Europska liga: Dinamo poražen u Glasgowu, Commons presudio hrvatskom prvaku

Četvrtak, 02. listopada 2014. 22:25 Napisao/la  SC

Skupina D, 2. kolo: Celtic - Dinamo 1:0. Škoti su poveli golom Commonsa iz jedine opasnije akcije u prvom dijelu. Pokušaji Wilsona i ostatka Dinamove momčadi nisu našli put do mreže

Europska liga - Skupina D, 2. kolo

CELTIC - DINAMO 1:0

Celtic Park. Gledatelja 25.000

Sudac: Sebastien Delferiere (Belgija) 7

Strijelci: 1:0 Commons (6)

Žuti kartoni: Denayer, Stokes (Celtic) Antolić, Sigali, Ademi (Dinamo)

CELTIC: Gordon 7 - Izaguirre 6, Van Dijk 6, Denayer 6, Ambrose 6,5 - Wakaso 6,5 (78 Griffiths -), Brown 7, Johansen 6,5, Tonev 6,5 (86 Berget -) - Commons 7 (68 Kayal 6,5), Stokes 6,5

DINAMO: Eduardo 5,5 - Pivarić 6, Šimunić 6, Sigali 5, Pinto 5,5 - Antolić 6 (75 Čorić -) - Ademi 6, Brozović 6 - Wilson 6 (84 Pjaca -), Soudani 5,5 - Čop 5 (60 Henriquez -)

Celtic je poveo iz prve i jedine opasne akcije u prvom poluvremenu. Do izražaja je došla spretnost Krisa Commonsa, najzvučnijeg domaćeg imena. Miljenik Zelenih brigada najprije je propustio dodavanje Browna za Stokesa, potonji mu je zatim asistirao, a Commons se prošetao pored Sigalija i matirao Eduarda udarcem u daljnji kut njegovih vratiju za 1:0. Taj je pogodak presjekao Dinamovu igru, Zagrepčani su do pogotka bez problema čuvali ritam domaćina koji su pressingom na zadnju liniju pokušali ostvariti cilj u vidu zabijanja ranog pogotka. 

{jb_blackbox-right}Skupina D, 2. kolo
Celtic - Dinamo 1:0
Astra - Salzburg 1:2
Poredak: Salzburg i Celtic 4, Dinamo 3, Astra bez bodova
Sljedeće kolo (23.10): Salzburg - Dinamo, Celtic - Astra{/jb_blackbox-right}

Prvu je veliku priliku Dinamo dočekao tek u 19. minuti. Pinto je ubacio s desne strane idealno na glavu Wilsona, Brazilac se nije snašao u blizini Gordonovih vratiju pa je lopta otišla preko gola. Taj je pokušaj nagovjestio nešto otvoreniju igru Dinama. Najbliže pogotku u prvom dijelu bio je Wilson (28), izvrsno se oslobodio na dvadeset i pet metara od vrata, gađao je iskosa s lijeve strane i uzdrmao gredu domaćih vratiju. Škoti su četiri minute kasnije mogli udvostručiti vodstvo, Eduardo je okljevao s ispucavanjem lopte na golu Dinama, no srećom Stokes nije dobro reagirao.

Ono što je Celtic pokušavao u prvih dvadeset minuta, Dinamo je dobro radio do kraja poluvremena. Pressing je bio gotovo stalan, no sve pokušaje potpisuje tek Wilson koji iz daljine puca i u 34. minuti, te iz blizine u 37. U nastavku Dinamo još jače prijeti, no do izjednačenja u Glasgowu nije došlo.

Napori Dinama pojačali su se u nastavku. Novu matnu situaciju, pokazat će se, i najbolju na utakmici propušta Wilson. Soudani ga upošljava i izabacuje ispred Gordona, no brazilski ofanzivac puca izravno u vratara domaće momčadi te Gordon odbija u korner. Dvije minute kasnije umalo se dogodio autogol Celtica, Brozović je htio uposliti Čopa, no Brown je krajnjim naporima skrenuo u korner.

Zoran Mamić posljednjih je pola sata dao jokeru s klupe u nekoliko navrata, Angelu Henriquezu, a Dinamo nastavlja prijetiti u 68. minuti kada lijepo puca Brozović no Gordon skreće u korner. Broj Dinamovih pokušaja tada se naglo smanjio, budući je domaći trener Deila u igru umjesto strijelca Commonsa uveo nešto defanzivnijeg Kayala. Tek je Soudani u 81. minuti mogao zabiti, pucao je suviše slabo i previše prizemno kako bi prevario Gordona. Probali su ponovno SUdani (83) te Pjaca (89), no bodovi su ostali u Škotskoj.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.