Iranska država pokrenula kazneni postupak protiv bivšeg igrača Bayerna

Četvrtak, 06. listopada 2022. 19:32 Napisao/la  SC

Prosvjednici u Teheranu i ostalim iranskim gradovima izašli su na ulice zbog 22-godišnje Mahse Aminije, koja  je umrla u pritvoru tzv. moralne policije

Ali Karimi
Ali Karimi

Iranska država pokrenula je kazneni postupak protiv Ali Karimija, bivšega igrača Bayerna i svojedobno najboljega azijskog igrača.

Ali Karimi je optužen da je poticao demonstracije zbog smrti 22-godišnje Mahse Aminije, koja je umrla 16. rujna u Teheranu nakon što je policija uhitila pod optužbom zbog navodnog ignoriranja strogih zakona Islamske Republike o nošenju hidžaba.

Prosvjednici u Teheranu i ostalim iranskim gradovima izašli su na ulice, zapalili su policijske automobile u bijesu zbog smrti djevojke u pritvoru tzv. moralne policije, svjedoci tvrde da je policija nesretnu djevojku odvela u vozilo i tukla.

Većina prosvjeda dogodila se u iranskom Kurdistanu na sjeverozapadu zemlje, u Teheranu i pedesetak gradova, policija je silom rastjerala prosvjednike, humanitarne organizacije navode da je u prosvjedima ubijeno petero ljudi.

- Alija Karimija, jednog od glavnih vođa nedavnih pobuna u zemlji, kazneno goni pravosuđe jer je bio nositelj glasa neprijatelja i poticao proteste, objavila je u utorak državna novinska agencija Mehr.

Inače, 43-godišnji Karimi već nekoliko mjeseci živi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Nakon smrti Mahse Amini, Karimi je nekoliko puta na društvenim mrežama podržao prosvjede i osudio smrt mlade žene, navodeći da ništa ne može izbrisati ovu sramotu.

Ali Karimi je za Bayern igrao od 2005. do 2007. godine.

Zanimljivo, 2010. godine dobio otkaz u klubu Steel Azin zbog nepoštovanja Ramazana i vrijeđanja dužnosnika nogometnog saveza.

Kažnjen je s čak 30.000 eura.

 

Tablice omogućuje Sofascore
Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.