FINALE U BUDIMPEŠTI

Sevilla opet osvojila Europsku ligu

Četvrtak, 01. lipnja 2023. 00:10 Napisao/la  SC

Roma izgubila nakon jedanaesteraca

Ivan Rakitić
Ivan Rakitić

Sevilla je osvojila Europsku ligu nakon boljega izvođenja jedanaesteraca od Rome.

Nastavila je Sevilla u Budimpešti besprijekoran niz, pobijedila je u sedmi put u sedmom europskom finalu u klupskoj povijesti!

Netko je morao prekinuti tradiciju, Jose Mourinho doživio je poraz nakon pet pobjeda u pet europskih finala.

Ivan Rakitić osvojio je drugi put Europsku ligu u dresu Seville, ovog puta na kraju turbulente sezone tijekom koje su momčad vodila trojica trenera, Jose Luis Mendilibar preporodio je momčad u završnici sezone.

U 35. minuti Cristante je sa središta igrališta preciznim okomitim pasom odigrao Dybali, koji je u svom stilu ušao iz pozadine i izbjegnuo pažnji stopera Seville, utrčao je Dybala u kazneni prostor i lotu poslao u mrežu kraj Bona - 0:1.

U prvom dijelu igralo se uravnoteženo iako je Sevilla imala nešto veći posjed lopte, rimska je momčad ila nešto konretnija u okomitim ulascima, Spinazzola je propustio najbolju priliku, Bono je dobro reagirao.

U sudačkoj nadoknadi Rakitić je udarcem s 25 metara pogodio lijevu Partricijevu vratnicu, bila je to najbolje prilika za Sevillu.

Početkom drugoga dijela Sevilla je podignula ritam i snažno pritisnula, desetak minuta Roma nije izlazila iz svoje trećine, u 55. minuti popustila je koncentracija pod pritiskom: Navas je ubacio zdesna, Mancini je skrenuo loptu svoju mrežu.

Nakon izjednačenja Roma je polako uspostavila balans, uravnotežili su se odnosi, počelo je razdoblje utakmice u kojemu se sve manje riskiralo, Sevilla nije imala koristi od većeg posjeda lopte.

Roma je ipak bila konkretnija, u drugom dijelu propustila je dvije izgledne prilike: Abrahamov (67) pokušaj iz blizine u gužvi obranio je Bono, Belotti (83) nije dobro zahvatio loptu nakon što se stvorio sam ispred Bona poslije prekida.

U produžecima se najmanje igrao sadržajni nogomet, obje su se momčadi toliko bojale pogreške da vratari nisu imali prilike zagrijati se za jedanaesterce.

Pogodak se mogao dogoditi samo slučajno, baš kao što je Smalling slučajno u 129. minuti glavom loptu poslao na prečku nakon zadnjega ubačaja iz kuta.

U seriji jedanaesteraca igrači Seville iskazali su više mirnoće iako je Monitel uspio postići odlučujući pogodak nakon što je ponovio udarac.

Prvi put je pogodio vratnicu, VAR soba signalizirala je da se Rui Patricio nepravilno kretao po liniji.

SEVILLA: Bono, Navas (94 Montiel), Bade, Gudelj, Telles (94 Rekik), Fernando, Rakitić, Ocampos, Torres (46 Suso), Gil (46 Lamela), En-Nesyri

ROMA: Rui Patricio, Mancini, Smalling, Ibanez, Celik (91 Zalewski), Cristante, Matić, Spinazzola (106 Llorente), Pellegrini (106 El Sharaway), Dybala (68 Wijnaldum), Abraham (75 Belotti)

Finalna utakmica Europske lige: Sevilla - Roma 1:1 (Mancini 55-ag/Dybala 35)

Jedanaesterci: Ocampos 1:0, Cristante 1:1, Lamela 2:1, Mancini - Bono brani, Rakitić 3:1, Ibanez - vratnica, Montiel - 4:1

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.