Europska liga: Rijeka pobijedila Standard sjajnom igrom u prvom poluvremenu

Četvrtak, 27. studenog 2014. 20:48 Napisao  I. V.

Utakmica 5. kola: Rijeka - Standard 2:0. Pogocima Moisesa i Kramarića momčad Rijeke zadržala izglede za plasman u idući krug natjecanja

Europska liga, Skupina G, 5. kolo

RIJEKA - STANDARD 2:0

Stadion na Kantridi. Gledatelja: 9500

Sudac: Stephan Studer (Švicarska) 7

Strijelci: 1:0 Moises (26), 2:0 Kramarić (34-11m)

Žuti kartoni: Cvijanović (78), De Sart (81), Mitrović (90+1), Kramarić (90+2)

Crveni karton: Arslanagić (33, prekršaj)

RIJEKA: Vargić 6,5,  Vešović 6, Mitrović 6,5, Lešković 7, Tomečak 6, Močinić 6,5, Jajalo 5,5 (77 Cvijanović -), Jugović 6, Sharbini 6 (66 Kvržić -), Moises 7 (88 Krstanović -), Kramarić 7,5

STANDARD: Thuram-Ulien 5,5, Milec 5,5, Ciman 6, Arslanagić 5, Van Damme 6, Trebel 6,5, De Sart 6, Bia 5,5 (68 Ono -), Mpoku 5,5, De Camargo 5 (46 Lumanza 6), Araujo 5,5 (57 Watt 6)

U navijačkom dekoru koji se ni po čemu ne uklapa u mučnu nogometnu atmosferu u Hrvatskoj, Rijeka je još jednom pokazala visoku europsku razinu na terenu i tribinama. Zahvaljujući sjajnoj igri u prvom dijelu Rijeka je pobijedila Standard i zadržala teoretske izglede da se plasira u drugi krug natjecanja.

Skupina G, 5. kolo:
Rijeka - Standard 2:0
Feyenoord - Sevilla 2:0
Poredak: Feyenoord 9, Sevilla 8, Rijeka 7, Standard 4 boda

Momčad Rijeke odigrala je protiv Standarda najbolje poluvrijeme u Europa ligi, ni u jednoj europskoj utakmici igrači Matjaža Keka  nisu bili toliko dominantni u svim ključnim elementima nogometne igre: trci, agresivnosti, protoku lopte... I što je posebno važno, u individualnoj kvaliteti ponajviše raspoloženom Kramariću, koji je lakoćom stvarao višak u završnici.     

Rijeka je istrčala u najjačem sastavu, u momčdi su se pojavili Moises i Mitrović, koji su imali problema s ozljedama. Umjesto suspendiranog Leovca na desnom boku igrao je Vešović, Tomečak se preselio na lijevu stranu. Igra preko bokova ove sezone jedan je od najjačih Kekovih aduta u HNL-u, u Europa ligi zahtjevi su malo drugačiji. Rijeka je protiv Standarda bokove probijala s visoko podignutim Sharbinijem i Jugovićem.

U 5. minuti Kramarić je oteo loptu zadnjoj liniji neoprezne belgijske obrane, lucidno izbacio iz igre Arslanagića i Mileca, te namjestio idealnu priliku Moisesu. Brazilac je gađao desni kut, vratar Thuram-Ulien sjajno je reagirao.  Šteta! Rani pogodak sigurno bi drugačije usmjerio utakmicu, a Kramariću još više podignuo cijenu zbog nadahnute asistencije.

Za razliku od većna utakmice ove  jeseni, Rijeka se protiv Standarda postavila odlučno i poduzetno.  Raspoloženi Kramarić, Sharbini i Moises s nekoliko su poteza navijestili još jednu sjajnu večer riječkog nogometa na europskoj pozornici. Belgijska momčad gubila je duele na svim dijelovima terena, a riječki protok lopte izgledao je prebrzo.

U 22. minuti sjevnula je brza polukontra, Kramarić je osvanuo sam na desnoj strani kaznenog prostora, uslijedio je još jedan potez za visoku ocjenu. Nakon lažnjaka Kramariću se otvorio prostor za udarac, lopta se zaustavila na vratnici od koje odbila do Sharbinija u zaleđu.

U 26. minuti Jajalo je izveo udarac iz kuta, Moises je u ravni prve vratnice glavom  loptu skrenuo u suprotni kut - 1:0.

Svaki put kada bi gosti prešli preko centra uslijedila bi brza (polu)kontra, u 33. minuti pobjegao je Kramarić što znači da gostima nije bilo spasa. Pretrčao je Kramarić stopera Arslanagića, koji je napadača Rijeke zaustavio rukama. Klasika! Crveni karton Arslanagiću i novi pogodak Kramarića iz kaznenog udarca - 2:0.  

Ponovo je najbolji igrač Rijeke povukao potez odluke, Standard je sat vremena morao igrati s  igračem manje i s dva pogotka zaostatka. A i s Arslanagićem na terenu izgledali su kao da imaju igrača manje.
 
Promijenio se pristup riječke momčadi početkom drugoga dijela, počeli su problemi u igri čim su igrači Rijeke počeli predaleko stajati od protivnika. Odjednom je Standard počeo izgledati kao da ima igrača više, a ne manje.  Ne može se u europskim utakmicama nadigravati bez agresivnosti i trčanja.

Momčad Standarda dominirala je kroz posjed lopte u drugom poluvremenu, neobjašnjivo je splasnula dinamika u riječkoj igri. Budući da desetorica igrača Standarda nisu imali dovoljno kapaciteta prevesti konkretnu igru u završnici, ništa se nije događalo do zadnjih desetak minuta.

U 80. minuti Vargić je dvaput morao intervenirati: prvi put nakon slobodnog udarca (M'Poku), drugi put kada je Watt skrenuo loptu glavom nakon ubačaja iz kuta.  

Jedina poluprilika  Rijeke u drugom dijelu dogodila se u 82. minuti, kada je Lešković udarcem glavom zaprijetio nakon ubačaja iz kuta.

Pokvarila je Rijeka dojam u drugom poluvremenu, ali nije umanjila značaj važne pobjede.

Fotogalerija Sandro Donda

 

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.