Barcelona se pridružuje štrajku, nema treninga ni za jednu selekciju, Camp Nou u utorak zatvoren

Ponedjeljak, 02. listopada 2017. 18:11 Napisao/la  SC

Španjolski savez nakon konzultacija sa izbornikom Lopeteguijem dozvolio "katalonskom pobunjeniku" Gerardu Piqueu da nastavi igrati za reprezentaciju 

Demokracija, stajalo je na semaforu na Camp Nou
Demokracija, stajalo je na semaforu na Camp Nou

Barcelona se u utorak pridružuje štrajku koji je zakazan diljem Katalonije. Na klupskim stranicama objavljeno je kako će Camp Nou u utorak biti zaključan te neće trenirati niti jedna selekcija kluba.

Barcelona je tako ipak stala uz 90 posto Katalonaca koji su u nedjelju na referendumu glasovali za neovisnost ove španjolske pokrajine, nakon što su prvo otkazali, a zatim ipak igrali utakmicu sa Las Palmasom. 

Barcelona je u nedjelju s 3:0 pobijedila Las Palmas i tako zadržala velikih sedam bodova prednosti ispred Reala. Međutim, nikome tko voli Blaugranu nakon utakmice nije bilo do slavlja. U trenucima dok je španjolska policija mlatila Katalonce koji su izašli na referendum za neovisnost, Barcelona je ipak pristala odigrati utakmicu jer im je tako naredio Španjolski nogometni savez. U suprotnom, utakmica bi bila registrirana s 3:0 za Las Palmas, a Barcelona bi uz to još bila kažnjena oduzimanjem tri boda. Tako bi se ogromnih, za mnoge nedostižnih sedam bodova u trenutku istopilo i Real bi se vratio u igru.

Prvotna odluka je bila da Barcelona neće igrati zbog svega što se događalo tijekom glasovanja širom Katalonije, no nakon što je Savez odlučio da nema razloga za odgodu, Barca je pristala odigrati susret, ali bez navijača kojih je oko deset tiusća ostalo ispred stadiona.

- Odlučili smo da, umjesto da otkažemo utakmicu, što smo htjeli cijeli dan, igramo u nenormalnim uvjetima, da pokažemo svima da je situacija nenormalna. Na taj smo način podržali sve kojima je uskraćeno pravo na iskazivanje mišljenja, rekao je predsjednik kluba Jose Maria Bartomeu.

S tom se odlukom očigledno nije složio dopredsjednik Carles Vilarrubí, koji je dao ostavku jer je klub pristao igrati, a neki igrači Barcelone, unatoč prijetnji oduzimanjem bodova, najprije nisu željeli istrčati. Prvi među pobunjenicima bio je Gerard Pique koji je također glasao za neovisnost Katalonije u jutarnjim satima, ali očito je u svlačionici bio nadglasan.

Sat vremena prije utakmice još nije bilo poznato hoće li se utakmica odigrati. Iza zatvorenih vrata trajao je izvanredni sastanak koji je vodio Bartomeu s ekipom. Bartomeu je na sastanak s igračima došao u društvu sportskog direktora Jordija Mestre s jasnim stavom što i kako napraviti. Igračima je objasnio situaciju, rekao im je da puno riskiraju s namjernim gubitkom šest bodova te da ako izgube prvenstvo na kraju se nitko neće sjećati zašto su suspendirani.

Zvijezda Barcelone Argentinac Leo Messi nije odabrao stranu, već je vodstvu kluba prepustio odluku. Na kraju je ispalo kako su bodovi ipak važniji od demokracije, časti i ponosa.

"Lišo" je prošao i katalonski pobunjenik Pique kojemu je Savez dozvolio da nastavi nastupati za španjolsku reprezentaciju.

- Ja sam Katalonac, tako se osjećam. Danas, više nego ikad, ponosan sam na Kataloniju jer se njen narod jučer ponašao fantastično. Ovaj narod zaslužuje puno više, rekao je Pique koji je svoj nastup za španjolsku izabranu vrstu objasnio željom za pobjeđivanjem i saznanjem da postoje ljudi koji ne podržavaju nasilje u Kataloniji tijekom referenduma.

Tablice omogućuje Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.