GORAN VUČEVIĆ Svaka čast Messiju i suigračima, zahvaljujući njima dobivamo punu plaću

Četvrtak, 02. travnja 2020. 13:16 Napisao/la  Toni Bilić

Igrači na čelu s Messijem prihvatili su odluku da im se smanje plaće, ali uz uvjet da se svima zaposlenicima vrati 70 posto, kaže skaut Barcelone

Goran Vučević
Goran Vučević

Goran Vučević, nekadašnji igrač, trener i sportski direktor Hajduka, niz godina obnaša funkciju skauta slavne Barcelone čiji je dres nosio.

- Vratio sam se u Split 13. ožujka, kada stanje u Španjolskoj nije bilo tako strašno kao što je sada. Odmah po dolasku otišao sam u samoizolaciju, ponaprije zbog sebe, ali cijele moje obitelji. Mislim da svi zajedno trebamo shvatiti da trebamo biti odgovorni, jer situacija sa pandemijom u cijelom svijetu je vrlo ozbiljnja. Nikome nije lako biti kod kuće, ali to je jedini način u ovom trenutku da se zaštitom od virusa. Situacija u Španjolskoj posebice je teška oko Madrida, tamo je žarište koronavirusa. Nešto je malo bolja u Katalunji, iako je svaki dan sve više zaraženih. Dobra vijest je da u Barceloni nema niti jednog zaposlenika koji je zaražen virusom. Nadam se da će tako biti i nadalje, kaže Vučević.

Smanjivanje plaća u klubovima tema je svih tema u europskom nogometu, Barcelona je igračima smanjila plaće za čak 70 posto:

- I nama je odlukom kluba bila smanjena plaća 70 posto. Dobili smo dokument iz kluba, koji se zove ERTE i prema kojem vam se može smanjiti plaća prema zakonskoj odredbi. Nema tu nikakve zapreke. Igrači na čelu s Messijem prihvatili su odluku, ali uz uvjet da se svima zaposlenicima vrati 70 posto. Tako ćemo mi ubuduće dobivati punu plaću dakako uz nekakve modalitete. Svaka čast Messiju i suigračima na takvoj odluci, ovim potezom pokazali su da nisu samo veliki na zelenom travnjaku nego i izvan njega. Zbog toga je Barcelona najbolji i najveći klub na svijetu, govori Vučević.

U slučaju da se sezona nastavi, španjolski nogometni savez predlaže da se utakmice igraju svakih 48 sati:

- Čelnici saveza poslali su takav prijedlog UEFA-i, ali su dobili odgovor da to nije moguće, da je zdravlje igrača najvažnije. Svjestan sam da bi čelnici saveza i bogatih klubova željeli da se što prije nastavi sezona. Dok traje stanka gube velike novce, prije svega od televizijskih prava, sponzora, ulaznica... Svi znamo da se nogometu vrte veliki novci, stoga ne treba čuditi da klubovi žele što prije početi igrati. Igračima će trebati najmanje petnaestak dana priprema i to ne svima. Ima igrača koji lakše podnose napore, znam to iz igračkog i trenerskog iskustva, posebice kada su u pitanju ljetne ili zimske pripreme. Treneri ih neće moći maksimalno opteretiti bez obzira na vježbe koje odrađuju kod kuće. Teren je jedno mjerilo vrijednosti, od fizičkih do igračkih. Nikada nismo bili u ovakvoj situaciji, bit će zanimljivo pratiti što će se događati, najavljuje Vučević koji radi kod kuće:

- Svakodnevno se čujem s ljudima iz kluba iz mojeg djelokruga rada. Razgovaramo, dogovaramo se, pratimo igrače diljem cijelog svijeta. Imamo mnogo igrača na "radaru", gledamo snimke njihovih utakmica. Skautska služba Barcelone ne miruje, kaže Vučević.

Vjerojatno ima zanimljivih mladih igrača u HNL-u:

- Hrvatska liga uvijek je bila rasadnik mladih, talentiranih igrača. Modrić je jedan od glavnh igrača Reala, Rebić je važan igrač Milana, Vrsaljko je nakon oporavka od operacije koljena standardan u Atleticu... Barcelona pozorno prati HNL, zaključuje Vučević.

Tablice omogućuje Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.