Europska liga: Dinamo na zatvaranju svladao Celtic uz hat-trick Marka Pjace

Četvrtak, 11. prosinca 2014. 20:42 Napisao/la  SC

Skupina D, 6. kolo: Dinamo - Celtic 4:3. Dinamo je na koncu zasluženo slavio i barem donekle sačuvao ugled na kontinentu kada su u pitanju nastupi u velikim klupskim natjecanjima

Europska liga - skupina D, 6. kolo

DINAMO - CELTIC 4:3

Stadion Maksimir. Gledatelja 3.000

Sudac: Gediminias Mažeika (Litva) 6

Strijelci: 1:0 Pjaca (14) 1:1 Commons (24) 1:2 Ščepović (30) 2:2 Pjaca (39) 3:2 Brozović (48) 4:2 Pjaca (50) 4:3 Ščepović (81)

Žuti kartoni: Ščepović, Izaguirre (Celtic)

DINAMO: Eduardo 5.5 - Pinto 6, Sigali 5.5, Taravel - (11 Šimunović 5.5), Pivarić 6 - Ademi 6, Brozović 6.5, Antolić 6.5 - Soudani 6 (82 Fernandes -), Pjaca 8 - Henriquez 6 (65 Čop 5.5)

CELTIC: Gordon 5 - Matthews 5 (56 Fisher 5.5), Ambrose 5, Van Dijk 5.5, Izaguirre 5.5 - McGregor 5.5 (63 Henderson), Biton 5.5, Johansen 5.5, Wakaso 5.5 (77 Stokes -) - Commons 6 - Ščepović 6

Pobjedom u posljednjem kolu protiv Celtica Dinamo je završio svoju europsku sezonu. Sedam golova vidjeli su gledatelji na Maksimiru, ali i konačno pravu europsku predstavu zagrebačkog kluba.

Dinamo je bolje otvorio susret što je nakon četrnaest minuta i kapitalizirao pogotkom. Tresla se mreža i četiri minute ranije no udarac Soudanija koji je završio iza Gordonovih leđa bio je upućen iz nedozvoljene pozicije. Domaći su krenuli pritiskom sličnim u utakmicama HNL-a protiv jačinom nedoraslih klubova. Celtic je u svakom slučaju već bio vizirao kartu za šesnaestinu finala kao drugoplasirana momčad skupine pa mu bodovi s Maksimira nisu niti trebali.

{jb_blackbox-right}Skupina D, 6. kolo
Dinamo - Celtic 4:3
Salzburg - Astra 5:1
Poredak: Salzburg 16, Celtic 8, Dinamo 6, Astra 4 boda{/jb_blackbox-right}

Dinamo je poveo iz akcije u kojoj se gotovo cijelu minutu plela mreža oko gostujućih vratiju. Kombinirali su Brozović i Henriquez, lopta je bila vraćena do Ademija čiji se udarac odbija na lijevo do Pjace. Mladi veznjak vara Izaguirrea i postiže pogodak u suprotan kut za 1:0. Svi oni koji su se nadali da će Dinamo konačno pružiti dobru europsku partiju već su do 30. minute vidjeli preokret gostiju. Dogodio se on iz dva gotovo identična pogotka. U 23. minuti slobodan je udarac izveo Van Dijk, a lopta se odbila od leđa Bitona u živom zidu izravno na glavu Commonsa koji zabija neometan za izjednačenje. Bio je to prvi udarac Škota u okvir, Eduardo je loše reagirao.

Sedam minuta kasnije - ista situacija. Slobodan udarac toga je puta izveo Commons i pogodio prečku. Odbijena lopta dolazi do Johansena koji je samo prenosi do Ščepovića. Srpski napadač neobranjivo pogađa rašlje Eduardova gola za 2:2. Obrane kao da nisu postojale, Dinamo je ponovno sustignut i prestignut. Ipak, na predah se otišlo s 2:2. Igrala se 39. minuta kada je Antolić lijepo prošao po lijevoj strani. Gostujuća obrana nije dobro očistila situaciju ispred gola, lopta je ponovno kod Pjace koji puca, pogađa Matthewsa od kojeg se lopta odbija u gol. Na prohladnom Maksimiru pred oko tri tisuće gledatelja moglo se vidjeti poluvrijeme prepuno golova u utakmici koja nije imala natjecateljski karakter.

Nastavilo se istim ritmom u nastavku. Dinamo je ponovno poveo nakon samo tri minute igre u nastavku. Dok su gostujući navijači još pjevali božićni hit Georgea Michaela "Last Christmas" pušten s razglasa na poluvremenu Brozović je zabio na novo upošljavanje Antolića s lijeve strane. S ruba kaznenog prostora pucao je reprezentativni veznjak, Gordon ništa nije mogao. Jednako kao i dvije minute kasnije kada je već 4:2 za modre. Pivarić dodaje Pjaci na ulasku u gostujuću polovicu, ovaj se oslobađa pratnje i s dvadesetak metara zabija lijep pogodak u suprotne rašlje Craiga Gordona.

Dobro je Dinamo izgledao početkom nastavka, nisu dopuštali izabranici Zorana Mamića Celticu da zagospodari terenom kao što je to primjerice činio Salzburg u prethodnom europskom ogledu u Zagrebu. U 64. minuti domaći su igrači tražili jedanaesterac. Pinto je prošao po desnoj strani, ušao u kazneni prostor gdje u kontaktu s Wakasom pada na tlo. Litavski sudac ostao je nijem.

U posljednjih pola sata intenzitet igre se u dobroj mjeri smanjio. Celtic je golom Ščepovića devet minuta prije kraja samo ublažio poraz na Maksimiru. Do kraja susreta prilike su imali Šćepović s jedne (86) i Ademi s druge strane (88), no mreže su ostale mirne. Dinamo je na koncu zasluženo slavio i barem donekle sačuvao ugled na kontinentu kada su u pitanju nastupi u velikim klupskim natjecanjima.

Koristimo kolačiće
Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad stranice, dok nam drugi pomažu poboljšati ovu stranicu i korisničko iskustvo (kolačići za praćenje). Možete sami odlučiti želite li dopustiti kolačiće ili ne. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcije stranice.