EUROPSKA LIGA

Hajduk pregazio SIllamae u drugom dijelu

Četvrtak, 09. srpnja 2015. 20:40 Napisao/la  SC

Uzvratni susret prvog pretkola: Hajduk - Sillamae Kalev 6:2 (prvi susret 1:1)

Europska liga - uzvratni susret prvog pretkola

HAJDUK - SILLAMAE KALEV 6:2 (prvi susret 1:1)

Stadion Hrvatski vitezovi, Dugopolje. Gledatelja 4.500

Sudac: Stavros Tritsonis (Grčka) 7

Strijelci: 1:0 Balić (15) 1:1 Russo (36) 1:2 Russo (41) 2:2 Caktaš (45+1) 3:2 Ohandza (56) 4:2 Ohandza (63) 5:2 Vlašić (72) 6:2 Maglica (88)

Žuti kartoni: -

HAJDUK: Kalinić 6.5 - Tudor 6, Nižić 5.5, Milović 6 (81 Bilij -.), Pejić 5.5 - Balić 6.5, Caktaš 6 - Maloku 5.5, Vlašić 7 (87 Kiš -), Roguljić 6.5 - Ohandza 7.5 (74 Maglica 6)

SILLAMAE: Usikov 6 - Cinikas 5 (71 Aleksejev -), Cheminava 5.5, Dudarev 5.5, Sisov 5 (61 Ivanjusin -) - Tjapkin 5, Vnukov 5.5 - Toomet 5.5 (70 Kvasov -), Ratnikov 5, Russo 6.5 - Silich 6

Nogometaši Hajduka postali su sudionici drugog pretkola Europske lige. Pobjedom od 6:2 nad estonskim predstavnikom Sillamae Kalev izabranici Damira Burića obranili su aktivan rezultat od 1:1 iz prve utakmice. Splitska je momčad zbog skorog početka održavanja Ultra Europe festivala domaćinstvo i organizaciju uzvrata morala preseliti u Dugopolje na stadion Hrvatskih vitezova. Torcida je, odnosno oko četiri i pol tisuće Hajdukovih pretplatnika bučnim i jakim bodrenjem ispratila Hajduk u ogled protiv slovenskog prvoligaša Kopra u drugom pretkolu.

Mora se reći da je Hajduk igrao po sistemu 'toplo - hladno'. Prvih je petnaestak minuta ogleda protiv estonskih poluamatera proteklo u potpunoj dominaciji domaće momčai, Hajduk je imao oko 75 posto vremena loptu u svom posjedu. S početka utakmice bilježe se prigode Roguljića (7), Malokua glavom (10) te Malokua nogom (12) kada je lopta završila na vanjskoj strani mreže. Gol je visio u zraku, Hajdukova postava s četiri izrazita ofanzivca natjerala je goste na kapitulaciju u 15. minuti.

Balić je dobio loptu na centru, poslao je lijevo prema Vlašiću i krenuo u trk prema golu. Dok je Vlašić do kraja probio bok, strijelac prvog pogotka već je bio na razini šesnaesterca. Tamo je i dočekao Vlašićevo dodavanje i na kraju zakucao loptu od grede za 1:0. Uslijedilo je nešto mirnije razdoblje pretežio izjdnačene igre s tek dvije opasnosti po gol Usikova. Igrala se 23. minuta kada je Balić ispred sebe imao prazna vrata nakon što je svladao Usikova ali se ispred njega u trenutku udarca ukazao Tjapkin i spriječio čisti pogodak. U 30. minuti Roguljić je pogodio gredu nakon udarca koji je uvelike iznenadio estonsku obranu.

Uslijedio je šok za Hajduk, ekvivalentan onome iz prvog dvoboja kada je momčad Sillamae izjednačila nakon perioda splitske dominacije. Najprije je u 36. minuti iz prve opasnosti ispred Kalinića Russo prvi put pogodio za izjednačenje. Maloku je pogriješio na sredini terena u predaji lopte, ona je stigla do kapetana Silicha koji je s desne strane šalje nešto okomitije prema Russu. Ovaj puca, loptu ne uspijevaju stići Kalinić i Milović - 1:1.

U 41. minuti Estonci su imali vodstvo i rezultat s kojim su mirno mogli ući u drugo pretkolo. Toomet je s desne strane ubacio u sredinu, oba Hajdukova stopera su zaspala je Russo suvereno u trku glavom mogao loptu iz neposredne blizine pospremiti iza Kalinića za 1:2. Ipak, do poluvremena je Hajduk izjednačio pogotkom Mije Caktaša iz slobodnog udarca s oko dvadeset i pet metara udaljenosti.

Hajduk je u nastavku krenuo po prokušanom, dominantnom receptu koji je generirao i konačan rezultat od na kraju vrlo uvjerljivih 6:2. Dva je puta zabio Kamernac Ohandza. Prvi put za 3:2 u 56. minuti kada je, slično estonskom drugom golu odlično reagirao nakon ubačaja Frana Tudora s desne strane. Trebalo je proći sedam minuta do novog gola Ohandze, on je uslijedio nakon što je većinu posla na ulasku u kazneni prostor Sillamaea odradio Vlašić. Kamerunskom napadaču nije bilo teško zabiti za 4:2.

U 72. minuti uloge su strijelac i asistent samo izmijenili. Obojica su bili iza obrane kada je Ohandza imao loptu, egzekutor za konačnih 5:2 bio je Vlašić. Njih su dvojica igrači utakmice, posebno je impresivan bio učinak Ohandze u nastavku. U prvom je dijelu najistureniji Hajdukov igrač bio gotovo nevidljiv, u narednom je period udvaput zabio i jednom asistirao.

Konačan rezultat postavio je Anton Maglica pogotkom u 88. minuti, mogao je prije njega u akciji jedan na jedan s vratarom Usikovom zabiti i Maloku. Usikov je zaslužio visoku ocjenu jer je unatoč šest primljenih pogodaka poslje dvostrukog strijelca Russa bio najbolji igrač gostiju na terenu. Tu je titulu zaslužio nizom obrana udaraca goropadnim Hajdukovim napadačima.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.