Katalonija želi neovisnost, a Pep Guardiola želi voditi španjolsku reprezentaciju

Subota, 30. rujna 2017. 10:29 Napisao/la  SC

Javier Tebas izjavio da Barcelona prema postojećim zakonima ne može igrati španjolsku ligu ako Katalonija postane neovisna država

Uobičajena slika na Camp Nou
Uobičajena slika na Camp Nou



U nedjelju se u Kataloniji održava referendum o neovisnosti.

Iako je španjolska vlada referendum proglasila neustavnim, diljem Katalonije traju pripreme za očitovanje izvjesnog ishoda: Katalonija želi postati samostalna država!

U središtu pozornosti španjolske i svjetske javnosti našla se Barcelona! Ovog puta katalunjski klub nije u središtu pozornosti zbog nogometa nego zbog politike.

Javier Tebas izjavio je da Barcelona prema postojećim zakonima ne može igrati španjolsku ligu ako Katalonija postane neovisna država, šef udruge španjolskih prvoligaša iz Madrida vrši politički pritisak uoči najavljenog referenduma.

Stadion Camp Nou godinama emitira separatističke poruke. Simbolične državotvorne poruke mogle bi zaživjeti u prirodnom pravu na osamostaljenje na kraju najveće političke krize u Španjolskoj u zadnjih četrdesetak godina.

Barcelona se nije službeno očitovala o pritiscima iz Madrida, čelnici katalunjskih prvoligaša Espanyola i Girona također šute iako su neizravno dobili istu poruku kao Barcelona.

FIFA se također ne želi miješati u unutrašnje političke probleme, ali je poznat stav međunarodne središnjice.

FIFA ne dopušta da se politika miješa u nogomet, što u krajnjem slučaju znači da politički pritisci na Barcelonu mogu završiti sankcijama za španjolsku reprezentaciju.

Službeni Madrid oštro se protivi neovisnosti Katalonije, nije realno očekivati da bi se zakoni mijenjali zbog nogometa ako bi Barcelona postala glavni grad nove države.

- Utakmice između Real Madrida i Barcelone vrlo su atraktivni proizvod, bila bi velika pogreška kada bi ga španjolska vlada, liga i savez ukinuli, kaže   predsjednik Barcelone Joan Laporta, koji podupire neovisnost.

Da nogomet više zbližava nego što razdvaja ukazuje izjava Pepa Guardiole, koji je ovako odgovorio na pitanje da li bi više želio voditi španjolsku ili katalunjsku reprezentaciju.  

- Mislim da bih više volio voditi španjolsku reprezentaciju. Želio bih jednog dana voditi svjetske ili europske prvake, kazao je Guardiola, osvjedočeni zagovornik katalunjske neovisnosti.

Tablice omogućuje Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.