Brexit: Hoće li engleski klubovi postati kolatelarne žrtve izlaska Velike Britanije iz EU?!

Četvrtak, 30. ožujka 2017. 09:54 Napisao/la  SC

Više od 400 nogometaša moglo bi odmah izgubiti pravo igranja na teritoriju Velike Britanije, u najgorem položaju su najbogatiji klubovi poput Chelsea, Manchester Cityja, Manchester Uniteda...

Vlada Velike Britanije službeno je počela postupak izlaska iz Europske unije (EU), što će zakomplicirati situaciju u Premierligi.

Prihodi jedne od najbogatijih liga na svijetu počiva na uvozu najboljih igrača na svijetu, a većina igrača dolazi iz EU.

 Iako  Vlada Velike Britanije  nije utvrdila pravila oko radne dozvole, ako se budu primjenjivala standardna pravila, kvaliteta klupskog nogometa na Otoku generalno će drastično pasti.
 
  Stotine nogometaša više neće smjeti igrati na tlu Velike Britanije, a Premierliga će najviše osjetiti posljedice restrikcija. Ne čudi što je svih 20 klubova Premierlige dalo podršku ostanku u EU.
 
Više od 400 nogometaša moglo bi odmah izgubiti pravo igranja na teritoriju Velike Britanije od čega bi jedinu korist imali mladi domicilni igrači. Oni bi dobili više prostora za napredak na uštrb kvalitete klupskog nogometa.

 Konkretno, ukidanjem dozvola za EU državljane klubovi poput Chelsea, Manchester Cityja, Manchester Uniteda, Aston ville, Newcastlea ostali bi bez 10 do 15 igrača iz prve momčadi.  U Championshipu (2. liga) samo bi 23 od 180 igrača izvan EU dobilo  dozvole za rad.
 
Drugi negativni efekt Brexita je porast cijena igrača, igrači iz EU postat će skuplji što znači da će egleski klubovi još teže ispunjavati uvjete financijskog fair-playja.

Ako se obistine najave da će funta pasti, klubovi će postati jeftiniji za bogate kupce s dalekog i bliskog istoka.

Problema s radnim dozvolama imat će i treneri kao i navijači koji više neće moći slobodno putovati kontinentom.

Nisu samo klubovi iz Velike Britanije u problemima. Negativne efekte Brexita mogli bi osjetiti europski klubovi za koje igraju igrači iz Velike Britanije.

Naime, europski klubovi poštuju kvotu od tri igrača izvan EU, što znači da će Gareth Bale u Real Madridu ubuduće zauzeti jedno mjesto u spomenutoj kvoti.  

Ako Velika Britanija i EU ne potpišu bilatelarni sporazum, koji će drugačije regulirati međusobne odnose, Brexit će sigurno naštetiti klupskom nogometu na Otoku. 

Tablice omogućuje Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.