25. STUDENI 2012. GODINE

Dan kada je La Masia promijenila nogomet!

Utorak, 01. siječnja 2013. 13:02 Napisao  I. V.

U utakmici protiv Levantea za Barcelonu je od 58. minute igralo jedanaest igrača poniklih u čuvenoj nogometnoj školi

Među svim rekordima Barcelone i Lea Messija u prošloj godini, jedan je promaknuo pažnji javnosti iako je vrijedan divljenja. U 13. kolu Primere Barcelona je u gostima pobijedila Levante rezultatom 4:0, strijelci su bili Leo Messi (3) i Cecs Fabregas.

U 58. minuti umjesto Danija Alvesa u igru je ušao Adriano. Barcelona je do kraja utakmice igrala u sljedećem sastavu: Valdes, Adriano, Puyol, Pique, Montoya, Fabregas, Busquets, Thiago, Iniesta, Messi, Pedro. Svih jedanaest igrača na terenu potekli su u La Masiji, čuvenoj nogometnoj školi Barcelone! Povrh toga ranije su iz igre izašli Xavi (Thiago) i Jordi Alba (Adriano), dakle od 14 igrača koji su igrali protiv Levantea samo Dani Alves nije bio produkt Barcelonine škole nogometa.

Od trenutka kada su svi domicilni nogometaši stekli ista prava unutar EU, počelo je razdoblje internacionalizacije nogometa. Najbogatiji europski klubovi počeli su u neograničenim količinama kupovati najbolje igrače, uskoro su veliki klubovi trebali više prevoditelja nego trenera.

Slobodno tržište omogućilo je bogatim vlasnicima klubova da dovode gotove igrače, rad u omladinskim školama velikih klubova postao je beskoristan. Nogometni ustroj europskih klubova bogataši su vrlo brzo odveli u krajnost zbog čega je UEFA&FIFA zadnjih godina počela ograničavati broj stranaca i time vraćati važnost radu u nogometnim školama koje su pronašle utočište u siromašnim klubovima osuđenih na proizvodnju igrača.

La Masia je postala pusti otok u procesu internacionalizacije europskog nogometa. Dok su drugi trošili enormni novac na kupovinu igrača, Barcelona je daleko manje novca, ali više znanja ulagala u stvaranje igrača ne mareći za promjene unutar EU. La Masia dvadesetak godina protežira specifičan nogomet kratkih pasova i selekcionira niže, eksplozivne igrače koji su morfološki predisponirani dominirati na malom prostoru. Dojam da mladi igrači Barcelone sliče jedan drugome kao jaje jajetu nije samo dojam budući da izlaze iz istog nogometnog inkubatora.

Rezultati rada u La Masiji su fascinantni. Osim što je prema općem sudu najbolja momčad modernog nogometnog doba ponikla u istoj školi, čak 24 igrača poniklih u La Masiji igra u drugim europskim klubovima. Trojica igrača (Messi, Iniesta, Xavi) iz La Masije međusobno su konkurirali za najboljeg igrača na svijetu u izboru FIFA-e, Pep Guardiola i Tito Vilanova radili su s mlađim uzrastima Barcelone prije nego što su postali treneri prvih momčadi…

Utakmica između Levantea i Barcelone odigrana 25. studenog prošle godine neće ostati upamćena po očekivanoj pobjedi (4:0) Barcelone i još jednom hat-tricku fantastičnog Messija, nego po činjenici da je trener Tito Vilanova u 58. minuti ostvario san svih trenera u omladinskoj školi Barcelone.

Toga je dana La Masia promijenila shvaćanje modernog nogometa!

Tablice omogućuje Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.