Real na ljeto prodaje Cristiana Ronalda Manchester Unitedu za 145 milijuna eura

Srijeda, 26. prosinca 2012. 14:18 Napisao/la  SC

Realu bi u slučaju transfera efektivno pripao iznos od oko 320 milijuna eura ako se u njega uključi i iznos plaća koje bi do kraja ugovora trebale btii isplaćene portugalskom asu

Cristiano Ronaldo je čekao 11 mjeseci da mu madridski Real ponudi novi ugovor i sada je vrlo blizu da ode iz kluba već na ljeto, baš kao što je napravio kada je odlazio iz Manchester Uniteda. Da ironija bude veća Ronaldo bi "zatvorio puni krug" jer Sir Alex Ferguson želi "odmetnutog sina" natrag pod svoju komandu.

Čelnici Reala malo su mirniji kada se sjete odštetne klauzule Portugalčeva ugovora koja iznosi neviđenih 960 milijuna eura, a CR7 ima još dvije godine ugovora sa "los blancosima". No i oni su svjesni globalne krize i morati će prihvatiti puno manju svotu na ime odštete. Podsjećanja radi kada je United 2009. godine izgubio bitku da zadrži Ronalda to je bilo za iznos od tada rekordnih 94 milijuna eura. Sada se priča vrti u suprotnom smjeru i ako je moguće vjerovati najpoznatijem svjetskom tabloidu The Sunu odšteta će ovoga puta iznositi također rekordnih 145 milijuna eura.

Ronaldu je ionako puna glava Messija a nedavno je njegove frustracije pojačala slika Messijeva potpisivanja novog šestogodišnjeg ugovora sa Barcelonom vrijednog više od 120 milijuna eura. Florentino Perez, predsjednik kraljevskog kluba, tada je Ronaldu obećao novi ugovor u siječnju 2013. godine. Prošlog tjedna krenula su i govorkanja da će biti riječi o šestogodišnjem ugovoru koji bi Ronaldu donosio 35 milijuna eura po sezoni. No, možda bude prekasno za taj novi ugovor budući da je Ronaldo nakon što su kuglice sparile njegova dva kluba u osmini finala Lige prvaka svojim bivšim suigračima poručio da se želi vratiti na Old Trafford.

Realu bi u slučaju transfera efektivno pripao iznos od oko 320 milijuna eura ako se u njega uključi i iznos plaća koje bi do kraja ugovora trebale btii isplaćene portugalskom asu. To je svakako bolje od ničega jer će Ronaldo 2015. s 30 godina moći otići kao slobodan igrač. Već neko vrijeme Ronaldo se ne osjeća najbolje u Madridu, smatra da ga nedovoljno cijene i stalno nešto gunđa. Još uvijek za njega vrijedi originalni ugovor sa klubom dok je Messi potpisao čak šest novih ugovora u sedam profesionalnih godina u Barceloni. Uz to niti u jednom trenutku nije osjetio potporu kluba u borbi za Zlatnu loptu koja mu znači sve i koja ga pokreće.

Ronaldo je priznao da je bio jako tužan i prošle godine kada je nagrada pripala Andresu Iniesti kojega je na svečanosti gledao predsjednik Barcelone Sandro Rosell dok Florentina Pereza nije bilo niti blizu. Bila je to kap koja je prelila čašu i Portugalac je eksplodirao. Ferguson je to osjetio pa je prošloga tjedna poručio

- Ronaldo je jednako dobar koliko i Messi - odajući mu priznanje koje nije dobio od kluba u kojemu sada nastupa. Na to se nadovezao Patrice Evra ustvrdivši - Ako se vrati osvojiti će Zlatnu loptu.

Portugalska zvijezda postigla je 170 pogodaka u 170 nastupa za Real, ali u prilog Ronaldova ostanka na Santiago Bernabeu ne ide niti promjena porezne politike u Španjolskoj koja govori o povećanju poreza na dohodak sa dosadašnjih 24 na 52 posto što bi značilo da bi mu Real trebao udvostručiti plaću kako bi zarađivao kao i do sada. Sama činjenica da nisu ovoga ljeta uspjeli prodati Kaku (koji ima istu plaću kao i Ronaldo) kako bi oslobodili nešto novca dovoljno govori o težini situacije u kojoj su Realovi čelnici, a posebno nakon što su shvatili prošloga tjedna da su vrlo blizu da izgube Ronalda i uspaničili se. Njegov ostanak u Realu zaista više nije siguran. Dovoljno je da ga nazove čovjek kojega najviše voli cijeni i poštuje u nogometnom svijetu Sir Alex Ferguson i kaže mu - Nemoj potpisati novi ugovor, prisili ih da te puste.

Tablice omogućuje Sofascore