ODLAZAK LEGENDE

Johan Cruyff otišao u mirovinu

Četvrtak, 03. siječnja 2013. 08:42 Napisao/la  SC

Catalunia - Nigerija 1:1. Johan Cruyff utemeljio je La Masiju, poznatu Barceloninu školu nogometa

Johan Cruyff službeno je otišao u mirovinu kao izbornik reprezentacije Katalunje, koja je na stadionu u Cornellà-El Prate pred 27.000 gledatelja odigrala neodlučeno (1:1) u prijateljskoj utakmici protiv Nigerije.

Cruyff je prošle godine navršio 65 godina i veći dio radnog vijeka nakon briljantne igračke karijere proveo je u Barceloni. Jedan od najboljih nogometaša svih vremena iz Ajaxa je prešao u Barcelonu, gdje je igrao pet sezona. Nakon završetka igračke i trenersku karijeru počeo je na sličan način, prvo u Ajaxu a onda u Barceloni, gdje je radio osam godina kao trener prve momčadi. Na klupi Barcelone 1992. godine osvojio je Kup prvaka, preteču današnje Lige prvaka.

Bojan Krkic, katalunjski reprezentativac

Johana Cruyffa smatraju utemeljiteljem La Masije, poznate Barcelonine škole nogometa, i velikim zagovornikom stvaranja igrača u vlastitom omladinskom pogonu. Cruyff je mirovinu dočekao kao stručni savjetnik u Barceloni.

Od 2009. godine Cruyff je bio izbornik reprezentacije Katalunje, koja promiče pravo na autonomiju bogate španjolske pokrajine i igra neslužbene utakmice. Jezgro momčadi čine igrači Barcelone, što znači da Katalunja prema kvaliteti spada u vrh svjetskog nogometa. U utakmici protiv Nigerije igrači katalunjske reprezentacije dokazali su visoku klasu, gosti su uspostavili kakvu-takvu terensku ravnotežu nakon što je Cruyff u drugom dijelu utakmice na teren poslao novu momčad.

CATALUNIA: Casilla (46 Codina), Bartra, Puyol (45 Montoya), Piqué (46 Jordi Amat), Capdevila (46 Jordi Alba), Víctor Sánchez (46 Sergio Buquets), Xavi (46 Tejera), Sergio González (12 Álvaro Vázquez, 46 Sergi Roberto), Verdú (46 Tello), Bojan (46 Jonathan Soriano), Sergio García (46 Piti)

NIGERIA: Chigozie, Godfrey, Francis, Ogude (66 Raheem), Solomon (51 Musa), Azubuike, Brown, Bright (56 Kenneth), Ejike (60 Emmanuel), Ogenyi, Sunday (60 Uche)

Strijelci: 1:0 Sergio González (3-11m), 1:1 Dike (55)

Tablice omogućuje Sofascore