Platini trlja ruke: Otvorena češko-slovačka navijačka fronta na utakmici u Bratislavi

Petak, 24. listopada 2014. 01:49 Napisao/la  P. M.

Ne zna se što je uzrok događaniima na stadionu Pasienky u Bratislavi, inače domu Intera koji je od 2009. godine privremeni stadion Slovana

Dan uoči donošenja pravorijeka za situaciju u Beogradu na utakmici Srbije i Albanije prošlog tjedna, krovna europska nogometna federacija (UEFA) mogla je otvoriti novi račun. On u predmetu nije imao problem sa zemljama bivše Jugoslavije, već Čehoslovačke. Još se jedna nogometna velesila iz prošlih vremena odlučila na tribinama pozabaviti duhovima prošlosti, a prigoda za to bio je susret trećeg kola Europske lige. U Bratislavi, glavnom slovačkom gradu gostovala je praška Sparta, momčad iz češke prijestolnice. Posljednje vijesti o bilo kojem povezanom obliku Češke i nereda navijača dolaze s proslave Hajdukove godišnjice, no takvi su neredi ionako bili dogovoreni.

Ne zna se što je uzrok događaniima na stadionu Pasienky u Bratislavi, inače domu Intera koji je od 2009. godine privremeni stadion Slovana. Zna se samo hodogram događanja, koji je još prije utakmice pretpostavljao da bi na tribiinama moglo 'zakuhati'. Naime, češki navijači pristigli na gostovanje u Bratislavu napali su nekoliko domaćih, da bi se na utakmici dogodio kaos. Nakon četrdesetak minuta igre Česi prelaze ogradu i ulaze u teren, prethodno ubacujući i nekoliko baklji.

Bio je to samo prolaz do dijela tribina gdje su bili najvatreniji navijači domaćeg Slovana. Krenule su letjeti šake, a neki su se Česi domogli domaće tribine i preko nedovoljno zaštićene tampon-zone na stadionu koji za europske utakmice može primiti tek desetak tisuća ljudi. Igrači i osobe koje su u Bratislavu došle zbog igre otišli su u svlačionice, kaos je trajao pola sata, sve dok se policijske snage nisu uplele i razriješile probleme. Bilo je upitno hoće li se susret nastaviti, ipak se odigralo do kraja. Sparta je slavila 3:0 u utakmici o kojoj se najmanje pričalo o nogometu.

Ukratko, dogodio se isti problem kao i na nedavnom Jadranskom derbiju u Dugopolju. UEFA je stadionu Pasienky dala 'zeleno svijetlo' progledavši kroz prste zbog neadekvatnih sigurnosnih uvjeta, a pitanje je hoće li Slovan odigrati još jednu preostalu domaču utakmicu u Europi ove sezone na tom stadionu nakon recentnog problema. 

Susret istih protivnika održat će se za dva tjedna u Pragu. S obzirom da su nemile scene i zakuhali češki navijači, pitanje je kako će se UEFA postaviti prema rješavanju toga problema, odnosno hoće li uopće dopustiti odigravanje utakmice uz prisutstvo gledatelja. Ako je suditi po riječkom primjeru, onda je ovo itekako veći razlog za pražnjenje tribina od pojave keltskog križa na jednom Armadinom transparentu. 

Konačno, dogodit će se situacija da za europska nogometna natjecanja više neće biti potrebno izvlačiti parove. Sve će se znati uanprijed, budući da je zbog prijašnjih ili aktualnih ratova popis reprezentacija i klubova koji u skupinama ne smiju igrati zajedno sve veći.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.