FINALE KRALJEVSKOG KUPA

Atletico pobijedio Real nakon produžetaka

Petak, 17. svibnja 2013. 23:39 Napisao/la  L.K.

Finale: Real Madrid - Atletico 1:2. Mourinho isključen, Ronaldo pocrvenio

Finale španjolskog Kupa

REAL MADRID – ATLETICO MADRID 1:2

Stadion Santiago Bernabeu. Gledatelja: 80.000

Sudac: Clos Gomez (Španjolska)

Strijelci: 1:0 Cristiano Ronaldo (14), 1:1 Diego Costa (35), 1:2 Miranda (98)

Žuti kartoni: Essien, Khedira, Ozil , Ronaldo, Ramos, Coentrao (Real Madrid), Arda Turan, Miranda, Suarez. Koke, Turan, Costa (Atletico Madrid)

Crveni kartoni: Cristiano Ronaldo (114), Gabi (120, drugi žuti)

REAL MADRID: Diego Lopez, Essien, Albiol, Ramos, Coentrao (90 Arbeloa), Xabi Alonso, Khedira, Modrić (90 Di Maria), Özil, Cristiano Ronaldo, Benzema (90 Higuain)

ATLETICO MADRID: Courtois, Juanfran, Miranda, Godin, Filipe, Mario Suarez, Gabi, Koke (112 Raul Garcia), Arda Turan (110 Cebola), Diego Costa (105 Adrian), Falcao.

Atletico Madrid osvojio je deseti Kup, svladavši u finalu na Santiago Bernabeu gradskog rivala Reala 2:1 nakon produžetaka.U regularnom dijelu susreta bilo je 1:1. Poveo je Real Madrid pogotkom Cristiana Ronalda u 14. minuti. U 35. minuti izjednačio je Diego Costa. Pogodak vrijedan trofeja u 98. minuti postigao je Miranda. Luka Modrić odigrao je devedeset minuta. 

Nesvakidašnja slika na Santiago Bernabeu. Pola stadiona pripada Realovim navijačima, a druga polovica je u crveno-bijeloj boji Atletica. Klubovi su se dogovorili da se susret igra u Madridu na stadionu sa većim kapacitetom. Svaki klub dobio je po 30.000 ulaznica, a 20.000 pripalo je španjolskom Savezu. Realov stadion do sada je bio sretan za Atletico koji je tu osvojio osam od svojih ukupno devet kupova.

Luka Modrić u udarnoj je postavi Reala koji je prvi zaprijetio u 5. minuti. Cristiano Ronaldo pokušao je udarcem iz daljine, no njegov udarac ublažio je blok i to je bio lak plijen za vratara Atletica Courtoisa. U 9. minuti stidljivo uzvraća Atletico. Ubačaj Turana u peterac odnosi vratar Diego Lopez ispred Falcaoa.

Real je s dirigentom Modrićem preuzeo konce igre u svoje ruke i u 14. minuti poveo. Nakon greške veznih igrača Atletica na sredini terena uslijedila je brza kontra Reala u kojoj su izborili korner. Ubačaj Özila na 10 metara gdje je najviši u skoku Cristiano Ronaldo kojeg nisu uspjeli zaustaviti Godin i Falcao - 1:0.

Nakon primljenog pogotka Real je prepustio posjed lopte Atleticu čije su akcije postajale sve smišljenije. U 17. minuti pokušao je Gabi udarcem iz daljine koji odlazi preko gola.

U 35. minuti Falcao je pokazao zašto je u ovom trenutku jedan od najskupljih napadača na svijetu. „El Tigre“ je na centru u čvor zavezao Albiola i Khediru odigrao dubinsku loptu za Diega Costu, koji se ubacio ispred Ramosa i sa ruba šesnaesterca pogodio mrežu Diega Lopeza – 1:1.

Nakon primljenog pogotka Real je ubacio u višu brzinu i do poluvremena imao dvije lijepe prilike da opet povede. Prvo je Luka Modrić opalio sa 16 metara pored gola nakon proigravanja Ronalda, a u sljedećem napadu vratnicu pogađa Nijemac Özil.

U nastavku susreta prvi je zaprijetio Atletico. Diego Costa i Gabi odlično su probili Coentraoa na desnom krilu, Gabi je centrirao na drugu vratnicu gdje Filipe Luis pokušava iz prve, no njegov udarac odlazi pored gola.

U 61. minuti Juan Fran spasio je na crti siguran pogodak za Real. Ronaldo je probio desnu stranu Atleticove obrane prizemno ubacio na prvu vratnicu, Benzema puca i pogađa stativu. Odbijenu loptu prihvaća Özil, lažnjakom na pod baca dva igrača Atletica i vratara, ali na njegovu nesreću na gol-crti  spašava već spomenuti Juan Fran.

Šest minuta kasnije Ronaldo je izveo slodan udarac sa 17 metara. Pucao je lukavo ispod živog zida koji je skočio i pogodio vratnicu, a odbijenu loptu Essien nije uspio poslati u mrežu. U 76. minuti trener Real Mourinho morao je napustiti klupu zbog prigovora sucu Gomezu.

Do isteka devedeset minuta nismo dobili pobjednika pa se ušlo u produžetke. Real je napravio trostruku izmjenu, u igru su ušli Higuain, Di Maria i Arbeloa a igru su napustili Luka Modrić, Benzema i Coentrao. Izvukavši Luku Modrića iz igre Real je izgubio kontrolu igre i Atletico je postajao sve opasniji.

U produžetku prvu veliku prigodu imao je Atletico. Diego Costa izbio je sam pred Lopeza ali u dva pokušaja nije uspio savladati vratara Reala. U 98. minuti Atletico je došao do prednosti. Ubačaj Kokea na prvu vratnicu u mrežu je skrenuo Miranda za veliko slavlje crveno-bijelih.

Vratar Courtois najzaslužniji je što Real do kraja produžetaka nije uspio poravnati rezultat. U 104. minuti obranio je volej Higuana sa svega 6-7 metara, a pet minuta kasnije i Özilu je obranio siguran pogodak. U 114. Minuti Cristiano Ronaldo izgubio je živce i udario Gabija te zaradio crveni karton.

Atletico Madrid i četvrti put je u finalu na Santiago Bernabeu slavio protiv gradskog rivala nakon 1960., 1961., i 1992. godine.

 

 

 

Tablice omogućuje Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.