REKORDNA KAZNA

Evertonu oduzeto deset bodova

Petak, 17. studenog 2023. 17:44 Napisao/la  SC

Što mogu očekivati Man. City i Chelsea?

Evertonu oduzeto deset bodova

Evertonu je oduzeto 10 bodova zbog kršenja pravila poslovanja (FFP), koje propisuje Premierliga na temelju naputaka UEFA-e.

Odluka je šokirala čelnike Evertona i prije svih zabrinula čelnike Chelseaja i Manchester Cityja.

Everton se preko noći našao na predzanjem mjestu na ljestvici nakon što je vodstvo Premierlige posegnulo za rekordnom kaznom.

Dugo je traja istraga o poslovanju Evertona, za sada je poznato da je klub prekršio pravila održivosti u sezoni 2021/22

Everton je reagirao priopćenjem:

- Nogometni klub Everton je šokiran i razočaran presudom komisije Premierlige, klub vjeruje da je komisija izrekla potpuno nerazmjernu i nepravednu sportsku kaznu. Klub je već najavio žalbu na odluku. Everton je bio otvoren i transparentan u informacijama koje je dao Premierligi, uvijek je poštovao integritet procesa istrage. Klub ne priznaje tvrdnju da nije djelovao s najvećom dobrom vjerom, težina kazne nije poštena, ni razumna nakon dostavljenih dokazao, stoji između ostalog u priopćenju.

- Klub će također s velikim zanimanjem pratiti odluke donesene u svim drugim slučajevima koji se tiču pravila o profitu i održivosti Premierlige, napisao je znakovito Everton u priopćenju, aludirajuću upravo na istrage o poslovanju Cheleseja i Manchester Cityja, dva kluba koji su godinama pod monitoringom UEFA-e zbog sumnji da su postali praonice novca.

Manchester City je 2020. godine izbačen iz europskih natjecanja zbog kršenja Financijskog Fair Playa (FFP), ali je Sud za sportsku arbitražu (CAS) u švicarskoj Lausanni poništio UEFA-inu odluku pod sumnjivim okolnostima o kojima su najviše pisali njemački mediji.

Upravo Njemačka vrši najveći pritisak na UEFA-u u borbi protiv pranja novca u Premierligi, što je odavno postala javna tajna.

Tablice omogućuje Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.