Niko Kovač može ponoviti uspjeh Branka Zebeca i postati klupska povijest

Ponedjeljak, 13. svibnja 2019. 20:01 Napisao  I. V.

Predsjednik Bayerna Karl-Heinz Rummenigge više nije mogao pred novinarima zanijekati da trener Ajaxa Erik ten Hag na kraju sezone preuzima momčad bavarskog kluba

Niko Kovač
Niko Kovač

 

Niko Kovač u subotu može postati drugi hrvatski trener koji je osvojio titulu prvaka u Ligama petice.

Prvi je prije bezmalo pola stoljeća to postao Branko Zebec, koji je u sezoni 1969/70 na klupi Bayerna osvojio prvu titulu prvaka u klupskoj povijesti.

Zebec je na klupi naslijedio Zlatka Čajkovskog i prvi put u klupskoj povijesti osvojio prvenstvo i kup.

Čajkovski i Zebec slove utemeljiteljima današnjeg Bayerna.

Od Zebecove titule do danas bavarski klub osvojio je 27 titula nacionalnog prvaka, 5 puta bio je europski prvak, postao je njemačka nogometna institucija i jedan od najvećih klubova na svijetu u modernom nogometu.

Postati trener Bayerna znači postati dio svjetske elite!

Od Zebeca do danas u pedesetak godina Bayern je promijenio samo 22 trenera.

Četvorica (Heynckes, Hitzfeld, Beckenbauer, Lattek) su više puta sjedili na klupi Bayerna, rekorder je Jupp Heynckes koji je četiri puta bio trener njemačkog velikana.

Heynckesa je na početku ove sezone naslijedio Kovač, ni najveći među hrvatskim trenerima nije imao priliku voditi tako veliki klub.

Tomislav Ivić bio je prvak u četirima državama (Jugoslavija, Portugal, Nizozemska, Belgija), radio je u poznatim klubovima (Atletico, PSG, Marseille, Monaco, Avellino) iz današnje Lige petice, ali prvenstvo u elitnom društvu nije osvojio.

Iako je Ivić radio u Marseilleu u sezoni 1991/92, titulu francuskog prvaka službeno je osvojio  Raymond Goethals, koji je upravo 1991. godine proglašen najboljim trenerom u Europi.

U zadnjem kolu Kovač stjecajem okolnosti 18. svibnja na Allianz Areni igra protiv Eintrachta iz kojega je stigao u Bayern, 25. svibnja u finalu kupa Bayern igra protiv RB Leipziga.

Na kraju sezone Kovač može ponoviti Zebecov uspjeh i postati klupska povijest.

Kovač iduće sezone neće biti trener Bayerna ni ako osvoji dvostruku krunu.

Predsjednik Bayerna Karl-Heinz Rummenigge više nije mogao pred novinarima zanijekati da trener Ajaxa Erik ten Hag na kraju sezone preuzima momčad bavarskog kluba.

Tablice omogućuje Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.