Tvorac tika-take: Johan Cruyff točno prije 40 godina debitirao u dresu Barcelone

Ponedjeljak, 28. listopada 2013. 21:33 Napisao/la  SC

Kao trener osvojio je čak 11 trofeja, pod Cruyffovim vodstvom 1992. godine Barcelona je prvi u povijesti osvojila Kup prvaka

Johan Cruyff debitirao je u dresu Barcelone 28. listopada 1971. godine, prije točno 40 godina. U Barcelonu je došao iz Ajaxa kao najbolji igrač na svijetu u vremenima tijekom kojih je postao avangarda u tzv. totalnom nogometu. Tada nitko nije mogao pretpostaviti koliko će Cruyff biti važan za budućnost Barcelone kao igrač, trener i stručni savjetnik.

- Real Madrid me je tražio, a Ajax je imao veći interes da odem u Madrid. Real Madrid je u to doba bio puno veći klub od Barcelone. Otišao sam u Barcelonu zbog toga što je trener bio Buckingham, moj veliki prijatelj, prisjeća se Cruyff.

Kao igrač u pet sezona osvojio je samo jedno prvenstvo, u 184 utakmica postigao je 51 gol. Kada se deset godina kasnije, 1988. godine, vratio kao trener, ostavio je daleko dublji trag. Osvojio je čak 11 trofeja, pod Cruyffovim vodstvom 1992. godine tzv. Dream-Team Barcelone prvi put u klupskoj  povijesti osvojio je Kup prvaka. Smatraju ga tvorcem jedinstvene nogometne filozofije, tzv. tika-take, utemeljene u nogometnoj školi iz koje su izašli najbolji igrači današnjice poput Messija, Inieste, Xavija…

Danas je počasni predsjednik i snažna opozicija predsjedniku Sandru Rosellu

Tablice omogućuje Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.