El Clasico: Mourinhov trenutak istine

Subota, 10. prosinca 2011. 12:46 Napisao  I. V.

Jose Mourinho nema pravo na popravni ispit bez obzira na večerašnji rezultat i trenutačni poredak na ljestvici

Jose Mourinho
Jose Mourinho

Jose Mourinho pošle sezone morao je preboliti nekoliko najtežih trenutaka u trenerskoj karijeri. Nogometna filozofija karizmatičnog trenera  Real Madrida ponižena je već u prvom El Clasicu, sramotan poraz (0:5) u prvenstvenoj utakmici na Camp Nou natjerao je Mourinha da u idućim susretima sezone 200/11 odustane od igre. Iskusni Portugalac shvatio je da nadigravanjem ništa neće postići,  pa su uzvrat u prvenstvu (Madrid, 1:1), dvije utakmice u Ligi prvaka (0:2 Madrid, 1:1 Barcelona) i jedina pobjeda (1:0) vrijedna trofeja (Kup Kralja) imali isto obilježje: destrukciju! Koliko god Mourinho bio majstor destrukcije, momčad Real Madrida prošle je sezone često prelazila granicu dopuštenog na terenu i izvan njega. Crveni kartoni, incidentno ponašanje i fizički obračuni nisu maniri kraljevskog kluba, Mourinho je morao odtrpjeti ultimativne kritike s jasnom porukom uoči ove sezone: ako se nešto bitno u igri Real Madrida ne promjeni, trener mora otići! Mourinho je stalno ponavljao da mu treba barem jedna sezona za uigravanje momčadi, njegova jedina utjeha prošle sezone bila je da Real Madrid ni jednom nije poražen kada je utakmicu završio s 11 igrača!

Rani početak ove sezone nije slutio dobrim za Mourinha, u dvjema utakmicama Superkupa (Madrid 2:2, Barcelona 3:2) momčad Pepa Guardiole bila je bolja nego što rezultat sugerira. A Leo Messi obje utakmice odigrao je vrhunski poslije samo nekoliko dana priprema! Uskoro je počelo prvenstvo u kojemu Mourinho nije imao pravo na lošu utakmicu prije večerašnjeg El Clasica. Nenadana pomoć stigla je iz Barcelone, jedna od najboljih nogometnih momčadi svih vremena počela je u prvenstvu pokazivati znakove umora, pa i zasićenja. Kriza se najbolje počela očitovati kroz ponašanje čarobnjaka Messija, koji je u nekoliko utakmica počeo iskazivati atipičan egoizam. Dolazak Fabregasa suzio je Messiju prostor za eksponiranje, a Barcelona je jedina momčad na svijetu koja igra bez klasičnog napadača jer ima Messija!

Cristiano Ronaldo je drugačiji tip igrača od Messija, osim po načinu igre dvojica najboljih igrača na svijetu razlikuju se po tome što egoizam u nogometu nosi oznaku CR7.  Unatoč tome igra Barcelone više ovisi o Messiju nego što igra Real Madrida ovisi o Ronaldu. Tu negdje počinje priča o Mourinhu čija nogometna filozofija večeras nema pravo na popravni ispit bez obzira na rezultat i trenutačni poredak na ljestvici. Ako Real Madird večeras u punom nogometnom smislu ne bude ravnopravan protivnik Barceloni,  u očima nogometnih stručnjaka Mourinho će postati gubitnik taman da ove godine osvoji Primieru i Ligu prvaka.

Vjerojatni sastavi:

Real Madrid: Casillas - Arbeloa, Ramos, Pepe, Marcelo - Xabi Alonso, Diarra, Khedira - Di Maria, Ronaldo - Benzema

Barcelona: Valdes - Alves, Puyol, Pique, Abidal - Busquets, Xavi, Iniesta – Fabregas, Sanchez - Messi

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.