Afera u Barceloni, objavljene izjave koje potvrđuju podmićivanje sudaca

Utorak, 14. ožujka 2023. 10:09 Napisao/la  SC

Prvi put objavljene izjave koje dokazuju da je Barcelona godinama plaćala usluge čelniku sudačke organizacije Joseu Maríji Enríquezu Negreiri

Što je Gaspart rekao Laporti?
Što je Gaspart rekao Laporti?

El Mundo objavio je prve izravno kompromitirajuće izjave o tome da je Barcelona godinama plaćala usluge čelniku sudačke organizacije Joseu Maríji Enríquezu Negreiri.

Nakon što je bjelodano dokazao da je Barcelona tvrtki čelnika sudačke organizacije u razdoblju od 2001. do 2018. godine platila ukupno 7,3 mil eura za sumnjivo fakturirane usluge, prvi put je objavljena izjava koja puno toga pojašnjava:

- Plaćali smo samoobranu, jer su suci konstantno pomagali Real Madridu. Krili smo to kako bismo zaštiti klub, riječi su jednog od bivših čelnika kluba, El Mundo čuva njegov identitet.

Barcelona je pod sve većim pritiskom, pitanje je trenutka kada će katalunjski klub biti sankcioniran, "Slučaj Negreira" istražuje državni tužitelj.

Bivši klupski čelnik Alberto Soler potvrdio je vezu Barcelone s Javierom Negreirom, sinom bivšeg dopredsjednika CTA-a, koji je uredno fakturirao svoje sumnjive savjetničke usluge o analizi sudaca za klupske potrebe:

Na temu skautinga sudaca ispitani su bivši treneri kluba Luis Enrique i Ernesto Valverde.

- Ne znam za bilo kakve izvještaje o sucima, to mi je iznenađenje. Ne sjećam se da smo imali bilo kakve statistike o sucima koji su trebali suditi naše utakmice, kako su sudili ranije, kako smo igrali kada oni sude, pokazuju li više ili manje kartona. Postojali su neki izvještaji koji su dobivali moji pomoćnici, ali ja ih nikad nisam ni pogledao, rekao je Valverde.

Izjava predsjednik La Lige Javiera Tebasa ne sluti dobrim za Barcelonu:

- Ne znam je li stav koji zastupa predsjednik kluba baš najbolji. Ne pamtim ovakvu krizu u jednom klubu. Mene je sramota, jer trenutno nemaju nikakvog objašnjenja, komentirao je Tebas zadnju izjavu predsjednika Joana Laporte:

- Neka bude jasno da Barcelona nikada nije kupovala suce, apsolutno nikada, tvrdi Laporta.

U ozračju sumnji za korupciju i prevare, Laporti nitko ne vjeruje.

Posebice otkada je El Mundo otkrio detalje sastanka bivšega predsjednika Joana Gasparta i Joana Laporte, kada je potonji prvi put postao predsjednik 2003. godine, tema razgovora bila je potreba da klub ne izgubi utjecaj u španjolskom nogometnom savezu.

Nekadašnji predsjednik Sandro Rosell također je izravno umiješan, navodno je Laporti rekao:

- Ako želimo imati njihovo poštovanje, moramo nastaviti s plaćanjem!

Tablice omogućuje Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.