Objavljeni podaci Football Leaksa, Barcelona od 2001. godine sucu plaćala čudne usluge

Petak, 24. veljače 2023. 13:47 Napisao/la  SC

Zanimljivi su opisi usluga u fakturama, najčešće usluge bile su "tehnički video savjeti" i "snimanje utakmica španjolskih momčadi u europskim natjecanjima"

Negreria  uredno naplaćivao sumnjive usluge
Negreria uredno naplaćivao sumnjive usluge

Afera vezana za sumnjiv odnos Barcelone i nekadašnjega čelnika sudačke organizacije svakoga dana poprima sve veće razmjere.

Čim je otkriveno da je Barcelona navodno plaćala usluge bivšem potpredsjedniku Tehničkog odbora sudaca Joseu Mariji Enriquezu Negreiri, bilo je jasno da bi afera mogla imati teške posljedice za katalunjski klub.

Reagirala je skupina prve i druge LaLige, koji traže cjelovitu itragu i eventualne sankcije, Real Madrid nije potpisao peticiju.

Sada su objavljeni podaci Football Leaksa, koji je postao poznat po razotkrivanju sumnjivih financijskih poslova Cristiana Ronalda, Josea Mourinha, Lionela Messija i brojnih drugih nogometnih aktera.

Na vidjelo su izašle isplate Barcelone dvojici suspektnih likova, Enriquezu Negreiri i Josepu Contrerasu.

Tijekom 24 godina Barcelona je izvršila niz čudnih uplata, neke od njih plaćene su dvjema tvrtkama sličnih naziva: Nidsal SCP (Sociedad Civil Privada) i Dasnil 95 SL.

Podaci pokazuju i isplate Javieru Enriquezu, sinu suca Josea Marije Enriqueza Negreirija, preko tvrtke Soccercam SL.

Također su izvršene isplate tvrttki Tresepe 2014 SL u vlasništvu direktora Barcelone koji je umro prije tri mjeseca.

Bivši direktor je, prema informacijama, naplaćivao provizije i do 50 posto onoga što je plaćao Javieru Enriquezu.

Objavljene su pojedinosti o plaćanjima između 2001. i 2018. godine, uplate su prikazane po mjesecima i sezonama s PDV-om.

Negreira je fakturirao 135.227,74 eura i 163.625,56 eura bez PDV-a već nedugo nakon osnivanja tvrtke 1995. godine.

U to je vrijeme predsjednik Barcelone bio je Joan Gaspart.

Joan Laporta blokirao ta plaćanja do sezone 2005/06, kada je Nilsad, druga tvrtka, počela naplaćivati usluge.

Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu nastavili su plaćati usluge do sezone 2015/16.

Prema Football Leaksu, Negreria je primao uplate od kluba između 2001. i 2015. godine.

Njegova potraživanja narasla su s početnih 200.000 eura na 729.000 eura u 2014. godini.

Zanimljivi su opisi usluga u fakturama.

Najčešće usluge koje je nudio bile su "tehnički video savjeti" i "snimanje utakmica španjolskih momčadi u europskim natjecanjima".

Upada u oči da je Negreira u lipnju 2015. za "snimanje utakmica španjolskih momčadi u europskim natjecanjima" naplatio 100.569 eura.

Ostale usluge navedene tijekom godina odnosile su se na "pružanje raznih obrazovno-sportskih usluga", uz izdavanje "izvješća o sudjelovanju raznih aktera u različitim sportskim natjecanjima i praćenje aspekata koji bi mogli biti od interesa u budućnosti u taj obrazovno-sportski teren“.

Svima je jasno da su opisi fakturiranih usluga farsa, pravu narav usluga koje je čelnik sudačke organizacije redovito naplaćivao nije teško pretpostaviti.

Tablice omogućuje Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.