim natjecanjima iako ne mogu plaćati igrače kao engleski klubovi.

Javier Tebas, predsjednik LaLige, u tom kontekstu osudio je način na koji engleski klubovi posluju:

- Čitamo o financijskoj moći Premierlige, ali nije tako u praksi! To se natjecanje temelji na milijunskim gubicima klubova, većina klubova je financijski "dopingirana", napisao je Tebas na Twitteru.

Javier Gómez, korporativni direktor LaLige, pojasnio je o čemu Tebas piše.

- U LaLigi tražimo da klubovi mogu trošiti i generirati troškove autonomno, to jest sa svojim vlastitim prihodima. U Premierligi se događa suprotno. Podaci su sljedeći! Do 30. lipnja 2021., u pet prethodnih sezona, Premiership i Championship (prve dvije lige, op.a.) izgubili su tri milijarde eura! LaLiga je izgubila 250 mil. eura pretežito zbog pandemije. U tom istom razdoblju dioničari u Premiershipu i Championshipa uložili su 3,5 milijarde eura, dioničari u LaLigi uložili su 450 mil. eura. Oni dopingiraju klubove, ubacuju novac u klub da bi ga potrošili. To dovodi u pitanje održivost klubova, kada dioničar odlazi. Tražimo da UEFA s novom ekonomskom kontrolom, koja sprječava dioničare klubovi mogu uložiti više od određenog iznosa novca, provodi isto pravilo i sankcionira klubove bez obzira na zemlju, kaže Gomez.

Tablice omogućuje Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.